10 lucruri care nu trebuie IGNORATE despre unul dintre cele mai comune tipuri de cancer

Mulți dintre români ignoră primul semn, adică urinatul frecvent pe timpul nopții și nu se duc la medic în urma insistențelor partenerei de viață.
Iulian Tudor
31 mart. 2016, 12:47
10 lucruri care nu trebuie IGNORATE despre unul dintre cele mai comune tipuri de cancer

Este o afecţiune care nu poate să fie prevenită, însă dacă este depistată în stadii incipiente se poate vindeca, susţine Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie, scrie eva.ro.

Citeşte şi Bianca Drăguşanu a confirmat. „Mama are CANCER”

„Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar și tușeul rectal. În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. Apariția unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzația de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă șansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării”, explică Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

1. Cancerul de prostată este o afecțiune malignă a glandei prostatice, un organ de mărimea unei castane, situată sub vezica urinară a bărbatului.

2. Atenţie la simptome!

Cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de prostată sunt: urinarea frecventă, dificultăți la începutul urinării, trezitul în timpul nopții pentru a urina de mai multe ori, senzația că trebuie să urinezi imediat.

3. Fă-ţi în fiecare an un test de rutină!

Un test de sânge (PSA – Antigenul specific prostatic) poate detecta cancerul de prostată în stadiu precoce, deci vindecabil.

4. Tratamentele disponibile

Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) și chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieții pacienților.

5. Abiraterona, un nou tratament care este neinvaziv

O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungește și îmbunătățește viața bolnavului.

Citeşte şi O femeie a murit de cancer de colon la 40 de ani. Ce simptome a ignorat

„Aprobarea de către EMA, în 2011, a primului agent non-chimioterapeutic pentru această categorie de pacienţi (abiraterona) a însemnat schimbarea paradigmei de tratament în cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale. Tratamentul cu abiraterona este disponibil acum şi pacienţilor români, rezolvând astfel una dintre situaţiile critice din oncologie, în care nu aveam alte soluţii terapeutice etiologice la îndemână”, explică Dr. Florin Băcanu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România.

6. Principalii factori de risc

Vârsta (peste 50 de ani, riscurile cresc exponențial în fiecare an), etnia (bărbații albi și asiatici au un risc mai mic de a dezvolta boala), ereditatea, nivelul crescut de testosteron). Alți factori sunt: dieta dezechilibrată (conform unor studii, consumul excesiv de carne roșie crește ușor riscul de cancer de prostată), stilul de viață (fumatul).

Continuarea aici.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care-și pot schimba soarta până pe 15 august. Șansa le surâde
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Cel mai atractiv desert de post. Prăjitură cu gem și ciocolată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor iraniene
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?