1 aprilie 2023: se schimbă facturile, bubuie ratele, se scumpesc ţigările, dar vin şi mai mulţi bani pe card

Se anunţă modificări importante pentru români din luna aprilie 2023. De la facturi, la preţuri la ţigări şi produse de bază, la vouchere şi tichete, 1 aprilie aduce noutăţi pentru toţi românii.
Filip Stan
01 apr. 2023, 09:28
1 aprilie 2023: se schimbă facturile, bubuie ratele, se scumpesc ţigările, dar vin şi mai mulţi bani pe card

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie 2023. Vor fi vizați toți consumatorii casnici. Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise de luna viitoare.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
  • data de încetare a contractului
  • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
  • perioada de facturare
  • cantitatea totală de energie electrică facturată
  • preţul final facturat
  • valoarea totală de plată
  • data scadentă a plăţii
  • tva

Cum se va face eșalonarea de plată

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

Citește și: Zeci de mii de români au primit în această lună două facturi la curent în doar câteva zile. Pentru unii urmează și a treia

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

– în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Citește și: Vouchere de 25.000 de lei cu bani europeni. Ce români pot scăpa de plata facturilor pe viaţă

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

1.  perioada de facturare este de 1 lună,

2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,

3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

Se scumpesc iar ţigările. Cât va costa un pachet de la 1 aprilie

Se scumpesc iar ţigările! Nivelul accizei specifice la ţigarete va creşte după publicarea în Monitorul Oficial, Partea I nr. 201 din 10 martie 2023 a Ordinului nr. 1111/2023 pentru aprobarea nivelului accizei specifice la ţigarete. Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, relatează ZF. Conform art. 343 din Codul Fiscal, calculul accizelor se efectuează potrivit prevederilor din normele metodologice ale acestuia.

Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem.

Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Prețurile continuă să crească. Scumpiri masive la alimente și utilități
(Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete. Ordinul amintit mai sus a intrat în vigoare începând cu data de 10 martie 2023.

Veste proastă pentru sute de mii de români cu credite. IRCC crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele vor exploda

La 1 aprilie va avea loc a șasea creștere consecutivă înregistratp de IRCC. În prezent este aplicată valaorea aferentă trimestrului 3 din 2022, de 5,71%, care din aprilie va fi de 5,98%.

În septembrie anul trecut, în România, existau circa 450.000 de români de persoane care aveau credite legate de IRCC, conform Economica.net. Având în vedere că în septembrie și la începutul lunii octombrie, în 2033, ROBOR s-a aflat în jurul valorii de 8%, șansele ca numărul românilor cu credite legate de IRCC să fi crescut sunt mari.

Citește și: BNR, anunț de ultimă oră pentru românii care au credite: ”Ratele nu vor scădea prea curând”

Indicele IRCC este de două tipuri, zilnic și trimestrial. Cel zilnic se calculeză de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor pe piața monetară inerbancară.

IRCC trimestrial, folosit la credite, se stabilește prin media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Pe 31 marie BNR va publica noua valoare ITCC, aferentă trimestrului al patrulea din 2022. În perioada octombrie -decembrie 2022, valoarea zilnică maximă IRCC a fost de 7,0%, iar cea minimă a fost de 5,31%.

Citește și: Trucul legal prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii. Băncile l-au ţinut secret!

IRCC a înlocuit ROBOR și a fost aplicat creditelor de consum luate de români după luna mai a anului 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost  de 2,36%, aferentă trimestrului 4 din 2018.

Astăzi, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 6,85%, în scădere față de ziua precedentă și în linie cu evoluția din ultimele luni. În prima zi a acestui an când a fost publicat (2 ianuarie), indicele avea o valoare de 7,56% pe an. ROBOR la 6 luni a coborât la niveul de 7,19% pe an, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% pe an.

Tichete de creşă 2023. Se majorează sumele, câţi bani vor primi pe card părinții începând cu luna aprilie

Tichete de creşă 2023. Ministerul Muncii a propus majorarea tichetelor de creșă.  Este important de precizat că aceste tichete sunt acordate numai angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

În proiectul de ordin pus în dezbatere publică se precizează că „pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”. În plus, această modificare va fi valabilă și pentru primele două luni ale semestrului al II-lea, august și septembrie 2023.

Tichete de creşă de 1500 de lei, suspendate în 2023. Plata bonelor rămâne pe cont propriu

Tichetele creșă sunt bilete pe care angajații care nu au beneficiat de concediu sau de indemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani sau trei ani, în cazul celor cu handicap, le primesc lunar din partea statului. Atât lucrătorii din mediul privat, cât și din cel de stat primesc aceste tichete. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Tichete creșă 2023. Care sunt românii care pot beneficia lunar de ajutorul financiar de 570 lei

Aceste tichete sunt primite de către părinți sau tutorele legal căruia i-a fost încredințat copului spre creștere și educare numai dacă este făcută o cerere în acest sens. Acești bani sunt acumulați cu valoarea alocației de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității. Există și categorii de persoane care nu beneficiază de aceste tichete. Este vorba de asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, se precizează în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, se precizează în proiectul de ordin.

Citește și: TICHETE CREŞĂ 2023. Ajutor financiar pentru creşă privată și indemnizație de bunic de 735 lei pe lună. Se aplică din ianuarie 2023

Cine poate beneficia de tichete de creşă

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, scrie avocatnet.ro.

Banii nu se pot folosi însă decât pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, potrivit normelor.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă.

Angajatul nu este obligat să acorde aceste tichete de creşă. Tichetele sunt, practic, o formă de beneficiu pe care angajatorii aleg să o dea, dacă și-o permit financiar, stabilind acest lucru prin contractele colective de muncă ori prin regulamentele interne.

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.

Bani mai mulţi pentru angajaţi. Tichete majorate din aprilie, intră 400 de lei pe card

Tichete culturale 2023. Sunt emise în același mod ca și cardurile bancare, doar că sunt emise electronic pe un card. Măsura a fost oficializată vineri printr-un ordin al Ministerului Finanțelor (MF).  Astfel, valorile tichetelor culturale vor ajunge la suma de 200 lei/lună, respectiv la 400 de lei/eveniment.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă şi tichete de 1500 de lei pentru tratamente stomatologice

Ordinul Ministerului Finanțelor cu nr. 1.098 / 2023, care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, prevede majorarea sumelor ce se acordă sub formă de tichete culturale, începând cu primul semestru al anului în curs, 2023. Astfel, noile sume vor ajunge la maximum 200 lei/lună, respectiv la maximum 400 de lei/eveniment. Practic, majorarea tichetelor culturale va fi cu 10 lei în cazul valorilor lunare, respectiv cu 20 de lei, când vine vorba de asigurarea banilor pentru evenimente.

La ce pot fi folosite aceste tichete culturale

Actualele valori ale tichetelor culturale, stabilite pentru semestrul al doilea din 2022, sunt 190 lei pentru cele acordate lunar și 380 lei în cazul celor acordate ocazional. Aceste valori se acordă inclusiv în această lună, adică până la finele lui martie 2023, astfel că noile valori se vor aplica efectiv din aprilie 2023.

Raport ICR Londra: Catinca Nistor a realizat „un hub cultural ce deţine 14 galerii” la Cromwell Place

Valorile majorate pentru tichetele culturale se vor aplica și în primele două luni ale semestrului al doilea din 2023, respectiv în lunile august și septembrie. Conform  Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale se pot acorda angajaților, lunar sau ocazional, pe lângă valoarea salariilor, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor culturale. Acestea pot fi:

– abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;

– cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.

Spectacole de teatru sau operă, târguri de carte (precum Bookfest sau Gaudeamus), expoziții importante, precum cea dedicată lui Victor Brauner, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara ( cuprinsă în programul Timișoara 2023 – capitală europeană a culturii) – iată câteva opțiuni pentru folosirea banilor disponibili în tichetele culturale.

Conform art. 23 din Lege, fiecare tichet cultural este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic următoarele menţiuni:

a) numele şi adresa emitentului;

b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului;

c) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege;

d) numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.

Se dau 3000 de euro de la stat. Termenul limită este 1 aprilie, nu e păcăleală

Guvernul României a anunțat recent că o serie de români primesc 3.000 de euro de persoană, fiind vorba de fermierii care accesează constant Programul Tomata şi care, în total, în perioada unui ciclu de producţie, de exemplu, scot pe pieţele locale peste 200 de tone de roşii proaspete. În ciuda acestui fapt, fermierii autohtoni sunt nemulțumiți pentru că unii comercianţi le fac concurenţă neloială deoarece se prezintă ca fiind producători locali, chiar dacă marfa lor nu este din România.

România combate criza mondială a cepei cu usturoi: se dau GRATIS de la Guvern 3.000 euro/ha

„Anul acesta, se va efectua o singură verificare, atât pentru stabilirea suprafeţei însămânţate cu răsaduri, cât şi pentru evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare. De asemenea, valorificarea producţiei de tomate se va executa până la data de 30 iunie 2023”, a transmis Gigel Crudu, președintele Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui, conform RADOR.

Cuantumul ajutorului de minimis este de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar. Termenul limită de depunere a cererii de înscriere în Programul Tomata 2023 este data de 1 aprilie (inclusiv).

În acest an, pentru simplificarea aplicării Programului Tomata, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin zece zile înainte de recoltare. Această verificare va viza identificarea suprafeței înființate și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Cine se poate înscrie în Programul Tomata?

Programul Tomata 2023 este diferit față de anii trecuți. Noutățile ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere vizează aspecte legate termene, condiții și plăți pentru legumicultori, potrivit informațiilor oferite de AgroInteligența.

Culturile eligibile pentru Programul Tomata 2023 sunt exclusiv cele de roșii cultivate în spații protejate – sere sua solarii. Se achită subvenție de 3.000 de euro doar pentru primul ciclu de producție – Ciclu I. Beneficiarii Programului Tomata 2023 sunt legumicultorii care dețin o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați de solar sau seră pe care o dedică culturii de roșii.

Veste mare de la Ministerul Agriculturii. Ce se întâmplă cu programul „Tomata”, creat de Petre Daea

Fermierii care doresc să aplice pentru acest program, trebui să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

a) să solicite ajutorul de minimis de hotărârea de Guvern;

b) să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate;

c) să marcheze suprafața prevăzută la lit. b), la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate în spații protejate, anul 2023, beneficiar numărul ………., Direcția pentru Agricultură a Județului ………/ Municipiului București“, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;

d) să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 3.000 kg de pe minimum 1.000 mp;

e) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, în anul 2023, la data depunerii cererii;

f) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor,  completat începând cu data înființării culturii și avizat de OFJ;

g) să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare;

h) să obțină tomate care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide;

Cine beneficiază de aceste ajutoare

Ajutorul de stat se aplică întreprinderilor/ întreprinderilor unice, pentru culturile de tomate cultivate în spații protejate, respectiv:

a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2023;

b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;

c) producătorilor agricoli societăți agricole, constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare;

d) producătorilor agricoli persoane juridice.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București