Traian Băsescu, după decizia CSM: Sunt magistraţi care ţin să facă politică. Judecătorul Dumbravă MINTE

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în CSM, că a minţit în legătură cu acuzele pe care i le-a adus legat de dosarul Microsoft. Băsescu susţine că decizia CSM de a sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile sale pe scandalul Microsoft reprezintă un abuz împotriva sa, din moment ce informaţiile pe care le-a dezvăluit legate de licenţele IT nu proveneau din dosarul procurorilor, ci din alte surse la care el, în calitate de şef al statului, are acces.
Romania TV
09 oct. 2014, 11:30
Traian Băsescu, după decizia CSM: Sunt magistraţi care ţin să facă politică. Judecătorul Dumbravă MINTE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că îşi menţine declaraţia făcută la data când a decis să aprobe cererea de începere a urmăririi penale în cazul celor cinci foşti miniştri, susţinând că magistratul care a considerat că a dat date din dosarul Microsoft minte.

‘Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă şi mai prost decât o facem noi, politicienii. Astăzi am înţeles că un magistrat a considerat că în conferinţa mea de presă am afectat justiţia, că am dat date din dosare. Domnul magistrat minte, îmi menţin declaraţia de atunci’, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Băsescu a caracterizat drept un abuz sesizarea, de către CSM, a Inspecţiei Judiciare, susţinând ca toate informaţiile pe care le-a prezentat în dosarul Microsoft nu proveneau din dosarul întocmit de procurorii DNA.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Încep cu decizia CSM şi abordarea unui domn judecător. Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi o fac mai prost decât o facem noi, politicienii.

Îmi menţin integral declaraţia făcută atunci când am anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei 5 miniştri. Asta nu o voi face fără să dau explicaţii. Ce l-a deranjat pe dl. magistrat? Că am apreciat, şi lucrul rezultă din comunicatul DNA, că unii miniştri au obţinut foloase necuvenite şi alţi foşti miniştri care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, nimeni nesuspectându-i deocamdată că au încasat bani. Este vorba despre Funeriu şi Vreme, toţi ceilalţi fiind şi cu suspciunea de foloase necuvenite. Nu înţeleg ce l-a deranjat că a auzit asta şi din gura preşedintelui.

-Am afirmat că toţi cei 5 foşti miniştri nu aveau nici o calitate pentru că nu le-o dau eu, ci procurorii după ce discută cu ei, investighează, iau declaraţii

-Încă nu-i spun magistrat-politician.

Domnul magistrat trebuie să ştie cu preşedintele nu are doar o sursă de informaţie. La mine se înnoadă mai multe surse. Nu veţi găsi în dosar afirmaţia că niciun ban nu a ajuns la miniştri. Am spus că dl. Bittner nu a dat nici o declaraţie, iar acest lucru nu se regăseşte în dosar. Eu am spus asta pentru că se făcea un anume joc, asta a fost o linie de dezinformare, era o grupare de politicieni şi ziarişti ce voia să-i acopere pe cei care au făcut denunţurile. Nu spun neapărat că au făcut un lucru rău.

-L-am sunat pe dl. preşedinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere şi o spun public. Dacă este un magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră, frate, cinstiti în politică, lasă calitatea de magistrat şi n-ai decât să faci politică cât vrei!

-Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este, nu neapărat, un avertisment, ci o rugăminte. Dacă sunt membri CSM ce vor să facă politică, să intre în politică! Afirmaţii de acest gen nu le fac niciodată divulgând informaţii din dosare penale, dar nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez informaţii şi din alte surse.

În analiza noastră, în cazul EADS sunt 9 firme şi persoane fizice care se regăsesc şi în dosarul MIcrosoft, iar această informaţie nu se regăseşte în nici un dosar penal.

-E un abuz care s-a făcut împotriva preşedintelui României şi voi reacţiona de fiecare dată dacă se mai repede. Nu-mi face plăcere ca tot felul de politruci să-l pună pe preşedinte pe picior de egalitate cu Victor Ponta în ceea ce priveşte presiunile asupra justiţiei.

-Am vrut să demontez nişte campanii pornite legate de dosarul Microsoft pentru a-i masca pe cei care au colaborat cu Justiţia. Şi bine au făcut.

-Articolul 276 Cod Penal (presiunile asupra justiţiei, 3 luni-1 an închisoare) Parlamentul şi-a menţinut poziţia de a abroga articolul. Guvernul a încuviinţat abrogarea articolului. Atac legea la Curtea Constituţională şi motivul fundamental este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim sub ochii noştri. Atacuri furibunde ale trustului Intact asupra magistraţilor, declaraţii ticăloase din dubă privind bani care au fost daţi preşedintelui ICCJ. Articolul este necesar, de aceea atac Legea de abrogare la CCR. Guvernul o susţine în numele unei iluzorii libertărţi de exprimare, dar aceasta are limitele ei când vine în contradicţie cu libertatea la proprie imagine.

-Aştept de 3 luni un înlocuitor la Ministerul Culturii. Guvernul nu face nici măcar gestul minimal de a desemna un ministru interimar la Cultură dintre membrii Guvernului. Am semnat decretul de revocare al dl. Kelemen Hunor. Niciodată nu am avut atâta răbdare cu guvern cât am avut acum în cazul Hunor. Decât să ataci justiţia în legătură cu hotărârile ei, mai bine rezolvai problema „Cuminţeniei Pământului” care se află la Muzeul Cotroceni prin negociere directă. La 2,4 miliarde câte s-au dat administraţiilor locale, ce însemnau 20 milioane de dolari pentru această lucrare? Guvernul contestă inutil şi fără acte pentru că m-am interesat. Nu există nici un act că statul român ar fi plătit vreodată acea statuie. Decât să critici inutil hotărârea judecătorească, mai bine reduceai din banii baronilor.

-Aşa cum arată Guvernul, care este împotriva adoptării Legii pensionării personalului aeronautic, legea crează discriminare între transportatori. În scrisoarea Guvernului către Parlament, semnată de către premierul Ponta, iniţiativa legislativă primeşte un aviz negativ. Ţin cont de punctul de vedere al Guvernului care arată în scrisoare că prin Constituţie este obligatoriu să se nominalizeze sursele de finanţare. Retrimit legea la parlament: fie Guvernul indică sursele de finanţare, fie este lăsată legea aşa pentru a nu încălca Constituţia. Ţin cont în mod imperativ de solicitarea Guvernului. Toţi ne aducem aminte că Ponta mulţumea parlamentului că a adoptat legea, dar ăsta e Victor Ponta: unul la Parlament, unul la Guvern. Am rugămintea să intraţi pe site-ul Camerei să vedeţi scrisoarea pentru că vorbeşte atât de frumos de măsurile din 2009-2010 şi cât de importante au fost. Ar fi păcat să pierdeţi acest spectacol.

-Dacă o primesc înapoi cu aviz pozitiv de la Guvern, promulg legea fără să o trimti la CCR

Problema Lukoil. Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor şi a Guvernului. Astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu. Replătim preţul cu care s-a privatiza, iar diferenţa de la tehnologizare o discutăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane de euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil să discutăm în contrapartidă, suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil.

-Dacă bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian, aşa ceva face Putin în Rusia. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor. Lukoil nu poate spune că ‘închid pentru că am probleme cu justiţia’, trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească. România este stat de drept, Lukoil are lanţ de distribuţie, are concesiuni în Marea Neagră şi trebuie să se hotărască dacă respectă legea sau pleacă.

-Am mai auzit o minciună că Lukoil contribuie cu 700 mil. de euro pe an la buget. Lukoil merge în pierdere de ani buni. Asta mă face să gândesc că suma de 230 de miloane sunt doar deschiderea . Îi spun: i-a dat banii stalui, i-a dat banii pe acciză. Lukoil n-a avut profitzuri. Cel puţin aşa arată declaraţiile lor din ultimii 5 ani, în care să fi dat contribuţii la statul român. Cele 700 milioane sunt accizele statului român.

-Suntem în faţa unui şantaj, a unei presiuni, şi Doamne fereşte să se cedeze la ea că altfel aflăm mâine că nici OMV, nici Rompetrol nu mai poate face profit.

-Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!

_______________________________________________________________________________________

Ieşirea publică a şefului statului vine la scurt timp după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la apărarea independenţei justiţiei în legătură cu ultimele afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil şi ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft. De asemenea, CSM sesizează IJ cu privire la declaraţiile făcute de Varujan Vosganian referitoare la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

„Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie”, spunea judecătorul Horaţius Dumbravă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri după-amiază, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a precizat că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.

„Am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general privind începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu. Nu a fost o cerere formală. Am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi ce au fost trimise şi acest caz trebuie anchetat cât mai repede până la capăt”, a anunţat preşedintele României.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și obiceiuri în prima zi din an
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Playtech.ro
Secretul pentru cel mai bun macrou prăjit. Ce să presari peste el la final pentru un gust mult mai bun
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Românii nu mai pot arunca aceste obiecte. Se dau amenzi uriașe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
Ce se va întâmpla cu cutiile negre ale aeronavei prăbușite în Kazahstan. Autoritățile au făcut anunțul oficial!
Cancan.ro
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine stă în spatele lui Călin Georgescu. A vrut chiar el să fie președinte: V-am studiat 10 ani
StirileBZI
Farmaciile cu program non stop de Revelion. Unde veți găsi deschis
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Mario Balotelli și mesajul puternic înainte de anul nou: o referință la incendiul din 2011
MediaFlux
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)