Ai grijă de sănătatea ta. Cum poţi să previi cancerul colorectal

Sute de mii de pacienți sunt diagnosticați anual în Europa cu cancer colorectal. Dintre aceștia, 20% prezintă deja metastaze ceea ce duce la o mortalitate ce depășește 700.000 de pacienți pe an. Pentru a reduce incidența acestei boli și efectele sale devastatoare, Dr. Alexandrina Constantinescu - medic primar gastroenterolog a pus bazele campaniei 45+, un program suport de educare medicală adresat persoanelor care au trecut de 45 de ani și care prezintă o incidență mai crescută de apariție a acestui tip de cancer.
Marilena Vili
27 nov. 2015, 12:48
Ai grijă de sănătatea ta. Cum poţi să previi cancerul colorectal

În România sunt depistați anual peste 8.000 pacienți cu cancerul colorectal (CCR). Ocupăm locul al doilea ca incidență pentru bărbați, după cancerul pulmonar. În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân și cel uterin. În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creștere alarmantă a incidenței și mortalității prin CCR, practic triplarea incidenței și dublarea mortalității ceea ce ne aduce pe locul 4 în Europa la incidența pentru femei și locul 3 pentru bărbați.

„Din păcate, până în acest moment în România nu este funcțional un program național pentru Screening în Cancerul Colorectal și nu cred că în următoarea perioadă vor exista resursele necesare pentru demararea lui. Ținând cont de statisticile legate de creșterea alarmantă a incidenței și a mortalității prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, am vrut să tragem un semnal de alarmă, să senzibilizăm populația pentru efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani” Dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog.

Citeşte şi Şase cocktail-uri care ţin cancerul departe

Acest tip de cancer se dezvoltă pe polipi precanceroși localizați la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenți cu mulți ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom. Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenția polipii precanceroși, care pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ. Există numeroase recomandări cu privire la factorii care țin de stilul de viață, dar calea cea mai eficientă pentru reducerea riscului de CCR este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani.

Semnale de alarmă care pot indica prezența cancerului colorectal:

  • Rectoragii (prezența de sânge în scaun)
  • Scaun creionat
  • Dureri abdominale de cauză neexplicată
  • Tulburări de tranzit cu alternanță între diaree și constipație
  • Anemie de cauză neeplicată
  • Scădere de greutate de cauză neeplicată

Citeşte şi Primele semne ale cancerului apar la mână. La ce trebuie să fii atent

Dacă un pacient prezintă cel puțin unul dintre aceste simptome, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgență a unei colonoscopii. Cu cât este descoperită mai devreme o formațiune malignă, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare. Nouă din zece pacienți la care cancerul colorectal a fost depistat într-o fază incipientă au o rată de supraviețuire mai mare de 5 ani. Atunci când cancerul este metastazat, rata de supraviețuire la 5 ani scade semnificativ. Aceste date subliniază necesitatea depistării precoce și mai ales în faza precanceroasă, prin coloscopie de screening.

„Încurajez toți pacienții, dar mai ales pe cei care au depășit vârsta de 45 de ani și pe cei care sunt în categoriile speciale cu risc crescut să se prezinte pentru o consultație și o colonoscopie de screening, tocmai pentru a evita dezastrul pe care îl atrage după sine depistarea tardivă a acestei afecțiuni”, adaugă doctor Alexandrina Constantinescu.

Citeşte şi Veste bună în cazul copiilor bolnavi de cancer

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre