1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. Cea mai veche referire la ZIUA PACALELILOR pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 APRILIE.
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. O altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 APRILIE. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe 1 APRILIE în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi „April Fools”.
ZIUA PĂCĂLELILOR. Cum a început tradiţia farselor de 1 aprilie
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda o tradiţie de ZIUA PACALELILOR – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peştele lui aprilie) – constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea. Sărbătoarea „poisson d’avril” este încă marcată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea „aprilvis”.
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. În Marea Britanie, ZIUA PACALELILOR este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce în Scoţia este denumită în mod tradiţional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. În Polonia, ziua de 1 APRILIE este una în care oamenii fac glume şi farse, iar „activităţile serioase” sunt de evitat.
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. În Spania, sărbătoarea „peştele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluat pe filieră franceză, spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inoceţilor”), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic”.
ZIUA PĂCĂLELILOR : Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. În România, ZIUA PACALELILOR se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 APRILIE, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 APRILIE vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
1 APRILIE ZIUA PACALELILOR. Ziua de 1 APRILIE este cunoscută ca ZIUA PACALELILOR în cele mai multe ţări europene, încă din secolul al XVI-lea. Este ziua în care fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea de 1 APRILIE ZIUA PACALELILOR.