Profesorii vor intra luni în GREVĂ. Cadrele didactice, nemulţumite de Legea salarizării

Profesorii de la şcolile din Sectorul 6 al Capitalei, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), vor intra, luni, în grevă, nemulţumiţi de Legea salarizării, a declarat, duminică, pentru News.ro preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, precizând că încă nu s-a luat o decizie la nivel naţional privind organizarea unui protest, în condiţiile în care nu a fost centralizată situaţa de la toate filialele.
Filip Stan
11 iun. 2017, 12:04
Profesorii vor intra luni în GREVĂ. Cadrele didactice, nemulţumite de Legea salarizării

Simion Hăncescu a precizat că profesorii din unităţile de învăţământ din Sectorul 6 al Capitalei vor intra în grevă, urmând ca sindicatele din celelalte zone ale ţării să decidă luni ce formă de protest vor aborda.

Profesorii sunt nemulţumiţi de poziţionarea salariaţilor din învăţământ în partea inferioară a grilei de salarizare, de neacordarea majorării de 20% anunţată în programul de guvernare, lipsa din bugetul pe 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, neadoptarea de către Parlament a iniţiativei legislative privind posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea cuantumului pensiei, dar şi de „modul de calcul abuziv al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ”.

În judeţul Arad, majoritatea profesorilor au optat pentru grevă şi boicotarea examenelor naţionale desfăşurate în această perioadă. Dintre cei peste 6.100 de angajaţi ai sistemului de învăţământ din judeţ, 5.350 sunt membri ai Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI), iar 80 la sută au fost consultaţi, până vineri seară, în cadrul unui referendum privind eventualitatea declanşării grevei.

„Majoritatea dintre cei care au răspuns, adică peste 70 la sută, au fost pentru declanşarea grevei, care ar avea drept consecinţă neîncheierea situaţiilor şcolare la final de an şi boicotarea examenelor naţionale. Ceea ce cerem noi este respectarea programului de guvernare. Ni s-a promis o creştere salarială de 20 la sută de la 1 iulie 2017 şi vouchere de vacanţă, iar de la 1 ianuarie 2018, o creşetre de 30 la sută, dar acum ni se oferă doar 25 la sută de anul viitor. În plus, Legea salarizării are o serie de inechităţi între categoriile de bugetari”, a declarat, duminică, preşedintele SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, potrivit news.ro.

Sindicatul va încheia referendumul luni după-amiază, când se va decide dacă se declanşează greva începând de marţi sau miercuri.

Şi la Buzău, peste 90 la sută din cadrele didactice chetionate şi-au dat acordul pentru declanşarea grevei.

Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, în urma referendumului declanşat în rândul membrilor de sindicat, majoritatea cadrelor didactice au fost de acord să intre în grevă de luni. Din cei 4.574 de membri de sindicat au fost consultaţi 3.900 de profesori dintre care 3.516 au fost de acord cu protestul.

„Diferenţa de 674 de voturi sunt personal nedidactic care nu au fost consultaţi în toate unităţile şcolare sau cadre didactice care nu s-au pronunţat pentru nicio variantă. Având în vedere că situaţia prezentată de FSLI cu privire la stadiul referendumului la nivel naţional nu este în măsură să determine luarea unei decizii privind întreruperea activităţi, Biroul Operativ al SIP Buzău a hotărât cu unanimitate de voturi, respectarea opţiunii cadrelor didactice-membri ai sindicatului nostru-privind declanşarea grevei generale începând de luni, pe termen nelimitat”, a precizat conducerea SIP Buzău.

În judeţul Prahova, aproape 80 la sută dintre profesorii afiliaţi celui mai mare sindicat din învăţământul prahovean au semnat pentru declanşarea grevei generale.

„Până săptămâna trecută, joi, la ora 15.00, am avut termen pentru strângerea opţiunilor din teritoriu, un termen foarte scurt. Am strâns până joi, la ora 15.00, semnături de la 79,6 la sută dintre membrii noştri de sindicat”, declarat duminică pentru News.ro liderul Sindicatului „Şcoala Prahovei”, afiliat FSLI, Ionuţ Duţă.

El a precizat că, la momentul la care au fost strânse semnăturile, liderii de sindicat le-au explicat profesorilor că un eventual conflict de muncă va fi declanşat doar în cazul n care la nivel naţional se vor aduna semnături de la 50 la sută plus unu dintre sindicalişti.

„După ce am raportat joi seară la FSLI , FSLI a trimis un comunicat intern, către noi şi ne-a anunţat că procentul (semnăturilor adunate – n.r.) este undeva între 44 şi 45 la sută. În această situaţie, la cererea unor sindicate din teritoriu a fost prelungit termenul, întrucât timpul a fost scurt şi unele sindicate nu au primit răspunsul din toate unităţile de învăţământ”, a mai spus Duţă.

Strângerea semnăturilor la nivel naţional s-a prelungit până duminică.

Ionuţ Duţă a mai declarat că sindicaliştii se aşteaptă ca Ministerul Educaţiei să atace în instanţă legalitatea conflictului de muncă, dacă acesta va fi declanşat, dar că sindicaliştii sunt pregătiţi să meargă în instanţă cu listele de semnături.

„Următoarea problemă pe care o avem este că dacă noi vom declara că avem procentul realizat, sigur Ministerul Învăţământului va contesta la Înalta Curte legalitatea grevei. Suntem pregătiţi şi pentru acest lucru, FSLI va merge cu dovada că avem procentul şi cu tabelele fizice dacă Înalta Curte va cere acest lucru”, a mai spus Duţă.

În judeţul Prahova, sindicatul „Şcoala Prahovei” afilat FSLI are aproximativ 8.000 de membri.

Şi la Iaşi peste jumătate dintre profesori au semnat pentru declanşarea grevei generale, începând de luni, însă protestul va fi iniţiat doar dacă există o decizie unitară la nivelul FSLI.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă a declarat pentru News.ro că peste 5.000 de profesori din cei 8.500 de dascăli înscrişi în sindicat au optat pentru declanşarea grevei generale în învăţământ.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi 47 de abţineri.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație