Virusul care îţi blochează telefonul. Numărul de victime a crescut de 10 ori

Experţii Kaspersky Lab au descoperit o variantă a troianului bancar Gugi, care poate învinge setările de securitate ale noului Android 6, concepute pentru a bloca atacurile de phishing şi ransomware. Acest troian modificat îi forţează pe utilizatori să-I dea dreptul de a se substitui unei aplicaţii autentice, de a trimite şi vizualiza SMS-uri, de a face apeluri telefonice şi multe altele. Este răspândit prin tehnici de social engineering şi este tot mai folosit de către infractorii cibernetici: în perioada aprilie – începutul lui august 2016, numărul de victime a crescut de 10 ori.
Iulian Tudor
08 sept. 2016, 07:48
Virusul care îţi blochează telefonul. Numărul de victime a crescut de 10 ori

Scopul troianului Guji este să fure datele de identificare ale utilizatorilor, substituind aplicaţiilor bancare legitime unele de phishing, şi informaţiile privind cardurile de credit, controlând aplicaţia Google Play Store, scrie capital.ro. La sfârşitul anului 2015, a fost lansată versiunea 6 de Android, cu noi setări de securitate, create pentru a bloca astfel de atacuri. Printre altele, aplicaţiile au acum nevoie de permisiunea utilizatorului pentru a schimba setările altor aplicaţii şi trebuie să solicite aprobarea pentru acţiuni cum ar fi expedierea de SMS-uri şi apeluri voce, prima dată când vor să le acceseze.

Experţii anti-malware ai Kaspersky Lab au descoperit o nouă variantă a troianului Gugi, care reuşeşte să treacă de aceste două noi funcţionalităţi.

Citeşte şi O femeie a intrat în panică după ce a primit un telefon şi 48 de SMS-uri de la „Satana”. „Credeam că visez..”

Infectarea iniţială cu troianul modificat are loc prin intermediul unor tehnici de social engineering, de obicei cu un SMS spam care îi încurajează pe utilizatori să dea click pe un link compromis. Atunci când este instalat pe un dispozitiv, troianul caută să obţină drepturile de acces de care are nevoie. Când este gata, programul malware afişează următorul mesaj pe ecranul utilizatorului: „necesită acord suplimentar pentru utilizarea de grafice şi ferestre”. Nu există decât o variantă de răspuns: „Accept.”

Atunci când utilizatorul dă click pe acest buton, apare un ecran care solicită permisiunea să preia controlul aplicaţiei. După ce primeşte permisiunea, troianul va bloca ecranul dispozitivului, cu un mesaj în care solicită drepturi de administrator al dispozitivului infectat, iar apoi va cere permisiunea să trimită şi să vizualizeze SMS-uri şi să facă apeluri.

Dacă nu primeşte toate permisiunile de care are nevoie, va bloca total dispozitivul infectat. În acest caz, singura opţiune a utilizatorului este să dea „reboot” în „safe mode” şi să încerce să dezinstaleze troianul, ceea ce va fi mult mai greu dacă a obţinut deja drepturile de administrare a dispozitivului infectat.

În afara acestor metode de evitare a măsurilor de securitate şi a altor câtorva caracteristici, Gugi este un troian bancar tipic: fură datele de autentificare financiară, SMS-urile şi persoanele de contact, face cereri USSD (Unstructured Supplementary Service Data) şi trimite SMS-uri, în funcţie de solicitările făcute de serverul de comandă. Până acum, 93% dintre utilizatorii atacaţi cu troianul Guji sunt din Rusia, dar numărul victimelor este în creştere. În prima jumătate a lunii august 2016, erau de 10 ori mai multe victime decât în aprilie 2016.

„Securitatea cibernetică este o cursă fără sfârşit. Sistemele de operare, cum este Androidul, îşi actualizează permanent funcţionalităţile de securitate pentru a face viaţa infractorilor cibernetici mai grea şi pe a clienţilor mai sigură. Infractorii cibernetici sunt neobosiţi în tentativele lor de a găsi noi modalităţi de atac, iar industria de securitate este la fel de ocupată, încercând să îi împiedice. Descoperirea troianului Gugi modificat este un bun exemplu în acest sens. Făcând publică ameninţarea, putem s-o neutralizăm şi să contribuim la siguranţa utilizatorilor, a dispozitivelor şi a datelor lor”, a spus Roman Unucheck, Senior Malware Analyst, Kaspersky Lab.

Citeşte şi Uimitor! Ce arată ultima cifră a numărului tău de telefon! Ai curaj să vezi?

Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de dispozitive cu sistem Android să ia următoarele măsuri pentru a se proteja de troianul Gugi şi de alte programe malware:

• Nu acordaţi, automat, permisiuni şi drepturi atunci când o aplicaţie le solicită – gândiţi-vă ce vi se cere şi care sunt motivele.
• Instalaţi o soluţie antimalware pe toate dispozitivele şi păstraţi sistemele de operare actualizate.
• Nu daţi click pe link-uri din mesaje primite din partea unor persoane necunoscute sau, în mod neaşteptat, de la cunoscuţi.
• Fiţi precauţi întotdeauna atunci când vizitaţi site-uri: când ceva pare suspect, sunt şanse chiar să fie.
Familia troianului bancar Gugi pentru Android este cunoscută din decembrie 2015. Produsele Kaspersky Lab detectează toate modificările familiei malware de troieni Gugi.

 

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre