UPDATE: Prim-ministrul a transmis, duminică, în cadrul unei întrevederi cu Alteţa Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniştrilor din Sultanatul Oman, angajamentul Guvernului pentru consolidarea cooperării, potrivit unui comunicat al Executivului român.
„Cei doi demnitari au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale şi au apreciat tendinţa pozitivă înregistrată în ultimii ani, concretizată inclusiv prin extinderea cadrului juridic dintre cele două state. Şeful Executivului român a transmis angajamentul Guvernului de la Bucureşti pentru consolidarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun pentru ambele părţi. În context, s-a referit la oportunităţi concrete de colaborare sectorială, în domenii precum agricultura, turismul, infrastructura, educaţia, cultura, sănătatea, cercetarea şi inovarea şi a arătat că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătăţit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, premierul român a exprimat convingerea că deschiderea Ambasadei României la Muscat şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Sultanatului Oman cu privire la eliminarea obligaţiei vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice, speciale şi de serviciu, cu prilejul vizitei sale la Muscat, reprezintă paşi semnificativi pentru aprofundarea dialogului politic bilateral, de natură să conducă la extinderea relaţiilor româno-omaneze în ansamblul lor.
Viceprim-ministrul Consiliului Miniştrilor din Sultanatul Oman a evocat deschiderea autorităţilor omaneze de a colabora cu omologii români în toate domeniile de interes comun. Totodată, înaltul demnitar omanez a subliniat existenţa numeroaselor posibilităţi de investiţii, care se pot realiza în ambele sensuri ale relaţiei bilaterale. Acesta a accentuat importanţa cooperării de la nivelul celor două Camere de Comerţ şi Industrie, precum şi a schimburilor de experienţă între companiile omaneze şi cele româneşti, relevă comunicatul.
Totodată, a sugerat aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul parteneriatului public-privat. Alteţa Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said a manifestat, de asemenea, interes pentru cooperarea din domeniul educaţional, având în vedere expertiza recunoscută a părţii române, menţionează Executivul.
„Cei doi demnitari au realizat, totodată, un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, prim-ministrul român apreciind poziţia echilibrată a Sultanatului Oman în dosarele regionale. De asemenea, demnitarul român a evocat importanţa aprofundării dialogului în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului, ca modalitate optimă de identificare a soluţiilor la provocările de securitate din regiune. De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a menţionat că România va deţine Preşedinţia Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019, poziţie din care ţara noastră va acţiona pentru aprofundarea cooperării regionale şi bilaterale”, se arată în comunicat.
Premierul român a adresat mulţumiri Alteţei Sale Regale Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said pentru primirea oferită şi a transmis înaltului demnitar omanez invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti. Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către Alteţa Sa Regală, în onoarea demnitarului român, la palatul Al Bustan, în prezenţa miniştrilor Cabinetului omanez şi a 130 de invitaţi din corpul diplomatic acreditat la Muscat, mai relevă sursa citată.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Oficialii români au fost întâmpinaţi la sosire de Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud al Busaidi, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe, de Dr. Madeeha bint Ahmed bin Nassir al Shaibaniyah, ministru al educaţiei, şi de Saud bin Hilal al Busaidi, ministru de stat şi guvernator al Muscat.
Au mai fost de faţă Ahmed bin Salim Ba’omar, ambasadorul Omanului în Italia, şi Mihail Coman, ambasadorul României în Oman, potrivit sursei citate.
Premierul român este însoţit de ministrul de externe Teodor Meleşcanu, ministrul agriculturii Petre Daea, ministrul sănătăţii dr. Sorina Pintea, de Ramona Mănescu, membru al Parlamentului European, şi de alţi oficiali.
„Vizita oficială la Muscat reprezintă o dublă premieră în relaţiile bilaterale. Este primul contact între România şi Sultanatul Oman, la nivelul conducerii celor două guverne, de la data stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două state, la 1 mai 1974. De asemenea, programul vizitei include deschiderea oficială a Ambasadei României în Sultanatul Oman, în apropierea aniversării a 45 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între cele două ţări, în 2019”, se menţionează într-un comunicat al guvernului român trimis Agerpres.
Agenda vizitei în Sultanatul Oman include întrevederi cu Sayyid Fahd bin Mahmoud al Said, viceprim-ministrul Consiliului de Miniştri al Sultanatului Oman, miniştri ai cabinetului, precum şi participarea la un Forum de afaceri, care va reuni membri ai cabinetului, preşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie, al Autorităţii Zonei Economice Speciale Duqm, al Autorităţii Publice pentru Promovarea Investiţiilor şi Dezvoltarea Exportului, precum şi a 20 de companii omaneze de prestigiu, interesate de oportunităţile de afaceri din România, mai precizează executivul de la Bucureşti.