Vitaminele şi mineralele care îmbunătăţesc calitatea laptelui pentru bebe

Nu stii care sunt vitaminele si mineralele care imbunatatesc calitatea laptelui pentru bebe? Ai acum ocazia sa le afli de la Dr. Sabina Bica de la Clinica de Nutritie KiloStop si bloggerita in timpul liber pe www.smartmama.ro. Medicul iti va prezenta si care este alfabetul elementelor nutritive pentru bebelus.
Iulian Tudor
02 dec. 2018, 11:29
Vitaminele şi mineralele care îmbunătăţesc calitatea laptelui pentru bebe

Laptele pe care il oferim copiilor nostri prin alaptare poate fi considerat un aliment-minune: contine mai mult de 200 de substante nutritive! Aproape in mod miraculos, compozitia laptelui de san se modifica de la supt la supt, de la zi la zi, de la luna la luna si… chiar in timpul unei sesiuni de alaptare, in functie de necesitatile bebelusului.

Cum influenteaza dieta mamei compozitia laptelui?

In principiu, majoritatea femeilor pot manca orice le place in perioada alaptarii, fara sa existe consecinte nedorite asupra celui mic. Dieta mamei nu influenteaza major compozitia laptelui. Studiile au demonstrat ca laptele isi pastreaza substantele hranitoare chiar in conditii extreme, cand vorbim despre mamele mai putin norocoase, care provin din tari extrem de sarace si care au o dieta bazata cu precadere pe orez sau sorg. Rar au parte de alimente hranitoare precum legumele sau carnea, dar reusesc sa isi alapteze cu succes copiii. In aceste cazuri, organismul lor este cel care are de suferit, fiind privat de substantele nutritive care imbogatesc formula laptelui spre binele bebelusului.

Trebuie sa punctam ca laptele este secretat de glanda mamara si provine din sangele mamei. Alimentele despre care spunem in mod traditional ca „baloneaza”, precum fasolea boabe, conopida sau varza, nu pot afecta copilul. Mama sufera de meteorism abdominal din cauza descompunerii in intestin a glucidelor pe care le contin aceste alimente, dar

Dr. Sabina Bica
glucidele raman in intestinele mamei, nu se absorb, nu ajung in sange, deci nici in lapte.

Desi in principiu nu exista alimente interzise in timpul alaptarii, pot aparea si situatii speciale. Daca observam ca dupa ce consumam un anumit aliment, copilul nu se simte bine in repetate randuri, il putem scoate din dieta timp de 2-3 saptamani, pentru a observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar. Li se intampla bebelusilor cu alergii sau intolerante la anumite alimente, cum ar fi proteina din laptele de vaca, pestele, nucile sau soia, dar fiecare caz trebuie evaluat individual de medicul pediatru sau alergolog.

Ce contine o dieta zilnica, sanatoasa, a unei femei care alapteaza?

Cel putin 5 portii de legume si de fructe. Pot fi gatite, proaspete sau congelate, deshidratate sau sub forma de compot neindulcit. Ideal ar fi sa facem alegeri cat mai variate si cat mai divers colorate, dupa cum spune si expresia „curcubeu in farfurie”. Aportul de vitamine si minerale din fructe si legume functioneaza ca un adevarat combustibil pentru organismul obosit al mamei in primele luni petrecute alaturi de bebelus.

Produse fainoase. Painea si pastele integrale, cartofii, orezul brun si cerealele integrale sunt binevenite in meniul mamei. Astfel, ne asiguram ca primim energie din plin, dar si fibrele care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, in conditiile in care, dupa nastere, multe femei se confrunta cu constipatia si cu aparitia hemoroizilor.

Proteine. Sursele recomandate de proteine sunt carnea slaba de pui sau de curcan. De doua ori pe saptamana, trebuie sa consumam peste, datorita acizilor grasi esentiali omega 3, iar una dintre portii trebuie sa contina peste gras: somon, sardine, ton. Carnea rosie (vita slaba, ficat), care ne aduce beneficii datorita continutului important de fier, trebuie inclusa in meniu o data – de doua ori pe saptamana.

Produse lactate. Laptele si iaurturile simple, semidegresate, branzicile gen „cottage” sunt surse minunate de calciu si proteine.

Continuarea articolului pe superbebe.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte