1 MAI 2014, Ziua Muncii: De la comemorări, la „mici şi bere”

1 MAI 2014: Cine îşi mai aminteşte de Ziua Internaţională a Muncii, dar de semnificaţia ei? În 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat data de 1 mai ca Zi Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Filip Stan
30 apr. 2014, 07:03
1 MAI 2014, Ziua Muncii: De la comemorări, la

1 MAI 2014, ZIUA MUNCII 2014: Iniţial, aceasta era un prilej de comemorare, fiind marcată prin manifestaţii muncitoreşti. Dar pe măsură ce conflictul dintre muncă şi capital s-a atenuat, şi-a schimbat semnificaţia, devenind o sărbătoare a muncii în majoritatea ţărilor lumii. Sub presiunea sindicatelor, statele lumii au decis ca această zi să fie liberă.

În zilele noastre, munca este, încă, în grea suferinţă. Criza economică din 2009 – 2013, comparabilă cu cea din perioada 1929 – 1933, care a precedat Cel de Al Doilea Război Mondial, a lăsat urme adânci. 25,92 mili-oane de bărbaţi şi femei din Uniunea Europeană, respectiv 10,9% din populaţia activă sunt şomeri înregistraţi. La aceştia se adaugă alte milioane de şomeri neconsemnaţi în evidenţele oficiale.

ZIUA MUNCII 2014: Cum a confiscat ADOLF HITLER ziua de 1 MAI

1 MAI 2014, ZIUA MUNCII 2014: Criza economică şi politicile de creştere a fiscalităţii promovate de numeroase guverne, ca răspuns la recesiune (în UE, media fiscalităţii aferente muncii este de 40%), au provocat o evoluţie explozivă a muncii „la negru” şi „gri”. Ultimul raport al Co-misiei Europene, dedicat acestei teme, arată că 11% din lucrătorii comunitari primesc salarii neevidenţiate în scriptele angajatorilor şi neimpozitate. Dimensiunea fenomenului a obligat organismul european să recunoască faptul că munca nedeclarată a devenit o problemă gravă.

Conform statisticii oficiale, numărul de lucrători la negru din România a variat între 1,8 şi 2 milioane, în ultimii ani. În schimb, dimensiunile muncii gri nu au fost determinate. Ar putea fi 100.000 sau 1 milion de lucrători.

ZILE LIBERE 2014: Cât vor sta acasă bugetarii de Paşte şi 1 Mai

1 MAI 2014, ZIUA MUNCII 2014: Ţara noastră se numără printre statele comunitare cu cel mai înalt nivel de impozitare a muncii, peste 44%. În plus, din veniturile nete obţinute se plătesc direct sau indirect peste 300 de taxe şi impozite.

În intervalul dintre trimestrul I 2008 şi trimestrul IV 2013, ponderea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, în totalul cheltuielilor gospodăriilor românilor, a crescut de la 15,9% la 16,3%. În cazul celor ce trăiesc din salariu (care nu au şi venituri în natură, obţinute din propria gospodărie), ponderea dărilor este cu mult mai mare, depăşind 22%.

1 MAI PE LITORAL: Programul complet al evenimentelor organizate la Constanţa

Criza economică şi fiscalitatea crescută au afectat calitatea locurilor de muncă. Un sondaj realizat la nivelul UE arată că 57% dintre lucrătorii comunitari (55% dintre cei români) consideră că, în ultimii cinci ani, condiţiile de muncă s-au înrăutăţit. 43% dintre europeni (64% dintre români) susţin că muncesc în condiţii proaste.

Odinioară, munca şi capitalul erau pe poziţii adverse. Astăzi, ele au ajuns de aceeaşi parte a baricadei, în opoziţie cu statul şi politicul. În ciuda faptului că agenţii economici şi populaţia plătesc tot mai multe taxe, instituţiile statale şi politice sunt generatoare de un număr tot mai mare de crize: a datoriilor suverane, a sănătăţii, a învăţământului, a sistemului de pensii şi de protecţie socială, a securităţii personale. Numeroase structuri statale şi largi categorii de politicieni au încetat să mai fie în slujba populaţiei, a societăţii civile, ducând o existenţă parazitară, bazată pe abuz şi corupţie.

MERSUL TRENURILOR de 1 Mai: 14 trenuri InterRegio şi Regio vor circula suplimentar

1 MAI 2014, ZIUA MUNCII 2014: Un recent sondaj Eurobarometru arată că 76% dintre europeni (93% dintre români) cred că fenomenul corupţiei este larg răspândit în ţara lor, iar 56% cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani. Un european din 12 (8%) afirmă că a fost martorul unui fenomen de corupţie în ultimul an. 4% dintre cetăţenii europeni susţin că li s-a cerut, în mod explicit, să dea mită în ultimul an. În cazul românilor, procentul este de 25%.

Parazitismul de stat şi de par-tid tot mai feroce este cel ce obligă mediul de afaceri şi populaţia să reacţioneze, căutându-şi salvarea în economia subterană, în evaziunea fiscală şi munca la negru. Mult mai grav e faptul că munca alunecă tot mai jos în ierarhia valorilor sociale.

Vacanţă de lux de 1 Mai, pe litoralul românesc. Află cât costă închirierea unui iaht VIDEO

Revenind la întrebarea din debutul articolului, nu trebuie să ne mai mire faptul că prea puţini sunt cei ce îşi amintesc de Ziua Internaţională a Muncii şi de semnificaţia ei.

Sindicatele par să fi uitat de ea. Pe site-urile Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC) şi confederaţiilor sindicale din România nu apare niciun comu-nicat referitor la această sărbătoare. În schimb, ETUC şi Cartel „Alfa” au mesaje legate de alegerile europarlamentare, de parcă liderii lor ar fi în campanie.

Cea mai marte surpriză vine din partea Organizaţiei Interna-ţionale a Muncii. Parcă lovită de amnezie, nu a transmis nici măcar un mesaj lucrătorilor din întreaga lume, de 1 Mai.

2 MAI, zi LIBERĂ pentru bugetari, va fi recuperată în avans. Măsura se poate aplica şi în sectorul privat

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...