COD RUTIER: E legală parcarea pe trotuar? Judecătorii şi poliţiştii interpretează diferit legile

O sentinţă a unei instanţe din Cluj arată că nu se poate parca, în timp ce Poliţia consideră că este posibil atât timp cât este lăsat un spaţiu de un metru pentru pietoni.
Romania TV
21 nov. 2015, 06:13
COD RUTIER: E legală parcarea pe trotuar? Judecătorii şi poliţiştii interpretează diferit legile

Autorităţile întârzie să clarifice controversa privind legalitatea parcării unui autoturism pe trotuar. Potrivit reglementărilor legale, confirmate şi printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, parcarea pe trotuar este permisă doar în situaţia în care există un marcaj sau panou în acest sens.

În schimb, inclusiv la nivelul poliţiştilor, practica generală este de a parca pe trotuar atât timp cât este lăsat un spaţiu liber de un metru pentru pietoni. „Infrastructura trotuarelor poate suporta tonele acestor maşini? Şi aşa dalele trotuarelor încep să se deplaseze unele faţă de celalalte şi creează dificultăţi de mers pentru pietoni. Poate că domnii poliţişti, având un nou ministru, vor aplica legile care există, dar la care nu se uită nimeni”, a precizat un cititor într-o sesizare trimisă redacţiei.

Acesta a invocat articolul 72 alin. 7 din OUG 195/2002 (Codul Rutier) la care se precizează că este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.

Cu toate că reglementarea din Codul Rutier este cât se poate de clară, în Regulamentul de aplicare a documentului, aprobat în 2006, se arată că „este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor”.

Într-o analiză recentă pe această temă, site-ul Hotnews.ro a arătat că ilegalitatea parcării unui autoturism pe trotuar, în lipsa unui marcaj, a fost confirmată în 2012 printr-o decizie a Tribunalului Cluj, definitivă şi irevocabilă. „Regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepţia fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziţionarea de indicatoare sau efectuare de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată şi prevederea privind lăţimea trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor. Pe cale de consecinţă, în lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplică regula generală de interdicţie de parcare a autovehiculelor pe trotuare”, se arată în decizia instanţei, citată de Hotnews.ro.

Jurnaliştii site-ului de ştiri au încercat timp de aproape şapte luni să clarifice situaţia la Poliţia Rutieră, dar instituţia nu a oferit răspunsuri relevante. În schimb, în primăvara acestui an, poliţiştii au transmis Asociaţiei „Pro Infrastructură” faptul că parcarea este legală atât timp cât este lăsat un spaţiu de un metru pentru pietoni.

Însă răspunsul Poliţiei face referire doar la regulamentul de aplicare a Codului Rutier, nu şi la OUG 195/2002. „Nu are importanţă dacă Regulamentul de aplicare a acestei OUG ar spune, aparent, altceva. Potrivit regulilor de interpretare a legilor, prevederile actului normativ au prioritate în faţa regulamentului de aplicare”, a spus judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii într-o declaraţie acordată Hotnews.ro.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor