1 MAI la munte şi la mare. De ce surprize au parte turiştii în minivacanţa de 1 MAI

Zeci de mii de tineri au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai la mare sau la munte. Cei car au preferat să meargă pe litoral se bucură de festivaluri de muzică, întreceri de maşini şi multe concerte, în timp ce turiştii de la munte au ocazia să participe la cursuri de călărie sau drumeţii cu bicicleta.
Alina Costache
30 apr. 2018, 05:57
1 MAI la munte şi la mare. De ce surprize au parte turiştii în minivacanţa de 1 MAI

În Mamaia şi Vama Veche se află mai bine de 30.000 de persoane.

Petrecerile s-au ţinut lanţ începând de vineri seară, când s-a deschis şi sezonul de clubbing şi de petreceri, iar staţiunile Mamaia şi Vama Veche au fost luate cu asalt, muzica pentru toate gusturile răsunând în boxe. Tinerii au cântat şi dansat până în zori, oprindu-se numai cât să se deplaseze într-un alt club, pentru un nou val de petreceri.

După ce au încercat să admire răsăritul de soare, mulţi dintre turişti au rămas să se plimbe pe plajă. S-au găsit şi temerari care s-au scăldat în mare, un act de curaj şi bravadă pentru că temperatura apei este foarte scăzută şi nici în aer nu sunt prea multe grade Celsius.

Conform unor cifre estimative, prezentate de către hotelieri, peste 20.000 de persoane au ales Mamaia şi în zona Mamaia Nord – Năvodari, pentru zona de cluburi, iar alte peste 10.000 de tineri au optat pentru libertatea şi nonconformismul din Vama Veche.

Şi pentru ca distracţia tinerilor să se desfăşoare fără evenimente nedorite, câteva sute de poliţişti şi jandarmi au intrat de vineri în dispozitiv.

Echipaje de patrulare ale poliţiei rutiere cât şi cele de siguranţă publică, dar şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, sunt prezente în majoritatea zonelor cu flux important de turişti. În total, peste 800 de angajaţi ai Ministerului de Interne, plus echipaje de jandarmi, acţionează începând din zona staţiunii Mamaia şi până la Vama Veche, în vederea asigurării unui sistem integrat de prevenire şi combatere a criminalităţii stradale şi pentru desfăşurarea în condiţii optime de siguranţă a activităţilor din această perioadă.

Turiştii care aleg să sărbătorească minivacanţa de 1 mai în Apuseni au ocazia să participe la cursuri de călărie, drumeţii cu bicicleta, dar şi să asiste la spectacole de muzică şi dans ale unor ansambluri locale, formate din tineri îmbrăcaţi în port specific Ţării Moţilor.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Alba, Emil Comşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că gradul de ocupare, înainte cu câteva zile de minivacanţa de 1 mai, este, pe Valea Arieşului, care străbate zona Munţilor Apuseni, depăşea 80 la sută.

Potrivit acestuia, există competiţie între proprietarii unităţilor de cazare pentru a oferi cele mai interesante activităţi de agrement. Astfel, o parte din patronii de pensiuni au colaborări cu mici ansambluri locale, cu instrumentişti şi chiar cu tineri care fac parte din formaţii de dansuri tradiţionale. Turiştii vor avea ocazia să îmbrace hainele străbunilor şi să înveţe să joace precum o făceau ei. Dacă iarna turiştii aleg să vină în Apuseni pentru schi, vara zona montană este frecventată şi datorită obiectivelor turistice.

Unul dintre ele este peştera „Gheţarul de la Scărişoara”, declarat primul monument al naturii în România, în 1938. Intrarea în gheţar se face printr-un aven de stâncă şi vegetaţie, de 48 de metri adâncime, şi un diametru larg de 60 de metri. De cum intri pe portiţa ce duce la peşteră, aerul devine altul, iar temperatura scade şi se simte cu fiecare treaptă coborâtă pe scara metalică. Poate cel mai interesant obiectiv turistic din Munţii Apuseni este Peştera Urşilor, care găzduieşte urme şi fosile ale ursului de cavernă, dar şi formaţiuni spectaculoase de stalactite şi stalagmite. Totodată, în Apuseni se regăsesc locuri pitoreşti deosebite şi mai multe cascade, iar pasionaţii de istorie au ocazia să vadă casa memorială a lui Avram Iancu, a lui Horea şi Galeriile Romane de la Roşia Montană.

Alte obiective de vizitat în Munţii Apuseni sunt Groapa Ruginoasă, Stâna de Vale, Cetăţile Ponorului, Dealul cu Melci, peştera Poarta lui Ionele sau Cheile Arieşului.

De asemenea, la o altitudine mai mică, în Munţii Trascăului, zonă a Munţilor Apuseni, se află Valea Mănăstirii. Aici, la pensiuni de 2 şi 3 margarete, pentru pachete de trei nopţi, preţurile oscilează între 300 şi 400 de lei, în această zonă gradul de ocupare fiind de 85%. Totodată, în această zonă se află una dintre cele mai frumoase şi vizitate mănăstiri din Alba, la Râmeţ, una dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania, denumită „grădina Raiului din Apuseni”.

