Pe 1 Mai, românii sărbătoresc „Armindeniul”, pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, împotriva dăunătorilor, pentru sănătatea animalelor și vin bun, prin petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă miel și caș și se bea vin roșu cu pelin.
Tradiția spune că se pun ramuri verzi pe porți, pentru noroc și belșug. Pelinul se pune pe masă, alături de tacâmuri și între așternut și haine pentru a îndepărta spiritele rele. Armindeni este cunoscută în popor drept Ziua Pelinului sau Ziua Bețivului. Este o sărbătoare populară, cu data fixă de 1 mai, considerată începutul verii.
De Armindeni se fac predicții meteorologice. În trecut se credea că dacă în acea zi plouă, și în următoarele 40 de zile vor fi precipitații.
Armindeniul mai este cunoscută şi ca sărbătoarea boilor. În această zi nu se pune mâna pe coarnele boilor şi nu se înjugă, existând temerea că animalele ar putea muri.
Se spune că în ajunul zilei de 1 mai, pentru ca viforul și grindina să nu se abată asupra satului femeile nu lucrează nici în casă, nici pe câmp. În Banat, Armindeniul se pune la casele oamenilor harnici și ale fetelor de măritat. Creanga verde o așează feciorii noaptea, fără să fie văzuți. Cei la casă cărora s-a pus Arminden trebuie să îi caute pe feciorii care l-au pus și să le dea de băut.
În sâmbăta dinainte de Armindeni, din fiecare familie pleca cineva să aducă câte un mesteacăn tânăr și crengi înfrunzite de tei.
Armindeniul amintește de prigonirea lui Iisus
Armindenul aminteste şi de prigonirea lui Iisus, crezându-se că, atunci când Irod omora copiii, a pus câte o ramură verde la poarta de unde ar fi început măcelul în ziua următoare. Însă, a doua zi, au apărut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai ştiut unde să-l caute pe Iisus.
1 Mai – Ziua bețivilor
În urmă cu mai mulți ani, pe 1 Mai se sărbătorea, cu fast și marșuri propagandistice comuniste, Ziua Muncii. Însă, această zi era ținută în popopr cu mult timp înaintea comunismului, ca Ziua bețivilor. Oamenii ieșeau și serbau în câmp, petreceau, beau vin roșu. Vinul alb nu se consuma deloc.
Vinul roșu era amestecat cu pelin verde, crezându-se că în această zi se schimbă sângele.
De 1 mai, femeile și fetele cinsteau împreună. Cumpărau vin pe banii de argint de la gât, pe care i-au atârnat de 1 mărțișor pentru a fi frumoase. Se spunea că femeile ce nu cumpărau vin pe banii atârnați la gât vor fi urâte tot anul.