Primăria Municipiului Bucureşti, prin Arcub, celebrează Ziua Internaţională a Copilului în Parcul Cişmigiu şi în cartierele oraşului.
Ajuns la ediţia cu numărul 16, Cişmigiul Copiilor se va desfăşura între orele 11.00 şi 21.00, în Parcul Cişmigiu. Aleile parcului vor fi transformate, iar în premieră, Caravana Gaşca Zurli va călători cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului în tot Bucureştiul într-o singură zi, la bordul camionului multicolor cu muzică şi veselie. Trupa de artişti va susţine câte un spectacol în fiecare sector al Capitalei.
Caravana Gaşca Zurli va porni din Piaţa Universităţii (din faţa TNB) la ora 10.00 şi va opri pentru reprezentaţii în Parcul Floreasca, de la ora 10.30 (Bdul Mircea Eliade), Parcul Naţional, la ora 11.40 (Strada Maior Ion Coravu), Parcul IOR, la ora 12.50 (Strada Lotrioara), Parcul Carol, la ora 14.00 (Piaţa Libertăţii), Parcul Sebastian, la ora 15.10 (Strada Moţoc) şi în Parcul Crângaşi, la ora 16.20 (Calea Crângaşi).
La Cişmigiul Copiilor vor fi spectacole de dans, concerte susţinute de corurile de copii şi atracţii interactive. Copiii vor avea parte de ore întregi de distracţie şi veselie în natură, cu jocuri, piese de teatru şi reprize de face painting.
Show-ul de pe scena din centrul Parcului Cişmigiu va cuprinde reprezentaţii de dans, recitaluri corale şi concerte ale celor mai îndrăgite formaţii pentru copii.
Vor urca pe scenă grupul DoReMi, cu un spectacol de dans şi momente artistice vocale, Corul de copii Allegretto, grupul vocal Melodia, cu un repertoriu românesc şi internaţional, dansatorii de la şcoala Show Dance Art.
Ziua de distracţie se va încheia cu trei dintre cele mai în vogă nume ale momentului în muzica românească: Formaţia The Motans, precum şi solistele Alina Eremia şi Nicole Cherry.
Marionetele şi actorii independeţi le dau întâlnire tuturor copiilor La Cetate, cu spectacole de teatru, dans şi jocuri antrenante. Printre multe alte reprezentaţii se remarcă spectacolul „Rapunzel”, pus în scenă de Asociaţia CREAS, care transpune în teatru de păpuşi cunoscutul basm al fraţilor Grimm. „Ursul păcălit de vulpe” va fi jucat de artiştii din trupa de teatru Mirciolino, iar concertul muzical pop-rock al marionetelor companiei de teatru Pur Anima promite să amuze întreaga asistenţă. Compania de Teatru Interactiv îi invită pe spectatori în lumea fascinantă a creaturilor marine, iar trupa de teatru Muşchetarii va spune povestea lui Pinocchio şi a aventurilor care l-au făcut iubit în lumea întreagă. Trupa de teatru MagicArt aduce în Cişmigiu broscuţele Georgică şi Matilda, într-un spectacol despre proverbe şi înţelepciunea populară.
Pe aleile parcului Cişmigiu, copiii vor descoperi ateliere de origami, arta actorului, pictură, fun science, reciclare creativă şi păpuşi de mână, percuţie, tobe africane, precum şi atelierul de pantomimă.
Maeştrii de la Cortul Magic vor încânta publicul curios cu numerele lor captivante. Vor evolua, începând cu ora 15.00, nume cunoscute precum Teo Magic Show, Ştefania Bănică, Emil Drăgan sau Magi Tot. Celebrul iluzionist Rothini va încheia seara de magie cu trucurile sale ce ţin asistenţa cu sufletul la gură.
Ferma Animalelor îi va transpune pe toţi copiii în lumea de poveste al vacanţelor la bunici, în timp ce pasionaţii de face painting şi instantanee foto se vor reuni la Foişor. Cei mai talentaţi dintre micuţii melomani vor putea participa la sesiuni de karaoke, organizate la intrarea principală în parc.
Plimbare cu balonul cu aer cald, în Parcul Herăstrău
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Copiilor îşi deschide porţile joi. În perioada 1-4 iunie, între orele 10.00-20.00, în Parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, vor fi organizate evenimente care se adresează celor cu vârste cuprinse între 3 şi12 ani. Copiii se vor putea bucura de o plimbare cu balonul cu aer cald. Distracţia va fi la atelierele de confecţionat coroniţe cu flori colorate, cusut gherghef. Pe lângă toate acestea, cei mici vor juca elasticul sau pereţelul.
La pas, pe Calea Victoriei
Calea Victoriei redevine pietonală în perioada 1-4 iunie, când vor fi organizate o serie de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Copilului.
În weekend, între orele 10.00 – 21.00, bucureştenii sunt invitaţi la a doua ediţie a evenimentului „La pas pe Calea Victoriei”, un traseu animat de o serie de activităţi recreative, între Piaţa Victoriei şi strada „George Enescu”.
Calea Victoriei va deveni astfel un imens teren de joacă, dedicat Zilei Copilului. Nu vor lipsi de la această ediţie atelierele de creaţie, precum „atelierul de tobe”, „atelierul muzical şi cântecele copilăriei”, „atelier de realizat maşinuţe din lemn”, „atelier de realizat păpuşi din material textil”, „atelier de hârtie”, „copacul cu dorinţe” şi colţul de picturi pe faţă.
Întregul traseu va fi animat de spectacole de teatru pentru copii: „Frumoasa şi Bestia”, „Mica Sirenă”, „Cartierul poveştilor” – prezentat de Teatrul „Ion Creangă”, „Capra cu trei iezi” şi „Motanul încălţat” – prezentate de Teatrul „Ţăndărică”.
Citeşte şi Veste bună pentru elevi. O noua vacanţă până la vacanţa mare
1 Iunie la Zoo
De ziua lor, copiii cu vârsta de până la 18 ani sunt aşteptaţi la Grădina Zoologică la o serie de activităţi educative pentru a sărbători Ziua Internaţională a Copilului, dar şi Ziua Mondială a Mediului. Sunt încurajaţi să doneze şi câte o carte pentru copii mai puţin norocoşi.
Un atelier de creaţie prin care cei mici vor confecţiona case pentru păsări din materiale reciclabile „Şi păsările au căsuţele lor” va avea loc între orele 10.00-12.00. În paralel, între orele 10.00-14.00, va fi organizat un atelier de pictură şi expoziţie cu tema „Un mediu curat – un copil mai fericit!” – desen în acuarele şi creioane colorate.
Expoziţie de fluturi vii la Sun Plaza
Între 1 şi 4 iunie, de la 12.00 la 20.00, în Sun Plaza are loc o expoziţie inedită de fluturi vii. Lăsaţi liberi într-un cort special amenajat, zeci de fluturi coloraţi vor putea fi observaţi cum zboară şi cum mănâncă. Curioşii care vor intra în cortul cu pricina, vor primi o mulţime de informaţii interesante despre viaţa fluturilor.
Pe 3 şi 4 iunie, între orele 14.00 şi 18.00, în cadrul unor ateliere tematice, cei mici vor afla cum să recicleze şi să refolosească hârtia, cartonul, sticlele, învăţând să creeze din acestea jucării sau obiecte decorative folositoare. „Taxa” de intrare constă într-un kg de hârtie sau 5 sticle de plastic pe care participanţii le vor lăsa în două urne mari amplasate la intrarea în zona atelierelor.
Festival culinar
Kids Food Fest, singurul eveniment culinar dedicate copiilor şi părinţilor care vor să descopere reţete delicioase. În perioada 1- 4 iunie, între orele 10.00 şi 22.00, la Verde Stop Arena (Bd. Barbu Văcărescu 162-164) vor fi activităţi culinare, un stand cu supe creme, tobogane gonflabile, ateliere de gătit cu Simona Pope, Vlad Robert Petrescu, Andra Dudea, Tania Bordianu; Teatru cu Toni Dumitrescu, spectacole pentru copii şi alte evenimente surpriză. Intrarea este liberă.
Concert la Sala Radio
De Ziua copilului, Orchestra Naţională Radio propune copiilor, părinţilor şi bunicilor un concert-surpriză la Sala Radio, cu intrare liberă. Joi, de la ora 11.00, sala de concerte va deveni o scenă deschisă, un spaţiu al dialogului jucăuş între muzicieni şi micii spectatori. Micii spectatori vor putea să urce pe scenă alături de muzicieni.
Dirijorul Cristian Oroşanu va fi maestru de ceremonii de la pupitrul dirijoral, iar Orchestra Naţională Radio va interpreta partituri celebre, legate tematic de magia copilăriei: Uvertura operei „Wilhelm Tell”, de G. Rossini, selecţiuni din „Peer Gynt”, de E. Grieg, fragmente din „Spărgătorul de nuci”, de P. I. Ceaikovski, dar şi fragmente din „Aladdin”, de C. Nielsen, selecţiuni din „Simfonia nr. 60 în do major – Il distratto”, de J. Haydn, din „Simfonia nr. 40 în sol minor”, de Mozart şi Marşul nupţial din „Visul unei nopţi de vară”, de F. Mendelssohn.
Citeşte şi ZILE LIBERE 2017. Şi angajatorii din mediul privat pot da liber salariaţilor pe 2 iunie
„Jocurile copilăriei”, patru emisiuni filatelice
Romfilatelia introduce în circulaţie, miercuri, emisiunea filatelică „Jocurile copilăriei”, disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara. Emisiunea dedicată zilei de 1 Iunie surprinde o parte din jocurile care au încântat şi continuă să bucure generaţii de copii. Cele patru valori nominale ale emisiunii ilustrează „Jocurile copilăriei” reprezentate grafic de o micuţă artistă, Anne Margret Riess, elevă a liceului „Ioan Petruş” din Otopeni, clasa a-II-a. „Bicicleta” este ilustrată pe timbrul cu valoarea de 3.50 lei. „Mingea” este reprezentată pe timbrul cu valoarea de 4 lei. Un alt joc îndrăgit al copilăriei este „Şotronul”, simbolizat grafic pe timbrul cu valoare de 4.50 lei. „Sania şi Omul de Zăpadă” sunt reprezentate pe timbrul cu valoare de 15 lei. Emisiunea filatelică „Jocurile Copilăriei” este completată de plicul „prima zi a emisiunii care aduce în prim planul imaginii sale jocul cu „Zmeul”.
De 1 Iunie, toţi copiii pot vizita gratuit Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, iar Muzeul Naţional Cotroceni primeşte vizite şi în zilele de 1 şi 2 iunie.