Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de revista TIME. „Încarnează rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei Rusiei”

Revista Time, renumitul săptămânal american care apare din 1923, l-a desemnat pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, omul anului pentru curajul şi determinarea de a-şi apăra ţara în faţa agresiunii ruse.

07 dec. 2022, 16:36
Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de revista TIME. „Încarnează rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei Rusiei”
Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de revista TIME. "Încarnează rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei Rusiei"

Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de revista TIME. Preşedintele ucrainean, care „încarnează rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei Rusiei”, a fost desemnat personalitatea anului 2022 de revista americană, care aduce un omagiu „spiritului Ucrainei”.

Articolul din TIME descrie momentul în care Volodimir Zelenski dorea să viziteze oraşul Herson după retragerea trupelor ruse. „Este de datoria mea să merg acolo și să le arăt că Ucraina s-a întors, că îi sprijină. Poate le va da un impuls suficient pentru a mai rezista câteva zile. Dar nu sunt sigur. Nu mă liniștesc cu astfel de iluzii”, a spus Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Voldomir Zelenski, mesaj înflăcărat către ucraineni: „Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi!”

„La Herson, exploziile au continuat să sune, dar Zelenski nu părea deranjat de ele. El a refuzat, ca de obicei, să poarte cască sau vestă antiglonț”, a scris Simon Shuster, autorul reportajului TIME. Contextul articolului este acela că existau informaţii că ruşii ar încerca să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedintele Ucrainei şi să-i decapiteze guvernul de la începutul războiului. Ucraina nu a fost doar lovită de un război militar devastator, ci şi de un război informaţional.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski a anunţat condiţiile Ucrainei pentru a încheia pacea cu Rusia

„Succesul lui Zelenski ca lider de război s-a bazat pe faptul că curajul este contagios. S-a răspândit prin conducerea politică a Ucrainei în primele zile ale invaziei, deoarece toată lumea și-a dat seama că președintele a rămas. Cu doar șase luni mai devreme, președintele Afganistanului, Ashraf Ghani – un lider cu mult mai experimentat decât Zelenski – a fugit din capitală în timp ce forțele talibane se apropiau. În 2014, unul dintre predecesorii lui Zelenski, Viktor Ianukovici, a fugit de la Kiev în timp ce protestatarii s-au apropiat de reședința lui. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii Albaniei, Belgiei, Cehoslovaciei, Greciei, Poloniei, Țărilor de Jos, Norvegiei și Iugoslaviei, printre altele, au fugit de înaintarea Wehrmacht-ului german și au trăit războiul în exil”, arată TIME.