O altă zonă din Alba frecventată de turişti este Valea Frumoasei, din Munţii Sebeşului, unde înainte cu câteva zile de minivacanţa de 1 mai gradul de ocupare este de 75%. Aici sunt unităţi de cazare la altitudinea de peste 1.600 de metri, iar preţurile variază între 500 şi 700 de lei de persoană pentru trei nopţi. Valea Frumoasei este considerată de mulţi un loc magic, din care s-a inspirat inclusiv Mihail Sadoveanu în scrierile sale.

Hotelierii de pe Valea Prahovei au pregătit, şi anul acesta, oferte şi pachete tentante, aproape toate locurile sunt ocupate. Gradul de ocupare este de 100% în Sinaia şi peste 98% în Azuga şi Buşteni.

Potrivit Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, de 1 Mai, gradul de ocupare în staţiunile din Prahova este de 100% în Sinaia, peste 98% în Azuga şi Buşteni, iar în zona Breaza- Câmpina, peste 85%.

„Pentru această minivacanţă, turiştii trebuie să ştie că nu se mai schiază deloc în Prahova, însă sunt recomandate traseele de cicloturism, iar o parte din traseele montane sunt deschise, precum Piciorul Pietrei Craiului, cota 1400 şi 2000”, arată ADPT Prahova.

Pentru această minivacanţă, turiştii cheltuie, în medie, 700 lei/persoană, pentru un sejur de 4 nopţi şi 5 zile.

„Recomandăm şi Drumul Vinului care merită vizitat în această perioadă. Numărul mare de turişti care aleg Prahova ca destinaţie în această minivacanţă ne arată că Prahova rămâneromânilor”, a declarat preşedintele ADPT Prahova, Adrian Voican.

La o vilă de 3 stele, de 1 Mai, preţul pachetului este de 523 lei de persoană, pentru 4 nopţi de cazare cu mic dejun inclus şi cina barbeque cu foc de tabără. Un sejur de 2 nopţi de cazare, cu mic dejun, la hotel de 3 stele din Sinaia costă 680 de lei, camera standard sau 920 de lei, camera deluxe. Turiştii au parte de muzică live, relaxare în centrul SPA, barbeque party, în data de 30 aprilie, în aer liber, cu mici, berbecuţ la proţap şi preparate specifice acestei sărbători. Pentru copii până la 7 ani cazarea este gratuită şi toate serviciile de masă incluse în pachet.

La o vilă de lux din Sinaia, 1 Mai costă de la 1.440 de lei la 2.520 de lei, două persoane, trei nopţi. Este oferită cină barbeque foc de tabară şi acces gratuit la SPA.

Cei care au vrut să petreacă româneşte la un hotel de trei stele din Buşteni, au plătit între 345 de lei şi 600 de lei, locul, în funcţie de tipul de cameră, pentru patru nopţi de cazare. Copiii cu vârsta până la 6 ani au gratuitate la micul dejun şi la cazare, dacă nu se solicită pat suplimentar. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 si 12 ani, se achită 50% din valoarea pachetului.

La o pensiune din Buşteni, de 1 Mai, sejurul costă 190 de lei, pe noapte, pentru patru zile. În ofertă este inclus micul dejun.

Turiştii care merg în Neamţ şi Bacău sunt atraşi cu bucate tradiţionale. Pentru minivacanţa de 1 mai, operatorii din turism au pregătit oferte pentru toate buzunarele, atât la destinaţiile montane din judeţul Neamţ, cât şi la cele din Bacău.

Reprezentanţii unei agenţii de turism au declarat că una dintre cele mai căutate destinaţii în care românii decid să îşi petreacă minivacanţa de 1 Mai este staţiunea Durău, din judeţul Neamţ. Astfel, pentru o noapte petrecută la un hotel de aici o persoană plăteşte cazarea care porneşte de la 12 euro.

Ofertele la cazare în judeţul Neamţ, pentru această minivacanţă, variază între 70 şi 350 de lei pe cameră, pe noapte, în funcţie de unitate. Multe dintre pensiuni oferă mese tradiţionale, în timp ce hotelurile pun la dispoziţia clienţilor şi meniuri internaţionale.

Potrivit operatorilor, turiştii care preferă municipiul Piatra Neamţ şi împrejurimile pot vizita Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan şi Turnul Clopotniţa, Biserica de lemn din cartierul Văleni sau Rezervaţia paleontologică Cozla-Pietricica-Cernegura.

Citeşte şi Ultima fiţă pe litoral, de 1 MAI. Aterizarea cu elicopterul în uşa clubului. Ultimul care a făcut-o era să o păţească urât VIDEO

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Putin a recunoscut totul. Planul secret pentru Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH