10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iarna vine cu polei, gheață, temperaturi scăzute și de aceea pune cerințe suplimentare asupra mașinii tale, în fiecare an. Prin urmare, este important să ai o mașină sigură, care să fie în stare bună de funcționare.
Romania TV
09 sept. 2020, 12:49
10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iată care sunt principalele 10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru sezonul de iarnă:

1. Bateria auto

Pentru a evita problemele de pornire a mașinii iarna, trebuie să verifici încărcarea bateriei auto din timp, cu ajutorul unui tester special. Dacă bateria este slabă sau uzată, este bine să o înlocuiești din timp. Iarna, când temperatura scade, puterea bateriei auto este redusă mult, iar motorul este mai greu de pornit. În concluzie, este important să verifici ca bateria să nu fie deteriorată.

2. Sistemul de răcire și sistemul de frânare

Pe drumurile alunecoase de iarnă este important să nu ai probleme cu sistemul de frânare. Pentru asta trebuie să verifici lichidul de frână și plăcuțele de frână.

Lichidul de frână este foarte important pentru funcționarea mașinii. Anumite componente ale mașinii (precum sunt garniturile de etanșare) sunt predispuse la uzură dacă lichidul de frână nu este în stare bună. Dacă lichidul de frână are o culoare închisă, atunci acesta trebuie neapărat schimbat. De asemenea, trebuie monitorizat și nivelul său; când acesta scade, lichidul de frână va fi completat.

Și schimbarea la timp a plăcuțelor de frână este necesară, dacă vrei să previi uzura sistemului de frânare. Ele se schimbă atunci când grosimea lor minimă este de 2 mm. Plăcuțele de frână au o durată de viață care depinde de tipul mașinii. Ele pot crește gradul de uzură al discurilor și riscul de a pierde controlul mașinii în caz de frânare bruscă.

Nu uita nici de lichidul de răcire, verifică nivelul și densitatea antigelului. În situația în care antigelul are o culoare roșiatică, acesta trebuie înlocuit, pentru că arată că a început coroziunea sistemului de răcire.

3. Anvelope de iarnă

 

Anotimpul rece solicită conducere defensivă și folosirea de anvelope de iarnă. Acest lucru te poate ajuta să conduci în siguranță atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Indiferent unde locuiești, mașina ta are nevoie de două seturi de cauciucuri, respectiv de anvelope de vară și anvelope de iarnă. Diferența dintre acestea este dată îndeosebi de moliciunea anvelopei în sine.

Înălțimea benzii de rulare la anvelopele de iarnă ar trebui să fie de 3-4 mm. Dacă adâncimea atinge doar 2 mm, acestea trebuie schimbate, din motive de siguranță. În Europa, pentru autoturisme și motociclete, adâncimea minimă admisă este de 1,6 mm.

4. Ștergătoarele de parbriz

Iarna, ștergătoarele de parbriz se folosesc mult mai des, de aceea trebuie să verifici din timp starea lor, dacă nu cumva cauciucul s-a deteriorat. Ele se achiziționează din timp, de reglă se schimbă de 1-2 ori pe an. Un alt aspect important este umplerea rezervorului cu lichid special de iarnă (care să reziste la temperaturi de -20°C sau mai mult), care să prevină deteriorarea rezervorului, a furtunurilor și a pompei, din cauza înghețului.

5. Suspensia

 

Verifică amortizoarele la mașină, pentru că ele au rol important asupra sistemului de direcție. Iarna, dacă circuli cu ele uzate, este posibil ca mașina să nu funcționeze normal. Din cauza amortizoarelor uzate apar consecințe grave:

  • Mașina poate trage într-o parte

  • Se pierde aderența anvelopelor cu șoseaua

  • Forța de frânare scade

  • La viraje, roata nu mai are poziția corespunzătoare și apar derapaje

  • Iluminarea nu mai este adecvată, din cauza faptului că lumina farurilor variază sus-jos

  • Crește riscul de uzură al anvelopelor.

6. Sistemul de alimentare cu combustibil

Pentru a-ți pregăti mașina pentru iarnă, verifică și sistemul de alimentare al motorului. Asta înseamnă verificarea duzelor injectorului, înlocuirea filtrului de combustibil, curățarea clapetei de accelerație și relanti.

7. Direcția

Înainte de anotimpul de iarnă, după ce ai schimbat anvelopele la mașină, verifică și sistemul de direcție.

8. Sistemul de aprindere

 

Printr-o revizie tehnică făcută la timp poți preveni defecțiunile sistemului de aprindere, cu bobine și bujii.

9. Caroserie și portbagaj

Înainte de sosirea iernii, când drumurile sunt acoperite de sare, trebuie să ai grijă de caroseria mașinii. Aceasta trebuie spălată și eventual antifonată. Partea de sub mașină, pragurile și marginile inferioare pot necesita anumite reparații, acoperirea lor cu grund și vopsea.

Portbagajul trebuie să cuprindă diferite lucruri necesare iarna, precum ar fi: o lopată, o frânghie de remorcare, răzuitoare de gheață și zăpadă, spray pentru deschiderea încuietorilor înghețate, agenți care protejează geamul de condens și altele.

10. Covorașe auto

Pentru a menține mașina în stare adecvată, ai nevoie și de un set de covorașe de cauciuc, care să prevină pătrunderea apei, zăpezii, noroiului în tapițeria podelei.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Execuție prin inhalare de azot în Alabama: A treia utilizare mondială a acestei metode
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?