Klaus Iohannis şi Adrian Curaj conectează cercetarea românească din ţară şi din diaspora

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, participă astăzi la deschiderea Conferinței „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Invăţământul Superior din România”. Evenimentul reunește peste 800 cercetători români din țară și străinătate, contribuind la întărirea cooperării dintre comunitatea științifică din țară si cea din Diaspora, la dezvoltarea de proiecte internaţionale inter- şi transdisciplinare, la creşterea vizibilităţii şi impactului internaţional al rezultatelor ştiinţifice româneşti.
Filip Stan
25 apr. 2016, 09:46
Klaus Iohannis şi Adrian Curaj conectează cercetarea românească din ţară şi din diaspora

Aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, conferința se desfășoară la Centrul Universitar Timişoara, în perioada 25-28 aprilie. Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, evenimentul este organizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCȘ).

Evenimentul are capacitatea de a-i aduce pe cercetătorii români din afara granițelor mai aproape de țară, de a stimula realizarea unor parteneriate educaţionale, sociale şi economice pe termen lung, între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare din România şi cele de peste graniţă, unde activează Diaspora românească.

Cercetătorii din Diaspora provin din instituţii de prestigiu din ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Danemarca, Finlanda, Spania, Italia etc.

Conferința „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Invăţământul Superior din România” se anunță a fi un eveniment de anvergură pentru țara noastră, deoarece evenimentul din acest an beneficiază nu doar de sprijinul direct al președintelui Iohannis, ci și de experiența pe care actualul ministru al Educației a acumulat-o în trecut, ca director general al UEFISCDI. Prin activitatea desfășurată în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, Adrian Curaj a reușit să conecteze foarte mulți experți români din țară și din străinătate, care dezvoltă proiecte comune și care aduc onoare și recunoaștere cercetării românești.

Conform ministrului Adrian Curaj, conferința din acest an vine cu câteva premiere, precum tematica abordată, care dezvăluie o serie de elemente inovatoare în raport cu ediţiile precedente, colaborarea instituțională vastă și activă în privința organizării evenimentului, precum și găzduirea tuturor lucrărilor de către un singur centru universitar.

„Prezenţa colegilor noştri din străinătate va însemna enorm, pentru că, evaluând deja ceea ce avem, vom vedea împreună unde putem face diferenţa în context regional, european şi global. Vom mai avea încă o noutate: la fiecare eveniment pe care-l planificăm, vom invita o personalitate care nu este din România tocmai pentru a înţelege forţa noastră de a lucra împreună. În plus, dăm un mesaj puternic: România nu înseamnă doar Bucureşti! România înseamnă şi alte oraşe, există concentrări semnificative de energii şi nuanţe diferite pentru fiecare dintre oraşele ţării. Prin urmare este important că spunem că România nu este într-un singur loc, ci peste tot”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pe parcusul celor celor patru zile ale Conferinței vor fi organizate 21 de Workshop-uri Exploratorii [2] în cadrul cărora vor fi discutate subiecte extrem de actuale și de relevante pentru cercetarea științifică. Workshop-urile acoperă domenii diverse, de la fizică şi matematică, ştiinţe inginereşti şi medicale, până la ştiinţe sociale şi umaniste. Iată câteva dintre ele: „Actualitate şi perspectiva în domeniul energiilor regenerabile”, „Aplicaţii spaţiale: ştiinţă, industrie, securitate”, „Bioeconomie – productie, procesare si consum sustenabile”, „Ce știm despre diaspora românească?”, „Educație pentru inovație – cum răspund sistemele de educație noilor generații”.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”