MIRCEA BĂSESCU, înapoi de la Constanţa la Bucureşti. Judecătorii decid ACUM dacă rămâne sau nu în AREST

Tribunalul Bucureşti a decis marţi că nu mai are competenţa să judece cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de Mircea Băsescu, cauza fiind trimisă la Tribunalul Constanţa. Miercuri, această instanţă va judeca dacă menţine sau nu măsura arestului preventiv, iar Mircea Băsescu a fost dus cu duba de la Bucureşti la Constanţa, unde a ajuns puţin după ora 8.30.
Alina Costache
16 iul. 2014, 04:05
MIRCEA BĂSESCU, înapoi de la Constanţa la Bucureşti. Judecătorii decid ACUM dacă rămâne sau nu în AREST

UPDATE: Şedinţa de judecată. S-a încheiat Mircea Băsescu a părăsit tribunalul şi va fi adus înapoi la Bucureşti, în arestul Poliţiei Capitalei. Judecătorii decid în aceste momente dacă fratele preşedintelui rămâne sau nu în arest.

Avocatul lui Mircea Băsescu spune că măsura arestului preventiv a fost contestata în baza faptului că înregistrările aduse ca probe nu sunt confirmate drept autentice: „Acele înregistrări nu sunt autentice, sunt colaje. Nu sunt copii fidele. Nu există originalul, iar în expertiză scrie că nu sunt originale”.

„Nicio probă nu stă în picioare pentru asemenea acuzaţii, deci nu avem probe pentru trafic de influenţă. N-au fost puse la dispoziţie nici aparatele cu care s-au făcut înregistrările şi acestea nu au putut fi expertizate”, a subliniat avocatul.

Apărătorul lui Mircea Băsescu a mai afirmat că este posibil să fie contestate actele de urmărire penală şi să fie cerută retrimiterea dosarului la DNA.

Magistraţii constănţeni au rămas în pronunţare faţă de cererile formulate de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.

După două ore de audieri în prezenţa avocaţilor, la Tribunalul Constanţa, în şedinţa de Cameră preliminară, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, ambii trimişi în judecată de DNA Bucureşti pentru trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune, au plecat către Bucureşti, împreună, fiind transportaţi cu aceeaşi dubă a poliţiei.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată luni în baza rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune.

Tribunalul Bucureşti a decis marţi că nu mai are competenţa să judece cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de Mircea Băsescu, cauza fiind trimisă la Tribunalul Constanţa.

UPDATE: Duba care l-a transportat pe Mircea Băsescu de la Bucureşti la Constanţa a ajuns miercuri dimineaţă în garajul subteran al tribunalului, instanţa urmând să judece, în şedinţa programată pentru ora 10.00, cererea sa de revocare a măsurii arestării preventive.

În acelaşi mijloc de transport s-a aflat şi Marian Căpăţână, coinculpat, pentru complicitate la trafic de influenţă, în aceeaşi cauză alături de Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată luni în baza rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune.

Mircea Basescu află miercuri dacă va fi cercetat în libertate. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în acest caz, după ce dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă a fost trimisă spre judecare la instanţa din Constanţa. Fratele preşedintelui Traian Băsescu a ajuns la Tribunalul Constanţa puţin după ora 8.30. Cum la poarta pe unde sunt băgaţi în incintă deţinuţii se afla o armată de jurnalişti, poliţiştii au vrut să îl bage pe Mircea Băsescu în tribunal printr-un garaj. Duba era însă prea înaltă pentru a intra pe uşa garajului, astfel că presa nu a putut fi împiedicată să filmeze momentul scoaterii fratelui preşedintelui din maşina cu care a fost dus la Constanţa.

Luni, Mircea Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, procurorii susţinând că acesta a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

‘Inculpatul Mircea Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)’, se spune în comunicat.

Sursa citată precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpăţână, fratele preşedintelui a primit 250.000 de euro.

‘Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpăţână’, susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi cei doi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

În 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către Sandu Anghel. La 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, 25 aprilie 2012, când s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpăţână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai