10 semne care pot ridica suspiciunea de tulburare bipolară

Tulburarea bipolară este o boală psihică ce se caracterizează prin schimbări extreme de dispoziție și fluctuații ale nivelului de energie pe care îl au cei afectați. Când trece prin aceste schimbări, bolnavului i se pare dificil să-și îndeplinească sarcinile zilnice. Sindromul bipolar mai este cunoscut și ca boala maniaco-depresivă.
Alina Costache
09 ian. 2015, 12:11
10 semne care pot ridica suspiciunea de tulburare bipolară

Iată 10 semne care pot ridica suspiciunea de sindrom bipolar:

1. Bună dispoziție ieșită din comun. Sindromul bipolar este caracterizat de episoade de manie și depresie. În timpul unui episod maniacal, unele persoane pot fi complet rupte de realitate. Totuși, hipomania, un alt simptom al acestei afecțiuni, este o stare de excitație care se manifestă printr-un episod de hiperactivitate, în aceste momente cel afectat fiind exuberant fără să-și piardă simțul realității. Nivelul crescut de energie, de creativitate, stările euforice sunt simptome subtile, greu de depistat ca având legătură cu tulburarea bipolară.

2. Incapacitatea de a îndeplini sarcini relativ ușoare. Multe proiecte începute și neterminate, multe planuri care nu au fost duse la îndeplinire te pot trimite cu gândul la acest sindrom. Persoanele cu sindrom bipolar pot fi extrem de productive atunci când se află în etapa hipomaniacală. Dar există și reversul medaliei. Atenția le poate fi distrasă foarte ușor și se pot apuca de zeci de proiecte fără să termine vreunul.

3. Depresia. Cineva care o depresie cauzată de tulburarea bipolară arată exact ca cineva care are o simplă depresie. Au un nivel scăzut de energie, le lipsește apetitul și au probleme cu somnul. Din păcate, antidepresivele obișnuite nu funcționează la aceste persoane, ba chiar la pot afecta starea (în unele situații, pot cauza chiar pierderea simțului realității).

4. Irascibilitatea. Unele persoane care au această afecțiune suferă de așa zisa “manie mixtă”, experimentând simptome de manie și depresie în același timp. În aceste momente, devin foarte iritabile. Dar, pentru că avem cu toții zile proaste, e greu de izolat acest simptom. De obicei, iritabilitatea excesivă atrage atenția atunci când afectează relațiile cu cei apropiați sau când cel afectat recunoaște că nu se poate controla.

5. Rapiditate în vorbire. Unii oameni sunt vorbăreți din fire, dar îți poți da seama când cineva vorbește repede din cauza unei presiuni. Cei afectați de sindromul bipolar pot avea momente în care să vorbească foarte repede, pot trece nejustificat de la un subiect la altul și, dacă altcineva vrea să ia cuvântul, nu acordă atenție interlocutorului, vorbind “peste” acesta.

6. Probleme la locul de muncă. Cei care suferă de această afecțiune psihică au deseori probleme la locul de muncă pentru că multe dintre simprome îi pot împiedica să își facă treaba. Fie au insomnii, fie au episoade excesive de somnolență, iritabilitate, incapacitate de concentrare sau exacerbarea ego-ului în timpul unei faze maniacale.

7. Consumul de alcool sau droguri. Aproximativ 50% dintre persoanele cu sindrom bipolar au probleme cu consumul de alcool sau substanțe halucinogene. Cei mai mulți consumă alcool. Atunci când se află în faza maniacală o fac pentru a se încetini pe ei înșiși, iar în faza depresivă – pentru a-și îmbunătăți dispoziția.

Citeşte mai mult pe femeicuidei.ro

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe