1. Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasa care apare in mod natural in organism si este produsa de ficat. Colesterolul este de asemenea prezent in alimentele pe care le mancam. Oamenii au nevoie de colesterol pentru ca organismul sa functioneze normal. Aceasta substanta este prezenta in membranele (peretii) fiecarei celule din organism, inclusiv in cele ale creierului, nervilor, muschilor, pielii, ficat, intestin si inima.
2. De ce ar trebui sa ne ingrijoreze colesterolul crescut?
Prea mult colesterol in corp inseamna ca poti dezvolta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, boli de inima. Daca ai prea mult colesterol in corp, acesta se poate depune pe peretii arterelor care transporta sange catre inima. Acumularea, care are loc in timp, produce mai putin sange si oxigen, lucru ce poate determina durere in piept si atac de cord. Prea mult colesterol poate creste, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral.
Alimente care scad colesterolul
3. Care este diferenta dintre colesterolul „bun” si colesterolul „rau”?
HDL (lipoproteine cu densitate mare) este cunoscut sub denumirea de colesterol bun. Acesta previne ca LDL (lipoproteine cu densitate scazuta), care poarta numele de colesterol rau, sa se depuna pe artere. LDL creste riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Cand faci testul pentru colesterol, asigura-te ca obtii un nivel de colesterol total, atat HDL cat si LDL.
4. Cat de mare este valoarea recomandata a colesterolului?
Medicii recomanda mentinerea unui nivel de colesterol total sub 200 mg/dl. Daca valorile sunt intre 200-239 mg/dl, atunci exista un risc mediu de boli cardiovasculare, iar daca depaseste 240, riscul este ridicat.
Un nivel de 190 sau mai mare de LDL (colesterol rau) este considerat un factor de risc major pentru atac de cord, accident vascular cerebral, precum si alte probleme cauzate de artere blocate. Scaderea colesterolului este insa doar o parte dintr-un efort pentru reducerea riscului de boli de inima.