Laptele pe care il oferim copiilor nostri prin alaptare poate fi considerat un aliment-minune: contine mai mult de 200 de substante nutritive! Aproape in mod miraculos, compozitia laptelui de san se modifica de la supt la supt, de la zi la zi, de la luna la luna si… chiar in timpul unei sesiuni de alaptare, in functie de necesitatile bebelusului.
Cum influenteaza dieta mamei compozitia laptelui?
In principiu, majoritatea femeilor pot manca orice le place in perioada alaptarii, fara sa existe consecinte nedorite asupra celui mic. Dieta mamei nu influenteaza major compozitia laptelui. Studiile au demonstrat ca laptele isi pastreaza substantele hranitoare chiar in conditii extreme, cand vorbim despre mamele mai putin norocoase, care provin din tari extrem de sarace si care au o dieta bazata cu precadere pe orez sau sorg. Rar au parte de alimente hranitoare precum legumele sau carnea, dar reusesc sa isi alapteze cu succes copiii. In aceste cazuri, organismul lor este cel care are de suferit, fiind privat de substantele nutritive care imbogatesc formula laptelui spre binele bebelusului.
Trebuie sa punctam ca laptele este secretat de glanda mamara si provine din sangele mamei. Alimentele despre care spunem in mod traditional ca „baloneaza”, precum fasolea boabe, conopida sau varza, nu pot afecta copilul. Mama sufera de meteorism abdominal din cauza descompunerii in intestin a glucidelor pe care le contin aceste alimente, dar
Dr. Sabina Bica
glucidele raman in intestinele mamei, nu se absorb, nu ajung in sange, deci nici in lapte.
Desi in principiu nu exista alimente interzise in timpul alaptarii, pot aparea si situatii speciale. Daca observam ca dupa ce consumam un anumit aliment, copilul nu se simte bine in repetate randuri, il putem scoate din dieta timp de 2-3 saptamani, pentru a observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar. Li se intampla bebelusilor cu alergii sau intolerante la anumite alimente, cum ar fi proteina din laptele de vaca, pestele, nucile sau soia, dar fiecare caz trebuie evaluat individual de medicul pediatru sau alergolog.
Ce contine o dieta zilnica, sanatoasa, a unei femei care alapteaza?
Cel putin 5 portii de legume si de fructe. Pot fi gatite, proaspete sau congelate, deshidratate sau sub forma de compot neindulcit. Ideal ar fi sa facem alegeri cat mai variate si cat mai divers colorate, dupa cum spune si expresia „curcubeu in farfurie”. Aportul de vitamine si minerale din fructe si legume functioneaza ca un adevarat combustibil pentru organismul obosit al mamei in primele luni petrecute alaturi de bebelus.
Produse fainoase. Painea si pastele integrale, cartofii, orezul brun si cerealele integrale sunt binevenite in meniul mamei. Astfel, ne asiguram ca primim energie din plin, dar si fibrele care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, in conditiile in care, dupa nastere, multe femei se confrunta cu constipatia si cu aparitia hemoroizilor.
Proteine. Sursele recomandate de proteine sunt carnea slaba de pui sau de curcan. De doua ori pe saptamana, trebuie sa consumam peste, datorita acizilor grasi esentiali omega 3, iar una dintre portii trebuie sa contina peste gras: somon, sardine, ton. Carnea rosie (vita slaba, ficat), care ne aduce beneficii datorita continutului important de fier, trebuie inclusa in meniu o data – de doua ori pe saptamana.
Produse lactate. Laptele si iaurturile simple, semidegresate, branzicile gen „cottage” sunt surse minunate de calciu si proteine.
Continuarea articolului pe superbebe.ro.