Care este adevărul morţii marelul compozitor, se întreabă efemeride.ro. Gripă, streptococ, obezitate, sifilis, sau otrava pe care i-a administrat-o Salieri, gelos pe succesul său? Mormântul lui Mozart nu a fost descoperit niciodată. Nu se știe unde a fost îngropat și de ce totul a fost atât de misterios?
Citeşte şi Un portret din secolul XVIII, identificat ca aparţinând lui Mozart
Cronicile vremii descriu că Mozart a avut o febră reumatismală acută. Se poate muri din atâta lucru, s-au întrebat medicii? Cu siguranță, nu. Cu două luni înainte să moară, în 8 octombrie 1791, Mozart i-a trimis o scrisoare soției sale, în care îi spune că a cântat la flaut și se simte foarte bine.
Cineva care suferă de reumatism articular acut nu poate cânta la flaut, spun medicii. Anul 1791 a fost unul plin de succes pentru Mozart. A scris Recviemul, Flautul Fermecat, iar numai în trei săptămâni, a compus Clemance și Titus, la comanda regelui Leopold al II-lea.
Mozart era obosit, avea stări de oboseală, vomita, avea dureri stomacale. În acea perioadă, în Europa era celebră o licoare numită Van Svieten. Se presupunea că vindecă sifilisul și paraziții. Van Svieten era medicul împărătesei Maria Antoaneta.
În anul 1880, această licoare a fost retrasă din farmacii, considerată ca fiind otrăvitoare. Moartea lui Mozart este un mister. Copilul minune, care la vârsta de zece ani compunea primele simfonii a plecat misterios din lumea noastră. Hyden, Schubert au început să compună la vârsta adolescenței și nu s-au bucurat de opulența și succesul pe care l-a avut Mozart.
Citeşte şi O bucată muzicală pentru pian compusă de Mozart în copilărie, descoperită în Austria
În ultimul an de viață, Mozart a avut un venit echivalent a 100000 de euro, și cu toate acestea a murit în sărăcie. De la vârsta de 22 de ani, viața lui Mozart este plină de fatalitate. În anul 1778, moare mama sa, în anul 1787, moare tatăl său. Se căsătorește cu Constance, în anul 1782, cu care va avea 6 copii, dintre care patru vor muri.
În actul de deces al lui Mozart este scris la cauza morții, febră acută. Pe corp avea o erupție roșie, care a alimentat ipoteza conform căreia Mozart a fost otrăvit.
S-a presupus că acesta ar fi fost Salieri, gelos pe succesul lui Mozart, alții au declarat că, soția sa, Constance, ar fi autoarea. Mozart a fost înhumat într-o groapă colectivă, împreună cu alte 16 sicrie, în apropiere de Austria.
Constance, soția sa, a așteptat un ajutor financiar de la autorități, care nu a venit. În anul 1801, craniul său a fost expus la Muzeul din Salzburg. Testele făcute pe osemintele celor doi fii ai săi și probele preluate din craniul expus la Muzeul din Salzburg, au arătat că nu există grad de rudenie între cei trei.