Începutul unui nou an este momentul perfect pentru a adopta obiceiuri care să contribuie la o viață mai sănătoasă și echilibrată. OMS a venit cu 10 sfaturi esențiale care te vor ajuta să îți îmbunătățești stilul de viață și să ai grijă de corpul și mintea ta.
Adoptă o alimentație sănătoasă
Consumă o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale. Specialiștii recomandă ca adulții să mănânce cel puțin 400 de grame de fructe și legume zilnic. Oferă-ți o dietă echilibrată adăugând legume în fiecare masă, consumând fructe și legume proaspete ca gustări și optând pentru produse de sezon. O alimentație sănătoasă reduce riscurile de malnutriție și boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul.
Redu consumul de sare și zahăr
Limitează consumul de sare la 5 grame pe zi (aproape o linguriță). Evită adăugarea excesivă de sare sau sosuri bogate în sodiu în preparate, iar pentru gustări, alege opțiuni cu conținut scăzut de sare. În ceea ce privește zahărul, excesul poate duce la carii dentare și creșterea în greutate. Redu aportul de zahăr, limitând dulciurile și băuturile îndulcite cu zahăr.
Redu consumul de grăsimi dăunătoare
Grăsimile ar trebui să reprezinte mai puțin de 30% din aportul tău zilnic de energie. Înlocuiește grăsimile saturate și trans cu grăsimi nesaturate, care se găsesc în pește, avocado, nuci și uleiuri vegetale. Evită grăsimile trans, regăsite în alimentele prăjite și ambalate, care sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară.
Citește și : Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă
Nu fuma
Fumatul este una dintre principalele cauze ale bolilor cronice, precum afecțiunile pulmonare, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Dacă ești fumător, nu este niciodată prea târziu să te lași de fumat și să te bucuri de beneficiile pe termen lung asupra sănătății. Dacă nu fumezi, nu începe și luptă pentru dreptul tău de a respira aer curat.
Fii activ zilnic
Activitatea fizică este esențială pentru o viață sănătoasă. Adulții ar trebui să facă cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână. Timpul de exerciții poate fi crescut la cinci ore pe săptămână pentru beneficii suplimentare, contribuind astfel la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la prevenirea bolilor.
Verifică-ți regulat tensiunea arterială
Hipertensiunea este o afecțiune tăcută, care adesea nu prezintă simptome, dar poate duce la complicații grave, precum boli de inimă sau accident vascular cerebral. Măsoară-ți tensiunea arterială periodic și, în caz de valori mari, consultă un specialist pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate.
Respectă legislația rutieră
Accidentele de circulație sunt o cauză majoră de deces și rănire la nivel global. Prevenirea acestora se poate face prin respectarea regulilor de circulație, cum ar fi folosirea centurii de siguranță, purtarea căștii de protecție și evitarea consumului de alcool înainte de a conduce. Protejează-te și protejează-i pe cei din jur respectând regulile de siguranță rutieră.
Ia antibiotice doar când sunt prescrise
Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică. Evită folosirea nejustificată a antibioticelor și respectă cu strictețe prescripțiile medicului. Nerespectarea tratamentului poate duce la rezistență bacteriană, făcând infecțiile mai greu de tratat.
Citește și : Frunzele de varză, un aliat de nădejde împotriva afecțiunilor. Cum să le folosiți pentru a scăpa de dureri
Spală-te pe mâini corespunzător
Igiena mâinilor este esențială pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. Spală-te pe mâini cu apă și săpun atunci când sunt vizibil murdare sau folosește un gel pe bază de alcool pentru a le dezinfecta. Menținerea unei igiene riguroase a mâinilor poate reduce riscul de infecții.
Fă-ți controale de rutină
Vizitele regulate la medic pot ajuta la depistarea timpurie a problemelor de sănătate, atunci când șansele de tratament și vindecare sunt mai mari. Asigură-te că îți faci analizele periodice și că urmezi recomandările medicilor pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave.