Vrei PERMIS AUTO? Se schimbă regulile din octombrie

Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice este acordat in baza unui examen ce include o proba teoretica si o proba practica, potrivit legii. In acest sens, cei care vor sa obtina permisul auto trebuie sa urmeze cursuri de pregatire teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi. Regulile examenului auto vor fi modificate, astfel ca persoanele care vor sustine probele de la inceputul lunii viitoare vor trebui sa respecte prevederi noi.
Alina Costache
22 sept. 2015, 17:30
Vrei PERMIS AUTO? Se schimbă regulile din octombrie

Persoanele care vor sa capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica.

„Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie”, prevede Codul rutier. Insa inainte de a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica, scrie avocatnet.ro.

Vrei permis de conducere? Află cum alegi şcoala de şoferi potrivită şi cât te costă

In momentul de fata, sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar cei care pica proba practica trebuie sa treaca din nou de proba teoretica. Totusi, aceasta regula va fi schimbata incepand din 5 octombrie, dupa cum reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care va modifica procedura de examinare stabilita prin Ordinul MAI nr. 268/2010.

Concret, de la acea data, persoanele care vor trece cu succes de proba teoretica vor putea sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica, in perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. In acest sens, candidatii vor fi nevoiti sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica.

„Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (…). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, dispune actul normativ publicat in Monitorul Oficial la inceputul acestei luni.

PROIECT: Reguli noi pentru obţinerea PERMISULUI AUTO pentru persoanele cu apnee

In acelasi timp, candidatii care nu se vor prezenta la proba practica vor putea sa ceara o noua programare oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire. Daca trece un an de la absovirea cursului, sustinerea examenului auto este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.

In alta ordine de idei, cei care vor pica proba teoretica dupa data de 5 octombrie vor putea sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Important! Potrivit noilor prevederi, vor putea sa sustina proba practica de mai multe ori doar candidatii care promoveaza proba teoretica incepand cu data de 5 octombrie. Asta inseamna, mai exact, ca persoanele care sustin si promoveaza proba teoretica inainte de 5 octombrie trebuie sa o sustina din nou daca pica proba practica.

Ce trebuie sa contina dosarul de examinare

La momentul verificarii dosarului de examinare si la sustinerea probelor, candidatii trebuie sa aiba varsta minima necesara (18 ani), sa fie apti din punct de vedere medical si sa dovedeasca pregatirea teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi.

Dosarul de examinare trebuie sa includa, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, urmatoarele documente:

  • o cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;
  • fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa…”, corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • certificatul de cazier judiciar eliberat de politie;
  • copia actului de identitate;
  • dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere.

„Examinarea se efectueaza dupa indeplinirea formalitatilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, constand in: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale si inregistrarea in aplicatia informatica de examinare”, scrie in ordinul de ministru.

Proba teoretica si proba practica sunt sustinute succesiv, in cadrul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din raza domiciliului/resedintei candidatului, in zile diferite.

Sustinerea probei teoretice

In cazul probei teoretice, este folosita o aplicatie informatica la care accesul este permis in baza unui bon de ordine cu un cod de bare. Acesta este inmanat candidatilor la intrarea in sala de examen.

Proba se sustine in limba romana, insa cetatenii care apartin minoritatilor nationale pot cere sustinerea in limba materna. „In cazul strainilor, al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania, al cetatenilor statelor membre ale Spatiului Economic European si al cetatenilor Confederatiei Elvetiene, proba teoretica se poate sustine, la cerere, in limbile engleza, franceza sau germana”, prevede Ordinul MAI nr. 268/2010.

Testul are un numar diferentiat de intrebari particularizate pentru fiecare categorie. Numarul de raspunsuri corecte necesare si timpul de solutionare difera, de asemenea, in functie de categorie. De exemplu, pentru categoria B (autoturisme), testul are 26 de intrebari, dureaza maximum 30 de minute si candidatul are nevoie de minimum 22 de raspunsuri corecte. Pentru categoria A (motociclete), testul are 20 de intrebari, dureaza maximum 20 de minute si candidatul are nevoie de minimum 17 raspunsuri corecte.

Citeşte şi Cum să soliciţi ONLINE un nou permis auto. Află ce acte îţi trebuie

In principal, testele cuprind notiuni generale referitoare la dispozitiile legale in materie de circulatie rutiera, sofer, drum, ceilalti participanti la trafic, precautiile de luat la parasirea vehiculului si elementele de siguranta ale vehiculului.

„Testul este generat de sistemul informatic (…), fiecare intrebare prezentand trei variante de raspuns. Intrebarile pot avea unul, doua sau trei raspunsuri corecte. Candidatul poate raspunde la fiecare intrebare afisata in ordinea aparitiei acestora sau poate amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor. Examenul intrerupt datorita unor defectiuni tehnice se reia de indata ce au fost inlaturate cauzele acestora. Evaluarea raspunsurilor se aduce la cunostinta candidatului in mod direct, prin afisarea in timp real pe ecranul de examinare a rezultatului general si a calificativului final. Pe ecran este afisat si contorul de timp”, este punctat in document.

Atentie! Persoanele admise la proba teoretica se programeaza apoi pentru sustinerea probei practice in limita locurilor disponibile si in ordinea solicitarii.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni