Guvernul urmează să anunțe toate condițiile de aplicare, inclusiv calendarul, dobânzile și băncile partenere.
Creditele ar urma să fie acordate pentru studenți, în vederea achitării studiilor, a participarării la competiții internaționale și a achiziționării de cărți de specialitate.
Alexandru Rădulescu, coordonatorul biroului de presă de la Uniunea Studenților din România, subliniază necesitatea acestui program.
„Ar fi trebuit încă demult să se dea aceste credite. Știm problema studenților care duc lipsă de bani și sunt nevoiți poate chiar să abandoneze universitățile. Sau nu își permit să urmeze studiile unei universități la care visează. Astfel, sunt forțați să rămână la ei în oraș. Unele orașe au universități, altele nu”, a declarat coordonatorul Asociației Studenților.
Reprezentantul studenților susține că pentru acordarea creditelor și achitarea acestora, și beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții.
„Ministerul Educației, împreună cu Consiliul Național al Rectorilor, ar fi trebuit deja să creeze o strategie care să includă și un prag de venit pe care studentul trebuie să îl aibă după finalizarea studiilor.
Să explic. Poate studentul se va angaja și va avea un venit minim pe economie, iar ulterior nu își va putea permite să plătească și acea rată pe care el și-a creat-o. Să nu necesite, din nou, altă finanțare ca să reușească să plătească acele rate”, a mai transmis Rădulescu.
Proiectul de la Guvernul României ar urma să fie implementat pe modelul Suediei. În din anii ’60, în statul scandinav statul oferă sprijin financiar studenților pentru acoperirea costurilor de întreținere. De asemenea, studiile la universități sunt gratuite. Nu există „cotă de risc”, orice student poate beneficia de sprijin guvernamental.