10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iarna vine cu polei, gheață, temperaturi scăzute și de aceea pune cerințe suplimentare asupra mașinii tale, în fiecare an. Prin urmare, este important să ai o mașină sigură, care să fie în stare bună de funcționare.
Romania TV
09 sept. 2020, 12:49
10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iată care sunt principalele 10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru sezonul de iarnă:

1. Bateria auto

Pentru a evita problemele de pornire a mașinii iarna, trebuie să verifici încărcarea bateriei auto din timp, cu ajutorul unui tester special. Dacă bateria este slabă sau uzată, este bine să o înlocuiești din timp. Iarna, când temperatura scade, puterea bateriei auto este redusă mult, iar motorul este mai greu de pornit. În concluzie, este important să verifici ca bateria să nu fie deteriorată.

2. Sistemul de răcire și sistemul de frânare

Pe drumurile alunecoase de iarnă este important să nu ai probleme cu sistemul de frânare. Pentru asta trebuie să verifici lichidul de frână și plăcuțele de frână.

Lichidul de frână este foarte important pentru funcționarea mașinii. Anumite componente ale mașinii (precum sunt garniturile de etanșare) sunt predispuse la uzură dacă lichidul de frână nu este în stare bună. Dacă lichidul de frână are o culoare închisă, atunci acesta trebuie neapărat schimbat. De asemenea, trebuie monitorizat și nivelul său; când acesta scade, lichidul de frână va fi completat.

Și schimbarea la timp a plăcuțelor de frână este necesară, dacă vrei să previi uzura sistemului de frânare. Ele se schimbă atunci când grosimea lor minimă este de 2 mm. Plăcuțele de frână au o durată de viață care depinde de tipul mașinii. Ele pot crește gradul de uzură al discurilor și riscul de a pierde controlul mașinii în caz de frânare bruscă.

Nu uita nici de lichidul de răcire, verifică nivelul și densitatea antigelului. În situația în care antigelul are o culoare roșiatică, acesta trebuie înlocuit, pentru că arată că a început coroziunea sistemului de răcire.

3. Anvelope de iarnă

 

Anotimpul rece solicită conducere defensivă și folosirea de anvelope de iarnă. Acest lucru te poate ajuta să conduci în siguranță atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Indiferent unde locuiești, mașina ta are nevoie de două seturi de cauciucuri, respectiv de anvelope de vară și anvelope de iarnă. Diferența dintre acestea este dată îndeosebi de moliciunea anvelopei în sine.

Înălțimea benzii de rulare la anvelopele de iarnă ar trebui să fie de 3-4 mm. Dacă adâncimea atinge doar 2 mm, acestea trebuie schimbate, din motive de siguranță. În Europa, pentru autoturisme și motociclete, adâncimea minimă admisă este de 1,6 mm.

4. Ștergătoarele de parbriz

Iarna, ștergătoarele de parbriz se folosesc mult mai des, de aceea trebuie să verifici din timp starea lor, dacă nu cumva cauciucul s-a deteriorat. Ele se achiziționează din timp, de reglă se schimbă de 1-2 ori pe an. Un alt aspect important este umplerea rezervorului cu lichid special de iarnă (care să reziste la temperaturi de -20°C sau mai mult), care să prevină deteriorarea rezervorului, a furtunurilor și a pompei, din cauza înghețului.

5. Suspensia

 

Verifică amortizoarele la mașină, pentru că ele au rol important asupra sistemului de direcție. Iarna, dacă circuli cu ele uzate, este posibil ca mașina să nu funcționeze normal. Din cauza amortizoarelor uzate apar consecințe grave:

  • Mașina poate trage într-o parte

  • Se pierde aderența anvelopelor cu șoseaua

  • Forța de frânare scade

  • La viraje, roata nu mai are poziția corespunzătoare și apar derapaje

  • Iluminarea nu mai este adecvată, din cauza faptului că lumina farurilor variază sus-jos

  • Crește riscul de uzură al anvelopelor.

6. Sistemul de alimentare cu combustibil

Pentru a-ți pregăti mașina pentru iarnă, verifică și sistemul de alimentare al motorului. Asta înseamnă verificarea duzelor injectorului, înlocuirea filtrului de combustibil, curățarea clapetei de accelerație și relanti.

7. Direcția

Înainte de anotimpul de iarnă, după ce ai schimbat anvelopele la mașină, verifică și sistemul de direcție.

8. Sistemul de aprindere

 

Printr-o revizie tehnică făcută la timp poți preveni defecțiunile sistemului de aprindere, cu bobine și bujii.

9. Caroserie și portbagaj

Înainte de sosirea iernii, când drumurile sunt acoperite de sare, trebuie să ai grijă de caroseria mașinii. Aceasta trebuie spălată și eventual antifonată. Partea de sub mașină, pragurile și marginile inferioare pot necesita anumite reparații, acoperirea lor cu grund și vopsea.

Portbagajul trebuie să cuprindă diferite lucruri necesare iarna, precum ar fi: o lopată, o frânghie de remorcare, răzuitoare de gheață și zăpadă, spray pentru deschiderea încuietorilor înghețate, agenți care protejează geamul de condens și altele.

10. Covorașe auto

Pentru a menține mașina în stare adecvată, ai nevoie și de un set de covorașe de cauciuc, care să prevină pătrunderea apei, zăpezii, noroiului în tapițeria podelei.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios