Proprietarii de terenuri din România vor putea să beneficieze, începând cu campania de subvenții din 2025, de suma de 1.200 de lei, direct pe card. Este vorba despre fermieri, care vor putea primi o plată suplimentară APIA de 60 de euro pe hectar, acordată prin ecoschema PD-28-Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Proprietarii de terenuri care sunt și fermieri vor putea să beneficieze, începând cu campania de subvenții 2025, de o nouă plată oferită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ecoschema PD-28 aduce producătorilor agricoli un sprijin suplimentar de 60 de euro pe hectar, deci circa 300 de lei.
Potrivit declarațiilor lui Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș, pentru accesarea plăților, proprietarii de terenuri trebuie să mențină cel puțin 2% din suprafața terenului arabil ca zonă neproductivă. Zonele pot fi reprezentate de:
Măsura vine cu o modificare importantă față de regulile anterioare. Practic, fermierii trebuie să lase 2% din teren neproductiv, față de 4%, cum era înainte, reducere menită să sprijine mai mulți agricultori și să le ofere o sursă suplimentară de venit, fără a le afecta activitatea agricolă în mod semnificativ.
„Vin cu vești bune privind creșteri de subvenții. Adică, iată că odată cu debutul anului 2025, avem cea mai importantă ecoschemă PD 28, menținerea zonelor neproductive. Este o schemă nouă care intră din campania 2025 în cuantum de aproximativ 60 de euro la hectar, cu o condiție destul de ușor de îndeplinit de către fermier.
Citește și : Românii cărora li se mai taie un beneficiu. Care sunt angajații care rămân fără tichete de vacanță
Deci, practic, acea constrângere care era înainte de teren lăsat pe pârloagă de 4%, este redusă la 2% pentru a îndeplini condiția de a accesa această schemă și este plătit tot ceea ce înseamnă terenul arabil din cadrul unei ferme. Vă dau un exemplu concret ca să înțeleagă lumea.
Dacă am o fermă de 100 de hectare, teren arabil, dacă 2% din fermă, 2 hectare le identific ca elemente de peisaj sau șir de arbori sau chiar efectiv teren lăsat pârloagă, un teren necultivat dar întreținut în bune condiții agricole și și de mediu, eu beneficiez pentru toate acele 100 de hectare de teren arabil, exclusiv vorbim de teren arabil, de plata aproximativ 60 de euro la hectar”, a explicat Ovidiu Săvâșcă la M9TV România, scrie agrointel.ro.