1 Martie – Mărţişor. Scopul punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii. Sărbătorii de Mărţişor îi sunt specifice o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care mulţi români încă le mai respectă pentru a le merge bine şi a fi feriţi de rele.
Mărţişorul se poartă în piept toată luna martie, iar atunci când se dă jos, trebuie agățat într-un pom înflorit. Există credința că, dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini. Prin Transilvania, se mai păstrează încă obiceiul ca mărțișoarele purtate să fie agățate pe la uși și fereste pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă.
În trecut, mărțișorul era legat la mâinile sau gâtul copiilor, pentru a le purta noroc tot anul, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la sosirea primăverii, potrivit tradiţii-superstitii.ro Existau regiuni în care copiii purtau mărțișorul timp de 12 zile la gât. Când îl dădeau jos, îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă, în acel an, respectivului pom îi mergea bine era semn că şi celui mic îi va merge bine în viață.
În zilele noastre, mărţişorul se poartă la încheietura mâinii sau prins în piept, existând credinţa că purtarea lui va duce la împlinirea tuturor dorinţelor.
Mărțișorul se poartă atâta timp cât durează zilele Babelor sau până la Florii. Potivit unei străvechi superstiţii, Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie se face treabă prin gospodărie. Cu alte cuvinte, în prima zi de primăvară femeile nu trebuie să spele sau să dea cu mătura, ci doar să pregătească bucate pentru această zi.
O altă superstiție face referire la norocul în dragoste. În zona Banatului, de pildă, fetele nemăritate se spală cu zăpadă în ziua de Mărțișor nutrind speranţa că anul acesta își vor găsi sufletul pereche.
Citeste si Horoscop martie 2022: Pavel Globa anunţă cele cinci zodii norocoase de Mărţişor