Oricum poți să te liniștești, fiindcă bebelușul va veni pe lume în momentul când va fi pregătit. Încă din antichitate femeile știu că nașterea poate fi provocată prin metode naturale de inducere a travaliului. Totuși înainte să le pui în practică ar fi indicat să vorbești cu medicul tău despre aceste metode mai ales atunci dacă au apărut complicații în timpul sarcinii. Sunt puține studii care să demonstreze eficiența și mai ales siguranța acestor metode. Iată câteva ,,leacuri băbești,, cu ajutorul cărora poți să-ți induci travaliul acasă potrivit bebee.ro.
Relaxarea
Dacă ești încordată și stresată travaliul nu se va declanșa oricât de tare vei încerca să-l provoci. În cazul în care sarcina a fost ușoară fără complicații încearcă să nu te lași copleșită de emoțiile care apar în preajma nașterii. Relaxează-te, poți să faci o baie caldă, vă puteți bucura împreună cu partenerul de un film bun, o ieșire la restaurantul preferat sau de o cină romantică. Ascultarea de muzică relaxantă este iarăși binevenită pentru relaxarea și liniștirea minții. Cu cât organismul e mai relaxat cu atât sunt mai mari șansele ca travaliul să se declanșeze.
Se pare că activitatea sexuală este cel mai cunoscut truc pentru declanșarea travaliului. Unii medici susțin că sexul neprotejat poate declanșa travaliul datorită faptului că sperma conține prostaglandine. Orgasmul ajută colul uterin să se dilate până la 2 centimetri și poate declanșa contracțiile. Dacă ai burtica prea mare încât nu te simți atrăgătoare ca să încerci sexul în ultimele săptămâni de sarcină, puteți încerca măcar preludiul, îmbrățișările și stimularea sânilor vor elibera oxitocina, hormonul responsabil pentru declanșarea travaliul. Contracțiile apar de obicei în primele 20 de minute de activitate sexuală. În cazul în care timp de jumătate de oră nu simți nici o contracție oprește-te și încearcă în altă zi deoarece nu există pericol pentru bebeluș atât timp cât nu s-a rupt apa.
Stimularea mameloanelor
Fiziologic stimularea mameloanelor contribuie la eliberarea de oxitocină, hormonul care declanșează contracțiile uterine. Stimularea mameloanelor se face cu o pompă pentru sâni însă nu prea mult timp pentru că altfel efectul va fi prea puternic. Unele studii au arătat însă că bebelușul poate avea bătăi neregulate ale inimii în urma stimulării sânilor.
Activitatea fizică și mersul
Ieși la aer curat în jurul casei sau în parc pentru o plimbare ușoară. Pentru a declanșa contracțiile poți să încerci să pedalezi ușor pe o bicicletă ergonomică. Ascultă-ți corpul, consumă lichide și dacă simți că obosești atunci e cazul să te oprești.
Anumite exerciții de yoga pot contribui la declanșarea travaliului, dar aceste exerciții sunt recomandate numai sub îndrumarea unui instructor autorizat.
Se pare că unele alimente au componenți care pot declanșa contracțiile sau să tonifice cervixul ceea ce va face ca travaliul să fie mai scurt și nașterea să decurgă mai ușor. Fructele tropicale cum ar fi papaya, mango kiwi și ananasul conțin o enzimă care ar putea declanșa contracții uterine. Unele femei sunt de părere că mâncarea picantă ajută în declanșarea contracțiilor. Medicina populară susține că folosirea uleiului de ricin ajută la declanșarea travaliului. Însă nu este prea indicată să induci travaliul cu ulei de ricin deoarece poate produce amețeli, diaree și deshidratare.
Anumite ierburi și suplimente naturale sunt menite să declanșeze travaliul însă ele trebuie folosite cu prudență pentru că pot fi nocive și toxice.
Acupunctura prin stimularea unor centri energetici cu ajutorul unor ace poate să contribuie la declanșarea travaliului. Aceste metode sunt folosite de secole de medicina tradițională chineză și uneori au într-adevăr rezultate fantastice dacă sunt efectuate de un practician cu experiență.
Masajul, acupresura relaxează organismul astfel nașterea va fi mult mai ușoară. Presopunctura, reflexoterapia prin stimularea anumitor puncte reflexogene poate induce travaliul.
Aromoterapia cu ajutorul unor uleiuri esențiale poate contribui la relaxarea corpului, pot liniști mintea și sufletul astfel te poți pregăti pentru naștere.
Oricât de frustrantă este așteptarea contracțiilor cel mai bine ar fi să lași natura să-și urmeze cursul firesc. Totuși indiferent cât de mult ai încerca să declanșezi nașterea contracțiile vor apărea exact atunci când organismul tău este pregătit. Nu iuta să discuți cu medicul tău despre metodele pe care vrei să aplici întrucât oricât de inofensive ar părea nu ar fi indicat să pui în pericol bebelușul tocmai acum când e așa de aproape să vină pe lume.