Iată 10 semne care pot ridica suspiciunea de sindrom bipolar:
1. Bună dispoziție ieșită din comun. Sindromul bipolar este caracterizat de episoade de manie și depresie. În timpul unui episod maniacal, unele persoane pot fi complet rupte de realitate. Totuși, hipomania, un alt simptom al acestei afecțiuni, este o stare de excitație care se manifestă printr-un episod de hiperactivitate, în aceste momente cel afectat fiind exuberant fără să-și piardă simțul realității. Nivelul crescut de energie, de creativitate, stările euforice sunt simptome subtile, greu de depistat ca având legătură cu tulburarea bipolară.
2. Incapacitatea de a îndeplini sarcini relativ ușoare. Multe proiecte începute și neterminate, multe planuri care nu au fost duse la îndeplinire te pot trimite cu gândul la acest sindrom. Persoanele cu sindrom bipolar pot fi extrem de productive atunci când se află în etapa hipomaniacală. Dar există și reversul medaliei. Atenția le poate fi distrasă foarte ușor și se pot apuca de zeci de proiecte fără să termine vreunul.
3. Depresia. Cineva care o depresie cauzată de tulburarea bipolară arată exact ca cineva care are o simplă depresie. Au un nivel scăzut de energie, le lipsește apetitul și au probleme cu somnul. Din păcate, antidepresivele obișnuite nu funcționează la aceste persoane, ba chiar la pot afecta starea (în unele situații, pot cauza chiar pierderea simțului realității).
4. Irascibilitatea. Unele persoane care au această afecțiune suferă de așa zisa “manie mixtă”, experimentând simptome de manie și depresie în același timp. În aceste momente, devin foarte iritabile. Dar, pentru că avem cu toții zile proaste, e greu de izolat acest simptom. De obicei, iritabilitatea excesivă atrage atenția atunci când afectează relațiile cu cei apropiați sau când cel afectat recunoaște că nu se poate controla.
5. Rapiditate în vorbire. Unii oameni sunt vorbăreți din fire, dar îți poți da seama când cineva vorbește repede din cauza unei presiuni. Cei afectați de sindromul bipolar pot avea momente în care să vorbească foarte repede, pot trece nejustificat de la un subiect la altul și, dacă altcineva vrea să ia cuvântul, nu acordă atenție interlocutorului, vorbind “peste” acesta.
6. Probleme la locul de muncă. Cei care suferă de această afecțiune psihică au deseori probleme la locul de muncă pentru că multe dintre simprome îi pot împiedica să își facă treaba. Fie au insomnii, fie au episoade excesive de somnolență, iritabilitate, incapacitate de concentrare sau exacerbarea ego-ului în timpul unei faze maniacale.
7. Consumul de alcool sau droguri. Aproximativ 50% dintre persoanele cu sindrom bipolar au probleme cu consumul de alcool sau substanțe halucinogene. Cei mai mulți consumă alcool. Atunci când se află în faza maniacală o fac pentru a se încetini pe ei înșiși, iar în faza depresivă – pentru a-și îmbunătăți dispoziția.
Citeşte mai mult pe femeicuidei.ro