OMS publică o nouă clasificare a antibioticelor, într-o tentativă de a contracara rezistenţa la medicamente

Organizația Mondială a Sănătății a publicat marți o nouă clasificare a antibioticelor care are drept scop combaterea rezistenței la medicamente, medicamentele de tipul penicilinei fiind recomandate ca primă linie de apărare iar altele doar dacă este absolut necesar, relatează Reuters.
Filip Stan
06 iun. 2017, 16:45
OMS publică o nouă clasificare a antibioticelor, într-o tentativă de a contracara rezistenţa la medicamente

Noua „listă cu medicamente esențiale” include 39 de antibiotice pentru 21 de sindromuri comune, împărțite în trei grupe: „Access”, „Watch” și „Reserve”.

Medicamentele din categoria „Access” au un potențial scăzut de rezistență și printre ele se află și foarte utilizata amoxicilină, de pildă.

În categoria „Watch” se află și medicamentul ciprofloxacin, prescris pentru cistită sau angină, dar „nu atât de eficient”, a declarat presei șefa de divizie a OMS pentru sisteme sanitare și inovație Marie-Paule Kieny. Utilizarea sa ar trebui „redusă dramatic”, a precizat OMS.

„Credem că voința politică există, dar aceasta trebuie urmată de politici puternice”, a spus Kieny.

Antibioticele din categoria „Reserve” precum colistinul ar trebui folosite în ultimă instanță. Acest lucru ridică însă întrebarea privind modul în care producătorii unor astfel de antibiotice ar putea avea o activitate rentabilă, a spus Suzanne Hill, director al OMS pentru medicamente esențiale și produse pentru sănătate.

„Ceea ce trebuie să facem este să nu mai plătim pentru antibiotice pe baza frecvenței cu care sunt prescrise, pentru a descuraja utilizarea lor. Nu dorim ca colistinul să fie utilizat foarte frecvent. De fapt, nu dorim să fie utilizat deloc”, a spus Hill.

„Ceea ce trebuie să facem ca comunitate globală este să ne dăm seama cum să plătim o companie să nu promoveze colistinul, ci să-l păstreze în rezervă”, a precizat ea.

Clasificarea OMS ia în calcul și folosirea de antibiotice în cazul animalelor și a fost dezvoltată împreună cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația mondială pentru sănătatea animalelor (OIE).

Alte adăugiri pe lista de medicamente sunt două tratamente orale pentru cancer, o nouă pastilă pentru Hepatită C care combină două medicamente, un tratament mai eficient pentru HIV și noi formule pediatrice de medicamente pentru tuberculoză.

OMS a mai precizat că binecunoscutul medicament al Roche pentru gripă — oseltamivir — ar putea fi scos de pe listă dacă noile informații nu susțin folosirea sa în timpul unor epidemii de gripă de sezon sau pandemice.

„Există un set de date adus la zi care este comparat cu cel din momentul în care acest produs a fost evaluat ultima dată, iar ceea ce acesta sugerează este că amploarea efectului oseltamivirului în contextul unei pandemii de gripă este mai mică decât se credea anterior”, a spus Suzanne Hill.

Dar medicamentul oseltamivir este singurul antiviral inclus pe listă și este încă util pentru femeile însărcinate și pacienții cu complicații, așa că folosirea sa ar trebui limitată la pacienții cei mai gravi, a adăugat ea.

Citeşte şi Cercetătorii americani au modificat un antibiotic astfel încât să distrugă agenţii patogeni fără ca aceştia să dezvolte rezistenţă

 

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți