„Prieteni de-o viaţă, încredere oarbă… Din cauza asta, când soţul a bătut palma cu cel mai bun prieten al nostru, să ne vândă un apartament, cu toţii ne-am zis că nu e cazul să cheltuim aiurea pentru precontract – aspirator de bani şi-atât… Nici arvună n-a vrut prietenul să ne ia, eu am fost cu ideea să-i dăm 25.000 de lei, când mi-a dat cheile de la apartament ca să începem renovarea, soţul fiind plecat din ţară. Diferenţa ne-am înţeles să i-o dau tot eu, la sfârşitul anului, banii sunt în bancă şi era păcat să pierdem dobânda. La arvună, el a insistat să ne luăm câte un martor, fără chitanţe, fără nimic… După toate astea, am avut un şoc când ditamai prietenul, profitând că soţul e plecat, m-a sunat să-mi dea arvuna înapoi, că nu mai vinde. Am auzit că ar fi găsit alt client, care îi dă mai mult, a fost o lovitură pentru soţul meu, dacă doar renunţa să vândă, era altceva. Am pierdut şi 5.000 de lei avansul dat zugravilor, tot pe încredere. Să-mi spună mie unul că-i cere chitanţă zugravului pe avans! Plus că am cumpărat şi o groază de materiale, toate sunt şi acum în apartament… Pe cale legală, putem să-l obligăm să ne vândă tot nouă? Îi dăm cât cere… Ne poate despăgubi cu arvuna zugravilor? Soţul zice s-o lăsăm baltă, dar eu nu mă las”, s-a plâns Miruna Apetrei, care a mărturisit că această „ţeapă”, pe care n-ar fi anticipat-o niciodată, i-a determinat familia să aprecieze „rostul” unui precontract, perceput şi de alţii ca un „aspirator de bani”, scrie cugetliber.ro.
Citeşte şi Este mai avantajos să îţi faci casă nouă decât să îţi cumperi un apartament vechi. Vezi comparaţia
Valoarea actului autentic
Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, în lipsa unui act autentic, în cazul de faţă – un precontract de vânzare-cumpărare, practic, nu există niciun angajament oficial între părţi. Totul, din cauză că abia în momentul semnării precontractului de vânzare-cumpărare, partea care s-a angajat să vândă locuinţa se obligă să şi finalizeze tranzacţia. Iar fără aceste garanţii asumate într-un act autentic, precontractul ar fi rămas, într-adevăr, un simplu „aspirator de bani”.
Arvuna-recuperată şi întreit!
Pe de altă parte, de obicei, în covârşitoarea majoritate a precontractelor de vânzare-cumpărare este inclusă şi o clauză conform căreia, dacă vânzătorul-promitent nu-şi respectă obligaţia asumată de a vinde la termenul stabilit, el se obligă să restituie cumpărătorului-promitent cel puţin avansul dat, dublul sau chiar triplul sumei, în funcţie de cum s-au înţeles la semnarea precontractului.
Citeşte şi Ce acte îţi trebuie pentru vânzarea unei case
Despăgubiri
Cât priveşte recuperarea cheltuielilor deja angajate cu renovarea apartamentului promis vânzării, acest demers presupune deschiderea unei acţiuni în instanţă, îndreptată împotriva proprietarului. Însă, vor trebui aduse dovezi care să le şi certifice.
Cât ajută chitanţa de mână
Chiar dacă este de notorietate faptul că toţi zugravii primesc un avans, când se apucă de treabă, fără ca proprietarii să facă un act oficial care să confirme plata, ideal ar fi ca în astfel de situaţii să existe măcar o chitanţă de mână, care, dacă e vorba de sume mai mici, poate fi acceptată ca probă în instanţă.