ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE

Daca ţineţi cont de câteva sfaturi date de un profesionist, puteţi reduce consumul maşinilor personale la jumătate. Pentru un consum mic, şoferul trebuie să anticipeze traficul, să folosească cât mai puţin frâna, să menţină o viteză constantă de mers şi să nu tureze motorul prea tare.  
Iulian Tudor
17 apr. 2014, 12:58
ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE

Gerhard Plattner, un pilot de incercare al companiei Volkswagen, a reusit sa reduca printr-o conducere profesionista consumul unui autoturism cu aproape doua treimi. Dupa cum explica pilotul german, „condusul profesionist” sta la indemina oricarui sofer, fie el chiar incepator, cu conditia sa respecte citeva reguli principale. Pentru ca o masina sa consume cit mai putin, pilotul de ocazie trebuie sa foloseasca pe cit posibil mai putin pedala de frina, sa fie retinut in folosirea schimbatorului de viteze si sa anticipeze mersul traficului in care acesta se afla.

Citeşte şi Ford B-Max: Cât va consuma cea mai economică versiune a maşinii produse la Craiova

Anticipati traficul

„Condusul pentru consum redus este in primul rind o chestiune de atentie si anticipare”, spune Plattner. Pentru realizarea acestei performante, masina nu trebuie sa fie dotata cu sisteme performante de frinare. Frina, care poate fi de orice tip, trebuie folosita cit mai rar, autovehiculul trebuind sa incetineasca intotdeauna de la sine. Asta se poate realiza numai anticipind conditiile de trafic si adaptindu-te permanent lor. „De exemplu, daca observ un camion care ruleaza cu 50 de kilometri la ora, imi reglez viteza astfel incit atunci cind ajung in spatele lui sa am 50 de kilometri pe ora fara sa frinez”, a explicat pilotul german, adaugind ca frinatul inseamna un consum de energie inutil. Pilotul german foloseste cu precadere frina de motor si frina de mina doar pentru stationare. „Daca pe drumul parcurs soferul stationeaza mai mult de 30 de secunde, motorul trebuie oprit. „In Romania am observat semafoare care indica timpul pina la comutarea semaforului. Acesta e un lucru foarte util si usureaza sarcina soferului”, a adaugat Plattner.

De 250 de ori ocolul Pamintului

Condusul economic nu este o chestiune care se invata de azi pe miine, dar merita sa il incerci. Chiar daca nu obtii rezultatele lui Plattner, o economisire tot se va observa. „Am parcurs mai bine de 10 milioane de kilometri in toate conditiile de drum: de la gerul naprasnic al celei mai nordice localitati a Europei, Hammerfest, pina la canicula Saharei, de la drumurile aproape impracticabile ale Siberiei pina la celebrele autostrazi americane”, a precizat Plattner. Avind in vedere ca, in functie de stilul de condus si atentia la trafic, consumul poate varia dramatic, se poate vorbi de o rulare economica pentru orice tip de automobil. Plattner spune ca rezultatele bune se pot obtine mai usor cu masini din clasa mica sau medie.

Citeşte şi Maşina ta mănâncă mult din banii familiei? Ponturi ca să faci economie

Nu turati excesiv motorul

Foarte important in realizarea unui consum cit mai mic, mai important chiar decit viteza de rulare, este turatia motorului. „O turatie mai mica inseamna de cele mai multe ori si un consum mai mic. Motoarele TDI sint din acest punct de vedere excelente. Au un raspuns prompt, ating cuplul maxim la turatii foarte mici si astfel permit realizarea unui consum redus. Avind in vedere ca rezistenta la inaintare este proportionala cu patratul vitezei, intotdeauna o viteza mai mica este de dorit”, a subliniat Plattner. Fiecare propulsor are o plaja de turatii unde atinge un randament maxim de functionare.

Plattner mai spune ca a inregistrat intotdeauna o viteza medie de peste 60 de kilometri pe ora. Acest lucru l-a obtinut printr-o corelare atenta intre treapta de viteza si viteza cu care rula.

Lasati-va familia acasa

Pentru realizarea unui consum mic mai trebuie ca masina sa nu aiba probleme tehnice si sa fie echipata neaparat cu pneuri corespunzatoare, in functie de anotimp si de conditiile de drum. De asemenea, pentru un consum redus evitati incarcarea inutila a automobilului. „In functie de tipul automobilului, fiecare 100 kg in plus inseamna pina la un litru suplimentar de combustibil consumat la fiecare 100 de kilometri”, explica Plattner. In principiu, spune pilotul econom, „daca aveti calm si putina rabdare puteti economisi surprinzator de mult. Ba chiar, uneori, reusiti sa ajungeti si mai repede la destinatie”.

Skoda Fabia, cobaiul lui Plattner

Masina cu care s-a reusit aceasta performanta este Skoda Fabia, de serie, dotata cu un motor de 1,4 litri TDI. „Obiectivul testului a fost demonstrarea performantelor masinii si evaluarea consumului real de combustibil, in conditii combinate de drum, cu traficul obisnuit al unei zile de lucru”, spun reprezentantii Porsche Romania, organizatorii evenimentului. Rezultatul testului: un consum mediu de 2,6 litri la 100 de kilometri, pe o distanta de 847 de kilometri de drum normal. Aproximativ 200 de kilometri din traseu au fost parcursi pe autostrada, iar restul drumului a fost de oras si sat, cu coboriri si cu 45% portiuni in urcare pe Valea Oltului. Plattner a mai incercat odata sa scoata un consum cit mai mic, tot in Romania, in 2004. Atunci, pilotul de incercare al companiei Volkswagen, jurnalist de profesie, reusise un consum de 3,56 litri la suta de kilometri.

Sfaturi englezesti

In conditiile in care consumul combinat al modelului Yaris este de 4,2 la suta de kilometri, 3,7 la suta in afara localitatii si 5,1 la suta in oras, un expert a reusit sa obtina performanta unui consum uimitor. Experienta a avut loc in 2002, pe un circuit de raliu din Anglia. Atunci, instructorul John Gough, din Gloucester, a obtiunt performanta unui consum de 2,4 litri la suta de kilometri. Gough, dupa experienta avuta, are dreptul sa dea citeva recomandari novicilor pentru a incerca sa scoata un consum cit mai mic de combustibil. O recomandare ar fi sa se mentina o viteza constanta de mers. Pentru a scoate acel consum de 2,4 la suta, Gough a mentinut o viteza constanta. O alta recomandare pentru soferi este ca accelerarea sa se faca progresiv. Un ultim sfat dat de instructorul de pilotaj este ca frina sa nu fie folosita decit atunci cind este necesar.

 

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin