1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit The Museum of Hoaxes din San Diego, California, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.
Anumite legende evidenţiază că glumele şi farsele din jurul primei zile a lunii aprilie datează din vremea romanilor. Romanii şi celţii sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocţiului de primăvară.
În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”.
Toate farsele trebuie să fie făcute până la ora prânzului. Orice farsă făcută după această oră vă aduce ghinion farsorului. Totodată, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de vor fi urmăriți de ghinion tot anul. Bărbații păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor vor ajunge să o ia de nevastă, sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni.
Citește și: 1 Aprilie. Cum a apărut de fapt Ziua Păcălelilor. Originea şi semnificaţia acestei manifestaţii
În cazul celor care intenționează să se căsătorească de 1 aprilie, dacă țin cont de superstiții, nu ar trebui să facă acest lucru pentru că mariajul nu va funcționa.
În ceea ce privește copiii născuți de Ziua Păcălelilor se spune că aceștia vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.
Nu în ultimul rând, cei care nu pun la cale o farsă în această zi se spune că va fi păcălit pentru tot restul anului.