Prima grădină zoologică cu microbi îşi deschide porţile la Amsterdam

Primul 'Zoo interactiv cu microbi' şi-a deschis porţile marţi, la Amsterdam, celebrând minusculele creaturi care constituie două treimi din organismele vii de pe Terra, considerate esenţiale pentru viitorul planetei.
Alina Costache
01 oct. 2014, 05:42
Prima grădină zoologică cu microbi îşi deschide porţile la Amsterdam

Prima grădină zoologică cu microbi îşi deschide porţile la Amsterdam. Această grădină zoologică specială, în care este expusă o vastă colecţie de microbi, a fost imaginată de directorul Grădinii zoologice regale din Amsterdam, Artis. După 12 ani de când i-a venit ideea şi investirea a 10 milioane de euro, alături de Artis a apărut ‘Micropia’.

‘Grădinile zoologice au tendinţa de a nu arăta decât o parte a naturii, şi anume animalele mari’, a declarat pentru AFP Haig Balian, directorul Artis. ‘Astăzi noi vrem să arătăm micronatura.’

El afirmă că importanţa microbilor a fost subestimată întotdeauna de la observarea lor în secolul al XVII-lea de către cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leuuwenhoek.

Viruşii, ciupercile şi bacteriile sunt asociate adesea cu bolile, dar ele sunt la fel de esenţiale pentru supravieţuirea noastră şi vor juca un rol din ce în ce mai important pentru viitorul umanităţii şi al planetei, potrivit lui Balian.

‘Microbii sunt peste tot, trebuie deci ca microbiologi capabili să lucreze în toate sectoarele, de exemplu în spitale, într-o alimentară sau industria petrolieră şi farmaceutică’, pledează el.

În zilele noastre, microorganismele sunt utilizate deja pentru a produce biocarburanţi, pentru a dezvolta noi tipuri de antibiotice şi a ameliora randamentul agricol.

Numeroase experienţe au confirmat rolul lor potenţial pentru utilizări la fel de variate ca producţia de electricitate, întărirea fundaţiilor clădirilor şi lupta împotriva cancerului.

‘Interesul pentru microbiologie nu va creşte niciodată dacă o lăsăm în întuneric, abandonând-o doar câtorva experţi’, susţine Balian. ‘Noi vrem să arătăm vizitatorilor că totul se leagă în natură şi că microbii joacă un rol fundamental.’

Fiecare fiinţă umană are în jur de 1,5 kg de microbi în corp, fără care el ar muri.

Cea mai mare parte din grădina zoologică, prima de acest gen din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape legate de ecrane uriaşe arată tot felul de microorganisme.

Mai departe, vizitatorul poate observa printr-o fereastră un laborator adevărat în care diverse tipuri de microbi sunt cultivaţi şi ajung în faţa unui model uriaş al virusului Ebola, care face ravagii în prezent în Africa de Vest.

Urcând la primul etaj al parcului zoologic, un ecran uriaş plasat pe plafonul ascensorului arată, sub un ochi mărit excesiv, toate organismele care trăiesc sub pleoapele noastre.

Pot fi observaţi, de asemenea, microbi care se reproduc, datorită unui microscop 3D special modificat pentru zoo. Vizitatorii mai pot trece printr-o scanare de microbi, care le va semnala câţi dintre aceştia trăiesc asupra lui şi unde.

Îndrăgostiţii se vor putea săruta în faţa lui ‘Kiss-o-Meter’, care indică câţi microbi au schimbat între ei în timpul sărutului.

‘Ştiaţi că 700 de specii de microbi trăiesc în gura Dvoastră ? Sau că 70 de tipuri de ciuperci trăiesc pe călcâiul Dvoastră ?’, surâde dl Balian.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Modelul Dacia care a ajuns celebru în Marea Britanie. E catalog ca fiind cu mult peste alte branduri de renume mondial
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Bugetarii se tem de evaluarea anuală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentul georgian propune o nouă lege a agenților străini, inspirată din legea americană FARA
MediaFlux
DONALD TRUMP, recrutat de KGB! DEZVĂLUIRI fără PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe