10 obiceiuri aparent inofensive care ne distrug locuința. Greșelile pe care mulți dintre noi le fac zilnic ne pot transforma casele în spații de nelocuit

Întreținerea unei case costă destul de mult, tocmai de aceea mulți consilieri financiari recomandă ca, anual, să punem deoparte măcar 2% din prețul de achiziție anual pentru reparații. Această investiție merită, întrucât împiedică ca problemele mici să se transforme într-unele mari.
Irina Dumitrescu
04 mart. 2025, 18:02
10 obiceiuri aparent inofensive care ne distrug locuința. Greșelile pe care mulți dintre noi le fac zilnic ne pot transforma casele în spații de nelocuit

Adesea, însă, grăbim procesul de deteriorare a unei locuințe fără ca măcar să ne dăm seama. Asta din cauza unor obiceiuri care pot avea un impact negativ pe termen lung. Dacă faci ocazional aceste 10 lucruri, probabil că nu este o problemă majoră, dar, repetate în timp, pot transforma casa într-un spațiu de nelocuit.

1. Folosirea excesivă a bilelor efervescente de baie

Dacă te relaxezi după o zi grea cu o baie fierbinte și o bombă efervescentă, s-ar putea să îți distrugi încet, dar sigur instalațiile sanitare. Aceste bile conțin, de regulă, acid citric, sare Epsom, bicarbonat de sodiu, uleiuri parfumate, sclipici sau alte decorațiuni. În timp, aceste componente se depun pe scurgere, iar la un moment dat scurgerea căzii se înfundă. Folosirea ocazională a acestora nu este o problemă, dar dacă devine un obicei, vei avea de investit bani serioși în instalatori.

2. Folosirea substanțelor chimice pentru desfundarea scurgerilor

Dacă ai o scurgere înfundată și crezi că ieși mai ieftin folosind soluții chimice pentru desfundare decât să chemi un instalator, ei, bine, la un moment dat, se va dovedi că aceasta a fost o alegere păguboasă. Asta întrucât aceste substanțe chimice aruncate pe scurgere nu fac decât să mascheze problema. Unde mai pui că deteriorează și țevile. Majoritatea soluțiilor de desfundare produc căldură în timpul reacției chimice, ceea ce poate înmuia țevile din PVC sau deforma țevile metalice în timp, scrie lifehacker.com

3. Vopsirea cărămizii

Dacă ai cărămidă expusă în interior și ai decis să o vopsești, ei, bine, faci o mare greșeală. Asta întrucât cărămida este poroasă și trebuie să „respire”. Vopseaua nu face decât să sigileze cărămida, captând umezeala în interior, ceea ce poate duce la deteriorare, apariția mucegaiului și exfolierea vopselei. Dacă vrei neapărat să vopsești, folosește o vopsea specială pentru zidărie și verifică periodic peretele.

Citeste si Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

4. Vopsirea peste lemnul putrezit

Vopseaua nu este o soluție magică pentru reparații. Dacă observi zone de lemn putrezit și le acoperi cu vopsea, nu vei opri procesul de degradare, ci, dimpotrivă, îl vei accelera, deoarece vopseaua captează umezeala. În timp, vopseaua va începe să se scorojească. Înainte de a vopsi, identifică sursa umezelii, repara sau înlocuiește lemnul afectat, apoi vopsește.

5. Aruncarea șervețelelor umede în toaletă

Șervețelele umede nu au compoziția hârtiei igienice, astfel ncâtm aruncate în toaletă, nu se descompun complet și pot forma blocaje masive în timp. Alte lucruri care nu ar trebui aruncate în toaletă includ resturi alimentare, nisip pentru pisici și grăsimi, toate acestea contribuind la colmatări dure ca betonul.

6. Folosirea produselor de curățare nepotrivite

Produsele de curățare sunt nelipsite din orice locuință, iar cele de calitate pot face casa lună. Mulți români preferă, însă, să investească mai puțin în produse pline de chimicale de la magazin și aleg să încerce soluții naturale. Folosirea produselor naturale de curățenie este foarte populară pe rețelele sociale, gospodine din întreaga lume dând sfaturi referitoare la acest aspect. Unele dintre ele, însă, pot face mai mult rău decât bine,d eteriorând semnificativ suprafețele pe care sunt aplicate.

De exemplu, oțetul este un agent de curățare popular, dar fiind un acid slab, poate deteriora piatra naturală, ecranele dispozitivelor sau mobilierul din lemn. De asemenea, oțetul poate distruge garniturile de cauciuc din mașina de spălat sau din mașina de vase. În mod similar, înălbitorul poate coroda suprafețele metalice și piatra naturală.

Citeste si Cât timp trebuie lăsat geamul deschis pentru a aerisi locuința. Sfaturile experților

7. Plantarea viței-de-vie pe fațada casei

Deși vița-de-vie sau Mâna Maicii Domnului întinse pe pereți pot da un aspect deosebit casei, ei, bine, în realitate, aceste două plante pot cauza daune majore. Plantele agățătoare captează umezeala, deschid fisuri în pereți, iar rădăcinile lor pot deteriora structura. De asemenea, atrag insecte și animale mici care pot agrava problemele.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
TAXĂ pentru toți șoferii din România. Cât trebuie să achitați obligatoriu în 2025
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Confuzia pe care foarme mulți șoferi o fac. Ce spune Codul Rutier
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte