Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în Munţii Apuseni s-au produs, sâmbătă, inundaţii pe fondul topirii bruşte a zăpezii care a dus la creşterea debitelor pe râurile din această zonă.
În localitatea Vidrişoara, 15 gospodării şi subsolul unei case au fost inundate după ce Valea Vidrişoarei a ieşit din albie, în zonă fiind mobilizaţi pompierii militari pentru a scoate apa din gospodăriile afectate. În aceeaşi localitate, drumul judeţean 762 a fost inundat pe o lungime de 500 metri, iar drumul comunal a fost afectat pe o lungime de câteva sute de metri după ce două poduri au fost blocate de bucăţi mari de gheaţă.
Probleme au fost înregistrate şi în Albac, Scărişoara, Arieşeni sau Gârda unde mai multe curţi sau terenuri au fost inundate.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba au anunţat, sâmbătă, că monitorizează Râul Arieş şi văile adiacente acestuia din zona Munţilor Apuseni pentru a identifica posibile probleme care ar putea cauza inundaţii dar şi pentru a interveni în cazul în care bucăţile mari de gheaţă formate pe râu ar deveni un pericol şi ar trebui dinamitate.
În judeţul Alba, maximele de temperatură au depăşit, sâmbătă, 10 grade Celsius, iar pe fondul încălzirii bruşte a vremii zăpada a început să se topească crescând debitele râurilor.
Terenuri agricole inundate în judeţul Bistriţa-Năsăud, din cauza acumulării de gheaţă pe râul Someşul Mare
Mai multe terenuri agricole din apropierea localităţii Valea Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat sub cod portocaliu de inundaţii, au fost acoperite de ape după ce formaţiunile de gheaţă de pe râul Someşul Mare, din zona respectivă, s-au blocat pe o lungime de 300 metri, a informat, sâmbătă seară, Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).
”Echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud s-au deplasat la faţa locului şi intervin pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere. Prioritatea este limitarea, pe cât posibil, a pagubelor produse de inundaţii. Ne aşteptăm ca, în perioada următoare, să mai apară astfel de fenomene şi vom interveni punctual, în funcţie de situaţie”, a informat Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, printr-un comunicat de presă.
Un caz similar a fost raportat şi în judeţul Suceava, pe râul Dorna (staţia Dorna Cândreni), unde aglomerarea de gheţuri are o lungime de 500 de metri, însă deocamdată apa curge printre aglomerările de gheţuri, fără a exista o acumulare în amonte.