BOBOTEAZĂ: Obiceiul, vechi de sute de ani, este păstrat cu sfințenie în această localitate. În fiecare seară de 5 ianuarie, Hâzii (substantiv desemnând persoane hidoase, slute — n.r.) se costumează în special în straie vechi, se dau cu făină pe față sau poartă măști cât mai înfricoșătoare, iar apoi colindă din casă în casă.
Printre personajele care nu lipsesc în niciun an de pe ulițele acestui sat din Bistrița-Năsăud, spre amuzamentul celor care îi primesc pe colindătorii mascați, se numără ofițeri, babe, moși, miri, nuntași, preoți, drăcușori, iar efortul lor „artistic” este răsplătit de către gazde cu băutură și prăjituri.
Hâzii din Chintelnic sunt primiți cu bucurie în fiecare casă, acesta fiind un nou prilej pentru localnici de a se revedea după Crăciun și Anul Nou.
După vizita „mascaților”, preotul din Chintelnic merge cu crucea pe la fiecare casă, așa cum este obiceiul de Bobotează, pentru a sfinți încăperile cu agheasmă.
Cuvântul ”geavrea” vine din limba turcă și înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea șanse mai mari să se mărite.
Geavrelele sunt legate pe prăjină cu ajutorul betelor, panglici lungi de 2-4 metri. În vârful prăjinilor se montează o cruce și un buchet de busuioc. Responsabilitatea împodobitului le revine celor mai pricepuți stegari, ziua de 5 ianuarie fiind dedicată acestei activități.
În dimineața de Bobotează, geavrelele sunt sfințite de preot, iar steagul este purtat prin sat. Locuitorii comunei le oferă tinerilor care vin cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc.
După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele și le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfințite.