‘Peste 10.000 de poliţişti cu 4.000 de autospeciale vor acţiona zilnic în întreaga ţară pentru protejarea cetăţenilor, bunurilor acestora şi pentru prevenirea infracţiunilor de orice fel. 1.600 de poliţişti rutieri vor acţiona pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor pe toate drumurile naţionale, mai ales în zonele cu risc ridicat de accidente. Pe drumurile ce converg spre litoral şi spre staţiunile de munte va fi institui un dispozitiv complex, în cadrul căruia vor acţiona efective suplimentare de poliţie şi echipaje auto dotate cu aparate radar’, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, într-o declaraţie de presă.
În această perioadă vor fi folosite 400 de radare la nivel naţional, iar un elicopter al MAI va fi pregătit în orice moment să asigure sprijin aerian pentru supravegherea traficului, mai ales pe DN1 şi pe autostrăzi. Centrul Infotrafic va asigura informarea permanentă a participanţilor la trafic şi va adresa recomandări utile celor care se deplasează pe arterele aglomerate.
‘Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în stradă vor fi şi 6.000 de jandarmi, care vor acţiona zilnic în marile oraşe în staţiunile de la munte, de pe litoral şi în alte zone de agrement. Ne aşteptăm la o creştere semnificativă a traficului în punctele de frontieră, iar 3.000 de poliţişti de frontieră vor asigura zilnic un control fluent şi operativ, iar în funcţie de situaţie se va mări numărul arterelor de control, în special pe frontiera cu Ungaria şi Bulgaria’, a spus Monica Dajbog.
Citeşte şi Cum să-ţi dotezi maşina dacă pleci la mare de 1 Mai FOTO DEMENŢIAL
De asemenea, pentru prevenirea şi stingerea incendiilor vor acţiona efective suplimentare din cadrul structurilor de situaţii de urgenţă din întreaga ţară, astfel că 2.800 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină în orice moment cu aproximativ 600 de autospeciale, iar pe autostrada A2 vor fi suplimentate efectivele IGSU şi echipajele SMURD.
‘Pentru a asigura intervenţia medicală de urgenţă, în întreaga ţară vor fi disponibile 24 de ore din 24 aproape 300 de echipaje SMURD şi 745 de echipaje de ambulanţă, toate sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI. Pentru următoarele zile, Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite 15 aeronave, dintre care 6 elicoptere SMURD şi avionul medical, pentru a interveni în caz de urgenţe medicale sau pentru a oferi sprijin structurilor operative’, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI. Coordonarea întregului dispozitiv mobilizat de MAI pentru următoarea perioadă va fi organizată de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea.
Peste 6.000 de jandarmi vor asigura ordinea publică pe timpul mini-vacanţei de 1 Mai, la nivel naţional, pentru ca manifestările prilejuite cu această ocazie să se desfăşoare într-un climat de siguranţă, informează un comunicat de presă al Jandarmeriei Române. Jandarmii vor desfăşura acţiuni punctuale sau de patrulare cu precădere în zonele şi arterele intens circulate, în parcuri, cluburi de noapte, discoteci, terase etc., urmărind identificarea şi luarea de măsuri faţă de persoanele care manifestă un comportament antisocial (cerşetori, hoţi din buzunare etc.), precum şi prevenirea oricăror incidente ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică. Ei vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a actelor de violenţă, a consumului de băuturi alcoolice în locurile neautorizate, a cerşetoriei, a prostituţiei, a consumului sau traficului de droguri etc.
Pe litoralul Mării Negre, peste 300 de jandarmi vor acţiona zilnic pentru menţinerea ordinii publice în staţiunile: Mamaia, Eforie, Costineşti, Olimp, Neptun, Venus, Saturn, 2 Mai, Vama Veche, municipiul Mangalia, precum şi în zonele împădurite şi de agrement din proximitatea acestora.
Pentru siguranţa turiştilor şi, în special, pentru evitarea neplăcerilor, pe timpul minivacanţei petrecute pe litoralul Mării Negre, Jandarmeria recomandă turiştilor să nu lase bunuri de valoare la vedere, în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme, să se asigure întotdeauna că au încuiat uşa şi au închis ferestrele camerei unde sunt cazaţi sau ale autoturismelor şi să nu parcheze maşinile în locuri ferite sau slab luminate.
De asemenea, Jandarmeria Montană îşi va intensifica acţiunile în zona staţiunilor şi pe traseele turistice. Peste 250 de jandarmi montani vor acţiona zilnic, în staţiunile montane şi balneo-climaterice, pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.
Jandarmii montani îi sfătuiesc pe turişti să nu se aventureze pe traseele montane fără echipament adecvat, să se informeze asupra traseului pe care doresc să îl parcurgă, să nu consume alcool înainte să pornească în drumeţii şi să aibă un echipament adecvat zonei de munte (ţinută adecvată, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit etc.).
De asemenea, aceştia trebuie să adopte un comportament decent, să nu săvârşească fapte de natură să tulbure ordinea publică şi să nu recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor.
Cetăţenii pot solicita sprijinul Jandarmeriei Române apelând non-stop numărul unic de urgenţă 112.