Ca orice om care ține la propria sănătate, ești și tu, în mod sigur, interesat să cumperi și să consumi cele mai sănătoase alimente. Ca toată lumea, când cumperi un produs te uiți să scrie pe el „fără conservanţi”, sau „natural 100%”, sau „dietetic”, sau „fără zahăr, fără grăsimi”. Noi îți explicăm de ce trebuie să te ferești și de ce anume nu trebuie să te lași păcălit atunci când faci cumpărături, și mai ales atunci când ții dietă, întrucât alimentele așa-zise dietetice pot avea cantități importante, dar „ascunse”, de grăsimi, sare și zahăr.
Iată lista celor 13 alimente la care trebuie să fii foarte atent.
1. Salata Caesar cu pui cumpărată de la fast food
De exemplu, o variantă fast food poate conține aproximativ 890 mg de sare, adică mai mult de jumătate din necesarul recomandat zilnic pentru o persoană. Și asta fără să mai adăugăm dressing-ul aferent, care mai crește cantitatea de sare cu încă 500 mg! În acest tip de salată, partea cea mai îmbibată de sare este chiar carnea de pui, care e gătită în tot felul de marinate cu conținut crescut de sodiu, pentru un gust cât mai savuros.
2. Pilafurile semipreparate
Și acest tip de mâncare are un conținut mare de sodiu, cu o medie de aproximativ 910 mg. În plus, are și un conținut ridicat de grăsimi, de obicei, pentru un gust savuros. Este bine să alegi variantele de orez integral și să fii atent la cantitatea de sare și grăsimi indicate pe etichetă!
3. Brânză dietetică dulce „de casă”
Poate că are conținut mai mic de grăsime, dar atenție mare la condimente! Ca să suplinească lipsa grăsimilor, producătorii adaugă, de obicei, o cantitate mai mare de sare. Și așa acest sortiment de brânză poate ajunge să aibă mai multă sare decât o pungă de chipsuri!
4. Sucurile/bulionul de roșii
Ți se par produse sănătoase și lipsite de pericole. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Și asta pentru că toate sucurile și bulioanele de acest gen au un conținut mare de zahăr, că să combată aciditatea roșiei. Așadar, la zaharurile naturale ale roșiei, se adaugă un surplus de 10 g. Alege o variantă de bulion sau suc de roșii cu adaos mic de zahăr a citește atent conținutul de pe etichetă!
5. Sucurile „naturale” de fructe
E deja un lucru cunoscut: au la fel de mult zahăr că orice suc acidulat dulce. Evită-le și apelează la varianta 100% naturală, stoarsă pe loc, în casă.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.