Barbatii care mananca de 3 ori pe saptamana legume crucifere (precum broccoli, varza si conopida) au un risc cu 41% mai mic de a face cancer de prostata, conform unui studiu al Centrului de Studiu Fred Hutchinson din Seattle. Protectia oferita de aceste legume apare la cazurile incipiente de cancer de prostata.
Ce au ele asa special? Legumele crucifere maresc nivelul a doua substante fitochimice: glucosinolat si izotiocianat, care se pare ca dezactiveaza substantele care cauzeaza cancerul. Anumite studii au aratat ca aceste legume ajuta si in prevenirea altor tipuri de cancer: la plaman, stomac, colon, vezica sau san.
Barbatii care au consumat sos tomat de doua sau mai multe ori pe saptamana au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta cancer de prostata. Iar barbatii care au consumat zilnic sos de rosii timp de 3 saptamani (dieta inaintea operatiei de prostata) au avut nivele de PSA in scadere si mai putine celule afectate in tesutul prostatei decat cei care nu au inclus rosiile in alimentatia lor.
Persoanele care migreaza din Asia inspre Vest dar isi mentin regimul lor alimentar, raman in categoria cu risc scazut de cancer la prostata. Se pare ca acest lucru este datorat nivelului ridicat de fitoestrogeni din mancarurile asiatice. S-a dovedit ca fitoestrogenul din soia, genistein, incetineste evolutia bolii.
Cateva studii au aratat ca o dieta saraca in grasimi si cu un supliment de seminte de in ar putea incetini evolutia bolii la oameni si animate. Mai multe studii sunt in curs de desfasurare, dar o lingura de seminte de in pe zi iti aduce un aport de fibre, acizi omega-3 si fitoestrogeni care sunt benefici oricum pentru sanatate.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.