Intrucat modificarile nu sunt semnificative de la o zi la alta, nu este nevoie de determinari zilnice, ci la cateva zile dupa ce ai schimbat dieta sau stilul de viata, scrie secretele.com.
Citeşte şi TEST: Ce spune ora de culcare despre tine
Ai nevoie doar de o hartie indicatoare de pH, pe care o poti gasi la farmacie si in orice magazin cu produse naturiste.
Cum procedezi?
Colecteaza putina saliva intr-o lingura, inmoaie in ea hartia indicatoare si compara culoarea cu aceea de pe etalon ( scala de la 1 la 14). Un pH apropiat de 7 inseamna echilibru, sub aceasta valoare inseamna acid, peste aceasta valoarea inseamna alcalin.
Masoara pH-ul salivar dimineata, la trezire, inainte de masa si la patru-cinci minute dupa ce ai mancat. Noteaza rezultatele si fa o comparatie.
Cum interpretezi rezultatele?
Valoarea naturala a pH-ului salivar este 6,8, dar se pot admite si valori mai mici (mai ales la masuratoarea de dimineata) pana la 6,2. Aceasta dereglare este in stransa legatura cu faptul ca majoritatea oamenior „duc boala pe picioare” si considera ca nu este important sa schimbe stilul de viata.
Cel mai important reper este diferenta intre masuratoarea inainte de masa si cea dupa masa, la patru-cinci minute.
Cresterea pH-ului dupa masa arata ca organismul inca functioneaza natural. Daca dieta este formata din alimente precum carne, lactate, fainoase, paine alba, dulciuri, bauturi racoritoare sintetice si acidulate, cafea, tutun, oua, cereale procesate atunci organismul face un efort pentru a restabili echilibrul, cu consecinte asupra starii de sanatate pe termen lung.
Daca pH-ul salivar este in intervalul 5,5-6 si creste dupa masa, inseamna ca rezerva alcalina a organismului este scazuta, dar acesta inca poate raspunde „urgentelor” create de alimentatia nepotrivita. Daca pH-ul nu fluctueaza dupa ce ai mancat, inseamna ca organismul este foarte acid.
In cazul in care pH-ul salivar are valoarea 6,5-7 inainte de masa si creste dupa masa, inseamna ca rezerva alcalina este in regula, iar organismul este pregatit pentru „pericol”.
Daca valoarea pH-ului salivar scade dupa masa, chiar daca te hranesti corect, acesta este un semn ca nu mancarea este cea care controleaza reactiile fizice, ci emotiile, grijile, starile negative. Saliva este cea care se conformeaza tulburarilor emotionale.
Citeşte şi Testul care te va scoate din sărite! Câte triunghiuri reuşeşti să vezi în imagine?
In cazul in care pH-ul se mentine in jurul valorii de 6, desi dieta este preponderent alcalina, inseamna ca nu toxicitatea este responsabila de acest esec, ci faptul ca te afli intr-un stres intern continuu. De cele mai multe ori acesta se declanseaza ca urmare a unor incidente sau imprejurari din trecut.
Amintirile din subconstient influenteaza dramatic functiile fiziologic. Starea permanenta de incordare influenteaza, de asemenea, pH-ul salivar, cu toate ca dieta este alcalina.
Daca pH-ul salivar este aproape 7 inainte de masa si creste la cateva minute dupa ce ai mancat (chiar 8), aceasta este situatia ideala si exista doua posibilitati:
1. Sistemul intern de control, care pregateste organismul sa se relaxeze si sa se apere, este bine echilibrat.
2. Ai o rezerva alcalina bogata, care poate mentine organismul intr-o buna stare de sanatate.