Daca ti se intampla sa fii muscat de o capusa, trebuie sa ajungi imediat la medic pentru ca aceasta sa fie indepartata corespunzator si sa eviti orice alte pericole.
De curand, Ministerul Sanatatii a facut public Protocolul de profilaxie post muscatura de capusa, care va fi aplicat in toate spitalele de pediatrie. Unitatile sanitare de urgenta pentru copii vor primi protocolul ce a fost elaborat de catre medicii specialisti din cadrul Institutului National de boli infectioase Matei Bals.
Protocolul explică modalitatea de indepartare/extragere completa a capusei, chirurgical chiar daca este nevoie, curatarea zonei, precum si profilaxia cu antibiotic.
Protocolul realizat de specialistii de la „Matei Bals” include si cateva recomandari de prevenire a muscaturilor de capuse.
Astfel:
Mai multe informatii puteti gasi in documentul atasat AICI
Capusele prefera soarecii, insa daca nu sunt suficient de multi, oamenii pot fi si ei la fel de „gustosi”.
In fotografii capusele par uriase. In realitate, insa, sunt foarte foarte mici. Capusele au patru stadii de dezvoltare, de la ou, larva, nimfa si adult. Nimfele abia daca ating dimensiunea bobului de mac, iar adultii pe cea a unui bob de susan. Doar cand sunt satule sunt gigantice.
Ca sa fii sigur ca ai de-a face cu niste capuse, tine cont de faptul ca ele fac parte din clasa arahnidelor, sunt verisoarele paianjenilor, deci au 8 picioare. Insectele obisnuite au doar 6.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.