Ziua Națională a României e sărbătorită astăzi în toate zonele țării. În Capitală a fost organizată, ca în fiecare an, parada militară. 1.500 de militari iau parte la eveniment.
Nu mereu Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 1 decembrie. De-a lungul istoriei, țara noastră a avut trei zile naționale. Între anii 1866-1947, Ziua României se sărbătorea pe 10 mai. Începând cu 1948 și până la căderea comunismului, ziua de 23 august a fost sărbătoarea de stat, iar, din 1990 și până în prezent, românii își celebrează țara natală în prima zi a iernii.
România a avut nu mai puţin de şase imnuri de stat. Primul dintre ele a fost scris în urma unui concurs organizat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Era anul 1862. Imnul era doar instrumental. Pe aceeaşi muzică s-au adăugat apoi versurile lui Vasile Alecsandri în ceea ce a devenit imnul regal, în 1884. În prezent, imnul național este „Deșteaptă-te, române”. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
În fiecare an, în această zi specială, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. Ziua Naţională este, de regulă, marcată prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte şi muzică populară în aer liber, în toată țara.
Iată ce obiceiuri respectă cei mai mulți români de 1 Decembrie: