1 decembrie 2020, un an de la primul caz de infecţie cu coronavirus. Cum a manipulat China datele referitoare la pacienţii cu Covid-19

Marți, 1 decembrie, se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a manifestat simptome ale bolii în capitala provinciei Hubei, Wuhan, potrivit unui studiu apărut în publicația medicală Lancet.
Daniel Spătaru
01 dec. 2020, 11:26
1 decembrie 2020, un an de la primul caz de infecţie cu coronavirus. Cum a manipulat China datele referitoare la pacienţii cu Covid-19

Documentele obținute de CNN arată contradicții între ceea ce se știa de către autorități și ceea ce era făcut public. În câteva momente critice ale debutului pandemiei, documentele relevă o serie de greșeli clare și un model de eșec care este perpetuat de instituții. Unele dintre cel mai bătătoare la ochi informații sunt legate de ritmul extrem de lent cu care sunt diagnosticați pacienţii cu Covid-19. În Hubei, vorbim despre teste care dau greș și mecanisme de raportări eronate.

Potrivit unui raport de la începutul lunii martie, în medie, timpul între instalarea simptomelor și confirmarea diagnosticului era de 23,3 zile, ceea ce reprezintă un interval extrem de mare ce afectează semnificativ monitorizarea și combaterea bolii.

Citeşte şi Jurnalista care a vorbit lumii despre focarul de coronavirus din Wuhan riscă 5 ani de închisoare. Ea a fost arestată şi a intrat în greva foamei

Într-un raport marcat ”Document intern, rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile din domeniul sanitar din provincia Hubei (epicentrul a ceea ce avea să fie pandemia de Covid-19) listează un bilanț total de 5.918 de noi cazuri la data de 10 februarie, mai mult decât dublu față de cifrele anunțate oficial în aceeași zi. Aceste cazuri sunt și ele împărțite pe subcategorii: „cazuri confirmate”- 2.345, „cazuri confirmate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796. Aceste cifre nu au fost făcute publice, întregul sistem chinez părând să încerce a minimaliza săptămâni întregi gravitatea situației.

Cifrele figurează printre dezvăluirile conținute în documente de 117 pagini întocmite de Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție din provincia Hubei, documente care au fost verificate de CNN şi preluate de hotnews.ro.

Adunate, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din China de la începutul pandemiei și oferă o primă perspectivă clară asupra autoritățior locale, ce știau și când.

Guvernul chinez a negat constant acuzațiile formulate de SUA și de statele occidentale că ar fi ascuns în mod deliberat informațiile legate de virus.

Documentele au fost furnizate CNN de către un avertizor de integritate care dorește să își mențină anonimatul. Sursa ar fi lucrat în sistemul sanitar chinez și se prezintă ca fiind un patriot motivat de dezvăluirea adevărului, solidar cu alți colegi medici care au vorbit.

Documentele au fost verificate de către CNN din șase surse independente, experții confirmând autenticitatea lor pentru CNN.

La 10 februarie, sunt consemnate în documente: „cazuri confirmate”- 2.345, „cazuri confirmate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796. ”Multe dintre cazuri suspecte ar fi trebuit incluse în cazurile confirmate”, spune un expert care a consultat documentele CNN.

„Numerele furnizate arată cât de confuză, complexă și haotică era situația”, a mai spus Huang, de la consiliul pentru relații externe.

Un alt expert în boli infecțioase citat de CNN, profesorul universitar William Schaffner, spune și el că modul în care este raportată situația în documente arată încercarea de a minimaliza impactul epidemiei.

Andrew Mertha, director la Johns Hopkins University specializat în programe legate de China, susține că documentele care par autentice sunt făcute în așa fel încât oficialii să poată prezenta public orice variantă doresc. „Le dai toate variantele astfel încât să nu pui pe cineva într-o situație inconfortabilă”.

Oficialii chinezi au schimbat ulterior modul de raportare și înalți oficiali din sistemul medical au fost demiși.

Discrepanțe apar și când vine vorba de bilanțul deceselor. Pe 7 martie, bilanțul total al victimelor din Hubei declarat oficial era de 2.986. Documentele obținute de CNN arată cu totul altceva: 3.456 de decese, din care 2.675 decese confirmate ca fiind Covid, 647 ”diagnosticate clinic” și 126 ”suspecte”.

În același timp, CNN mai notează că autoritățile din China nu au făcut niciodată public numărul de cazuri identificate în 2019. Potrivit unui grafic care apare într-un document, numărul acestora ar putea fi mai mare decât se crede. Până acum, cele mai certe informații indică faptul că ar fi vorba de 44 de cazuri de ”penumonie cu etiologie necunoscută.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă