Statul oferă 10.000 de lei persoanelor care locuiesc la casă, iar tot ceea ce trebuie ele să facă este să depună o cerere la primăria în raza căreia locuiesc. Este vorba de înlocuirea sobelor vechi cu unele mai eficiente energetic, prin intermediul programului „Rabla pentru sobe”, finanțat de Ministerul Mediului, care urmează să acopere 70% din costurile de instalare, în limita a 10.000 de lei.
Inițial, programul trebuia să fie lansat mai devreme, însă ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că a fost nevoie de mai multe ajustări pentru a evita problemele de implementare.
„Am încercat să definim foarte bine anumite noțiuni, cum ar fi cea de sobar autorizat. Am renunțat la o parte din detaliile care puteau mai mult să încurce decât să ajute programul. Am relansat procesul în transparență și am cerut feedback suplimentar în luna decembrie. Sunt convins că îl vom lansa cel târziu în februarie 2025”, a declarat Fechet.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) urmează să finanțeze 70% din cheltuielile pentru montarea sobelor noi, însă pentru a putea primi banii, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Un aspect esențial este că programul funcționează prin intermediul primăriilor. Autoritățile locale trebuie să se înscrie primele în program, iar abia după aceea cetățenii pot să depună cererile pentru finanțare.
Dosarele urmează să se depună printr-o aplicație online gestionată de primării, iar după aprobarea acestora, beneficiarii vor putea primi anii necesari pentru instalarea noilor sobe.
Deși scopul programului este să încurajeze utilizarea unor sobe mai eficiente și mai puțin poluante, ministrul Mediului a precizat că România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire.
„România nu va renunța la lemnul de foc nici acum, nici în viitor”, a subliniat Fechet, explicând că acesta rămâne o alternativă accesibilă pentru multe gospodării, mai ales în zonele rurale și montane.
Sobele moderne incluse în programul „Rabla pentru sobe” sunt mai eficiente energetic, reduc consumul de combustibil și limitează emisiile poluante. În plus, beneficiarii vor avea facturi mai mici la încălzire și vor contribui la protecția mediului.
Citește și : EXCLUSIV Pensii 2025. Ajutor de 1.000 de lei în locul indexării pentru românii cu pensii mici
Ministrul Fechet a încurajat românii să profite de oportunitate și să își modernizeze sistemul de încălzire, mai ales că statul le acoperă 70% din cheltuială în limita a 10.000 de lei.