Turiștii care vor să urce pe munte ori pe Dealul Cetății sunt avertizați să nu părăsească traseele marcate, scrie replicahd.ro. Medicii spun că aceștia trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură.
Citeşte şi Fiul academicianului Răzvan Theodorescu a fost condus pe ultimul drum
„Viperele sunt animale cu sânge rece, stau în zonele pietroase. Dacă faceți excursii în aceste zone trebuie să purtați bocanci de munte, nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi. Nu uitați de bățul montaniardului, acel băț vă ajută să inspectați zona pe care urmează să puneți piciorul. În cazul în care sunteți mușcați de o viperă, trebuie neapărat să sunați la 112. Până la sosirea echipajului de intervenţie, trebuie să stați culcați şi cât mai liniştiți, pentru a nu răspândi veninul în corp. Vaccinul antiviperin trebuie administrat cât mai repede, în maxim una-două ore de la mușcătură”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.
Și salvamontiștii sunt pregătiți să acorde primul ajutor turiștilor mușcați de vipere.
„Avem trusele la punctele de permanență. Ele sunt însoțite și de un garou care se desface la 10-15 minute, în funcție de gravitatea mușcăturii, pe acest garou se scrie și ora la care a fost pus. Aceste truse sunt de unică folosință. În ultimii 30 de ani am avut doar două persoane mușcate de viperă, pe munte, cărora le-am acordat ajutor. Le-am transportat în siguranță la spital”, spune și Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Hunedoara.
Șapte unități sanitare din județul Hunedoara și-au făcut aprovizionarea cu vaccin antiviperin. Acestea sunt Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Hațeg, Spitalul Municipal Orăștie și Spitalul Municipal Vulcan. În ultimii ani, în județul Hunedoara, nu au fost înregistrate cazuri de persoane mușcare de vipere. Totuși, medicii și-au făcut aprovizionarea cu acest vaccin. Cele mai multe doze, în număr de 15, se găsesc la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Deva.
În general, viperele din tara noastra au un temperament bland. Sunt mai curand rezervate, timide si in general fug la apropierea omului. Reactioneaza doar atunci cand sunt deranjate sau lovite.
De obicei muscatura este perceputa ca dureroasa, asemanatoare unei intepaturi de viespe dar in unele cazuri poate trece neobservata. Adesea apar dureri locale intense, crampe, tumefierea, inrosirea si cianozarea zonei. Se vede clar urma coltilor veninosi.
Citeşte şi O fetiţă a fost muşcată de viperă, pe stradă
Dupa o perioada de timp, care poate varia de la cateva minute la cateva ore dupa muscatura, apar simptomele generale: dureri de cap, somnolenta, voma, sete si o stare acuta de slabiciune. Daca doza de venin a fost puternica, simptomatologia se agraveaza ulterior si presupune alterari ale functiei cardio-respiratorii. Stadiile terminale se caracterizeaza prin amorteala puternica, insensibilitate generala si pierderea cunostinteti. Moartea poate surveni dupa 4-6 ore, dar in general se intampla dupa 24 de ore, sau mai mult, prin blocarea respiratiei.
Veninul celor 2 specii toxice de la noi, Vipera berus si Vipera ammodytes, este mai mult sau mai putin periculos pentru oameni – are o actiune redusa sau locala asupra unei persoane adulte in perfecta stare fizica, in schimb este foarte periculos pentru copii, debili fizic, batrani, bolnavi, etc.