ZILE LIBERE 2014: Părinţii bugetari ar putea beneficia de alte DOUĂ zile libere. CALENDAR ZILE LIBERE 2014

Salariatii parinti ar putea beneficia de inca doua zile libere pe an, dupa ce doua proiecte de acte normative in acest sens au fost aprobate recent de senatori. Pentru a se putea aplica, insa, initiativele legislative trebuie sa primesca si avizul deputatilor, care au ultimul cuvant in aceste cazuri.
Alina Costache
03 apr. 2014, 09:23
ZILE LIBERE 2014: Părinţii bugetari ar putea beneficia de alte DOUĂ zile libere. CALENDAR ZILE LIBERE 2014

ZILE LIBERE 2014. Prima zi a anului scolar ar putea fi zi libera pentru unii parinti, dupa cum se arata in proiectul de lege privind declararea zilei de inceput de an scolar – zi libera pentru parinti, adoptat tacit de Senat la inceputul acestei saptamani. 

Mai precis, documentul citat stabileste ca prima zi a noului an scolar se poate acorda, ca zi libera, doar parintilor ai caror copii sunt in invatamantul preuniversitar.

Potrivit propunerii legislative, ziua libera se acorda doar la cererea parintilor si va fi recuperata de acestia in urmatoarele 30 zile.

„Din pacate, inceputul fiecarui an scolar coincide cu o zi lucratoare. Acest fapt face destul de dificila posibilitatea parintilor de a-si insoti copiii la scoala”, mentioneaza, in expunerea de motive, senatorul PP-DD Constantin Popa. 

Parlamentarul sustine, de asemenea, ca exista foarte multe cazuri in care unii parintii sunt nevoiti sa se invoiasca sau sa isi ia concediu fara plata sau, mai rau, altii sunt chiar sanctionati de angajatori ca intarzie la munca.

„Din acest punct de vedere, toti parintii ar trebui sa fie liberi in aceasta zi, pentru a fi langa copiii lor”, opineaza senatorul PP-DD.

Inainte de a fi adoptata tacit de Senat, initiativa legislatia a primit avize favorabile din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala. Totusi, in acest caz, Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca, pentru a se aplica, documentul trebuie sa primeasca votul final al deputatilor. 

Parintii pot primi liber si pentru a-si duce copilul la medic

O alta propunere legislativa in favoarea salariatilor parinti este cea initiata de mai multi deputati si senatori PSD, PNL, PC si PP-DD, Proiectul de lege privind ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. 

Concret, conform documentului citat, ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului se acorda pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sanatate a acestuia.

Important! De aceasta facilitate pot beneficia doar parintii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Asadar, parintii au dreptul la o zi libera doar pentru ingrijirea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, iar angajatorul nu este obligat sa plateasca drepturile salariale aferente zilei libere.

Ziua libera se va acorda doar la cererea unuia dintre parinti, la alegere, fiind justificata ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat. Cererea parintelui va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera.

Potrivit propunerii, tot o zi lucratoare libera pe an se acorda si in cazul familiilor cu doi copii. In schimb, familiile cu trei sau mai multi copii ar putea primi 2 zile libere, consecutive sau separate, dupa cum decide si angajatorul.

Angajatorii sunt obligati sa acorde ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In caz contrar, ei risca amenzi cuprinse intre 500 si 1500 lei.

Ca si in cazul proiectului de lege privind declararea zilei de inceput de an scolar zi libera pentru parinti, si aceasta initiativa a fost adoptata de senatori, insa trebuie sa primesca votul final din partea Camerei Deputatilor, care este forul decizional. In momentul de fata, propunerea a primit mai multe avize din partea comisiilor parlamentare, iar, in momentul de fata, se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. Puteti urmariAICI traseul legislativ al documentului.

ZILE LIBERE Mai multe tipuri de facilitati pentru parinti

Legislatia autohtona ofera mai multe facilitati salariatilor parinti. Vorbim in primul rand despre femeile insarcinate si despre cele care au nascut si s-au intors la serviciu. Astfel, acestea pot beneficia de protectie si de unele privilegii la locul de munca daca isi anunta angajatorul despre starea lor, conform OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Mai mult decat atat, in cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu isi poate indeplini obligatiile de a oferi un loc de munca sigur si sanatos pentru salariata gravida sau care a nascut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acorda fara vreo conditie de stagiu de cotizare, pe o perioada de maximum 120 de zile. Pe toata perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni. Citeste AICI mai multe detalii depre acest subiect.

In plus fata de concediul de risc maternal, legislatia reglementeaza alte 4 tipuri de concedii de care parintii pot beneficia atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nasterea copilului. 

Mai exact, este vorba despre concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. In plus, pe toata perioada concediului, parintii beneficiaza de indemnizatii lunare de pana la 85% din venitul net, care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Dispozitiile in domeniu stabilesc, de asemenea, ca angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap.

Exceptie de la aceasta regula fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului. 

Afla de AICI toate tipurile de concedii de care pot beneficia salariatii parinti.


Calendarul zilelor libere în 2014: Nouă dintre cele 12 sărbători legale pică în cursul săptămânii

Anul Nou

1 ianuarie – miercuri
2 ianuarie – joi
3 ianuarie – vineri

Paşti

20 aprilie – duminica
21 aprilie – luni

Ziua Internaţională a Muncii

1 mai – joi

Rusalii

8 iunie – duminica
9 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului

15 august – vineri

Sfântul Andrei

30 noiembrie – duminica

Ziua Naţională a României

1 decembrie – luni

Crăciun

25 decembrie – joi
26 decembrie – vineri

ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Afacerea cu care Paul are un succes nebun în România. A cultivat un fruct total necunoscut în țara noastră și acum vinde un sigur kilogram cu 20 de lei
Capital.ro
Maşinile interzise de la circulație. Decizia a intrat deja în vigoare pe 4 noiembrie. NU poți intra în oraș
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Ce ascunde alegerea lui Tulsi Gabbardei pentru funcția de director al serviciilor de informații americane. Legăturile misterioase cu un cult hinduist
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Marile mistere ale lui Vlad Țepeș. Secrete recent ieșite la iveală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
De necrezut ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană! S-a întâmplat la puțin timp după ce a fost condus pe ultimul drum
Cancan.ro
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A lovit tragedia, deces în condiţii suspecte: O veste tare tulburătoare
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Momente cumplite la înmormântarea lui Carmen, asistenta găsită moartă în casa vecinului! Ireal ce s-a întâmplat
substantial.ro
Promisiuni electorale pe teme economice, sociale și administrative înainte de alegerile prezidențiale
MediaFlux
Adriana BAHMUȚEANU, SCANDAL CU POLIȚIA în cimitir. ”Ai țipat și ai fost agresiv. Am să te reclam"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)