Dacian Cioloş: Guvernul susţine Legea dării în plată, dar are nevoie de adaptări

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns, duminică, deputatului Daniel Zamfir, care l-a criticat pe prim-ministru pentru poziţia Guvernului faţă de Legea dării în plată, afirmând că liberalul are "o abordare populistă", iar proiectul său are nevoie de adaptări pentru a fi aplicat.
Alina Costache
20 mart. 2016, 20:28
Dacian Cioloş: Guvernul susţine Legea dării în plată, dar are nevoie de adaptări

Replica lui Dacian Cioloş a venit pe Facebook, într-un comentariu adresat unui utilizator care i-a atras atenţia asupra poziţiei liberalului Daniel Zamfir faţă de punctul de vedere al Executivului în privinţa Legii dării în plată.

„Domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziţie. Am spus de la început ca susţin legea dării in plată şi am spus-o şi direct băncilor. Însă această lege trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care şi-au cumpărat pe credit o locuinţă, şi nu de speculatorii imobiliari”, scrie Cioloş.

Premierul spune că Executivul vrea o lege funcţională, nu una populistă, şi respinge acuzaţiile de „intoxicare” lansate de Zamfir. Dacian Cioloş spune că Guvernul susţine acest proiect, însă este nevoie de „adaptări” pentru ca el să fie aplicat.

„Băncile au clar o lecţie de învăţat în relaţia lor cu clienţii. Dar pentru ca legea dării în plată să fie cu adevărat aplicabilă (şi nu atacabilă în justiţie), şi să fie în interesul clienţilor , ea are nevoie de adaptări”, explică premierul.

Deputatul PNL, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, i-a transmis, duminică, o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş, în care critică punctul de vedere al Guvernului asupra proiectului său şi îl acuză pe prim-ministru că serveşte interesele băncilor împotriva celor ale românilor.

„Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva Legii dării în plată. (…) Vă scriu plin de revoltă că dumneavoastră, premierul României, aţi ales să serviţi interesele unor bancheri străini care în a doua cea mai săracă ţară din Europa au făcut profit dublu faţă de media europeană, în loc să serviţi demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentaţi de dvs: cetăţenii României!  În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei”, se arată în scrisoarea transmisă de liberal.

Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii dării în plată, afirmând că ar putea să o susţină doar dacă sunt operate modificări ample, având în vedere că actuala formă ar putea afecta stabilitatea băncilor, precum şi a întregii pieţe financiare din România.

„Riscurile generate de aplicarea legii în forma transmisă spre reexaminare Parlamentului sunt majore. (…) Consecinţele negative aferente ar putea fi semnificative, efectele generate de aplicarea legii fiind greu de cuantificat, ca urmare a precedentului creat, hazardului moral general, precum şi a incertitudinii care poate afecta în mod semnificativ percepţia mediilor investiţionale asupra predictibilităţii cadrului legislativ din România”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Guvernul transmite că ar poate susţine proiectul, însă numai dacă sunt luate în considerare aceste critici. Mai mult, Executivul precizează că modificările din Senat, după reexaminarea proiectului, nu rezolvă decât parţial problemele din lege.

Legea dării în plată se află în acest moment la reexaminare în Parlament, în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Reexaminarea a fost aprobată de Senat, cu modificări.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Gemenii și Fecioarele chiar au dat lovitura! Zodiile care vor avea o lună mai plină de succes
Capital.ro
Se actualizează documentele și contul bancar. Toate datele se trimit ANAF. Românii obligați de lege
Playtech.ro
Țări interzise pentru turiști. Nu au voie să intre aici decât în situații speciale
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Comoara din subteran care scade facturile românilor. Premieră națională
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
A COMIS-O bine de tot! A ajuns în 'patru labe' și le-a arătat oamenilor fix ceea ce nu trebuia. Vedeta din România e furioasă!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor