Violenţa în familie se transmite şi generaţiilor viitoare. Psiholog: Este un calvar, din care cu greu pot ieşi

Cu ocazia Zilei Internaționale de eliminare a violenței împotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, psihologii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la violența domestică, în special violența asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în țară noastră. Psihologul Maria Verdi afirmă că, în foarte multe familii din România, percepția relației bărbat - femeie a rămas aceeași ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței.
Roxana Gagiu
25 nov. 2015, 07:56
Violenţa în familie se transmite şi generaţiilor viitoare. Psiholog: Este un calvar, din care cu greu pot ieşi

Violența domestică este prezentă atât în familiile cu educație precară, cât și în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăților de a domina femeile.

„În familiile sărace, bărbații sunt violenți din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare și agitație. Hranirea deficitară, proasta alimentație, lipsa hranei și consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violență în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situație financiară mai bună și cu un nivel superior de educație, competiția dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării și a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate pașnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violență fizică. Nu există categorii sociale în care violența domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educație, situație financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

În altă ordine de idei, specialistul afirmă că violența în familie se transmite și generațiilor viitoare, până la a treia generație, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmașilor noștri, prin mecanisme genetice.

„Indiferent de gradul de dezvoltare a societății, creierul uman funcționează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar „sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor. Există încă femei cu o educație precară, care au învățat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat și să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi.

Citeşte şi: O femeie însărcinată a fost biciuită chiar sub ochii copiilor

Psihologul Maria Verdi este de părere că violența verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, țipete până la forma cea mai gravă, și anume violența fizică, care poate pune în pericol viața victimei.

„În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori folosește argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violență verbală, emoțională, psihică, socială, economică și chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică și modul în care ea trăiește șocul, ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, amenințate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieși. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulți ani împreună cu agresorul, este supusă la un șir nesfârșit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conștientizeze că ea trăiește iadul, din cauza atașamentului față de agresor”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Primul contact cu violența, îl găsim în zona parentală, spune specialistul, iar femeile care apelează la terapie pentru violențele din cuplu, conștientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenței în timpul copilărie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinți etc.

„De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violența la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinți. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viața lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru că la nivel inconștient, creierul recunoaște un bărbat pe măsura scenariului de viață parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combătută violența împotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeași energie, așadar nu putem combate violența prin violență, ci prin compasiunea, înțelegerea și consilierea persoanelor abuzate.

„Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe și să consilieze familia, copiii și femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situațiile de urgență, este vitală protecția socială a mamei și a copilului, dar este imperios necesar să creăm condițiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune Verdi.

În același timp, remarcă psihologul, este nevoie să educăm bărbații, astfel încât ei să conștientizeze că forța lor interioară crește când energia lor masculină este canalizată pentru protecția și iubirea femeii.

Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le crește stima de sine, nu în acest mod își demostrează că sunt bărbați. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții.

„Femeile au nevoie și au dreptul la siguranță acasă, la școală, la locul de muncă, pe stradă. Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relația bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor și suntem responsabili să ne aducem contribuția pentru instaurarea siguranței și protecției femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi.

Citeşte şi: O femeie din trei, victima unei agresiuni

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Gigi Becali a comentat declarațiile lui David Popovici despre Dumnezeu
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
La ce viteză decolează avionul? Mulți ar crede că e mai mare, valorea este depășită de vitezomani pe autostrăzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pericolul ascuns de pe șoselele României. Nici nu știi ce te așteaptă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte