Bineînțeles, explorările nu se vor opri aici, mai ales că încă mai sunt numeroase destinații și atracții care merită să fie cunoscute. Tocmai din acest motiv, în pragul weekendului de 1 Mai, platforma hotelieră online Travelminit.ro propune câteva locuri atipice din România, sate pitorești sau chiar rezervații naturale ascunse, pe care turiștii români le-au redescoperit în ultimii ani.
„Observăm o creștere tot mai mare a interesului pentru destinațiile interne, România a devenit o țară tot mai căutată de turiști, ceea ce ne bucură enorm. Tocmai din acest motiv, Travelminit.ro încearcă în mod constant să își extindă oferta de cazare, să pregătim pachete complexe, la prețuri accesibile, astfel încât să acoperim cât mai multe dintre nevoile clienților noștri. Vara este la doi pași, așa că ne pregătim să debutăm în forță în sezonul estival”, spune Rita Szilveszter – expert online marketing Travelminit.
1.Minuni ale naturii unice în România: Grădina Zmeilor și Râpa Roșie
Despre diversitatea formelor de relief și frumusețea peisajelor din România se vorbește în permanență, mai ales că este una dintre țările binecuvântate cu o natură impresionantă. Delta Dunării, unică în Europa, rezervațiile din Carpați, lacurile și râurile sunt deja vizitate anual de zeci de mii de turiști, însă, la următoarea ta vacanță în țară, cum ar fi să te îndrepți și către câteva locuri mai puțin știute?
Încearcă, de exemplu, o aventură în Grădina Zmeilor, o rezervație naturală aflată la aproximativ 70 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, supranumită și „Meteora României” grație formațiunilor geologice atipice de aici. Locul are și o legendă absolut fascinantă: se spune că, odinioară, aici locuiau niște zmei periculoși, care obișnuiau să răpească fetele oamenilor din satele învecinate. Într-o zi, unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar un voinic a decis să îl urmărească și să-l înfrunte. După ce l-a învins, tânărul curajos a găsit soarele și l-a aruncat spre cer, iar strălucirea lui i-a orbit pe ceilalți zmei. În același timp, fetele răpite au fost eliberate și au rostit o incantație prin care au transformat zmeii în stane de piatră pentru totdeauna, stâncile alcătuind astăzi Grădina Zmeilor. Prețurile medii pentru o noapte de cazare (cameră dublă) în județul Cluj pornesc de la 100 de lei.
Tot un loc spectaculos, dar mai puțin popular, este și Râpa Roșie din județul Alba, o rezervație geologică de interes național, care se remarcă prin nenumăratele coloane și piramide de diferite culori, un peisaj cu adevărat unic în România. Aceasta se află la numai 6 kilometri distanță de orașul Sebeș, fiind un popas numai bun de făcut dacă ajungi în zonă.
2. Agroturism cu experiențe autentice și peisaje pitorești
Dincolo de natura surprinzătoare, țara noastră se poate lăuda și cu foarte multe destinații în care timpul pare să fi stat în loc, locuri în care te poți bucura de liniște, de tradiții rurale păstrate exact așa cum erau odinioară, de localnici care de-abia așteaptă să îți împărtășească poveștile lor.
Sunt foarte multe sate care și-au câștigat deja reputația în rândul turiștilor, însă, dacă vrei să pornești către niște locuri cu adevărat inedite, avem câteva propuneri interesante pentru tine. Să luăm, de exemplu, satul Charlottenburg (sau Șarlota), care se află la aproape o oră de Timișoara. Acesta este atipic prin dispunerea lui circulară, toate casele fiind așezate în cerc. Forma sa a fost gândită strategic, astfel încât să împiedice animalele sălbatice să intre în sat și să cauzeze stricăciuni. Charlottenburg a fost fondat de imigranții sosiți în zona Banatului din Italia și Germania și, în prezent, este monument istoric.
Un alt loc care merită descoperit atât pentru diversitatea culturală, cât și pentru poziționarea sa într-un cadru natural uimitor este și Eibenthal, situat la doi pași de Dunăre, în comuna Dubova din Mehedinți. Aici se află și o comunitate de cehi care au adus tradițiile lor în zonă, astfel că nu te vei bucura doar de o vacanță de poveste în Clisura Dunării, una dintre cele mai frumoase zone din țară, ci și de o experiență culturală inedită.
Iar dacă vrei să te bucuri de un sejur rustic de la început și până la sfârșit, Travelminit.ro îți recomandă un circuit în cele cinci sate din comuna Bunești, județul Brașov: Bunești (care este și reședința comunei), Criț, Meșendorf, Roadeș și Viscri. Te așteaptă fortificații medievale care fac parte din patrimoniul național, tradiții și obiceiuri păstrate de sute de ani, dar și celebra casă deținută de Prințul Charles în Viscri. Pentru o noapte de cazare în Viscri, cea mai populară destinație din zonă, prețurile pentru o noapte de cazare (cameră dublă) pornesc de la 120 de lei, însă pentru alte sate din județul Brașov, tarifele pe noapte coboară spre 80-90 de lei.
3. Harghita și Covasna, un mix eclectic între natură, istorie și wellness
Zona secuimii este o altă destinație care a cunoscut un avânt în ultimii ani și care trebuie descoperită înainte să se aglomereze cu turiști din țară, dar și din alte colțuri ale lumii.
Iar partea bună este că aici poți găsi absolut tot ce îți dorești, de la mâncare gustoasă și tratamente de relaxare până la aventuri pline de adrenalină. Harghita, de exemplu, unul dintre cele mai verzi județe ale României, este recunoscută pentru activitățile pe care le poți desfășura în natură: trasee inedite (Cheile Vârghișului, Via Ferrata), ture off-road și plimbări în câteva zone absolut spectaculoase (Tinovul Mohoș, Lacul Roșu, Lacul Sfânta Ana).
Covasna, pe de altă parte, este supranumită Ținutul Conacelor grație numeroaselor castele și conace (Kalnoky, Benke) extrem de bine conservate de aici. Am putea spune chiar că e musai să vii aici dacă îți dorești o vacanță regală, o adevărată călătorie în timp, înapoi într-o epocă fascinantă.
Ținutul Secuiesc oferă numeroase opțiuni de wellness, grație izvoarelor termale din zonă, ape cu proprietăți vindecătoare, care fac posibilă efectuarea unei game largi de tratamente. Câteva dintre stațiunile preferate de turiști sunt: Băile Homorod, Băile Tușnad, Borsec, Corund, Toplița și nu numai. Prețurile medii pentru o noapte de cazare în Harghita și Covasna încep de la aproximativ 90-100 de lei pe noapte.
Citește și Anunţ important pentru şoferi înainte de minivacanţa de 1 mai. Măsura intră în vigoare de miercuri
Citește și Prognoza meteo mai 2022. ANM anunţă că nu e vreme de plajă de 1 Mai. Ploi în minivacanţă