1. Durerea pelvina
Durerea pelvina se caracterizeaza prin durere sau o senzatie de presiune mai jos de buric. Este persistenta si nu poate fi pusa doar pe seama sindromului premenstrual. Durerea pelvina este asociata cu cancerul endometrial, cancerul ovarian, cancerul de col uterin, cancerul trompelor uterine si cancerul vaginal.
2. Balonarea si umflarea abdomenului
Balonarea si umflarea abdomenului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian. De asemenea, este simptomul cel mai frecvent ignorat. Balonarea abdomenului poate fi atat de mare incat nu mai puteti sa va inchideti fermoarul sau nasturii la fusta sau la pantaloni, sau chiar sunteti nevoita sa va cumparati haine de marimi mai mari.
CITEŞTE ŞI Un test poate să identifice şapte tipuri de cancer la sân
3. Durere persistenta a partii inferioare a spatelui (durere lombara inferioara)
Durerea lombara inferioara apare in partea de jos a spatelui. Adesea este simtita ca o durere surda. Unele femei o descriu ca fiind asemanatoare durerilor din travaliu. Durerea lombara inferioara este un simptom al cancerului ovarian.
4. Sangerare vaginala anormala
Sangerarea vaginala anormala este cel mai frecvent simptom prezent la femeile care au un cancer ginecologic. Sangerari menstruale in exces, sangerari intre perioadele de ciclu menstrual si sangerari in timpul si dupa actul sexual, toate acestea sunt considerate a fi sangerare vaginala anormala si sunt simptome ale cancerului ginecologic. Acest simptom apare in cancerul de col cervical, in cancerul uterin si in cel ovarian.
CITEŞTE ŞI: Cea mai simplă METODĂ cu care poate fi prevenit CANCERUL la SÂN
5. Febra persistenta
O febra care nu trece sau care dureaza mai mult de 7 zile trebuie semnalata doctorului dumneavoastra de familie. O febra rebela la tratamentul simptomatic este adesea un simptom de cancer. Retineti totusi ca febra poate fi de asemenea un simptom al multor altor afectiuni benigne.
6. Tulburari ale tranzitului intestinal sau modificari ale scaunului, persistente
In cazul in care aveti constipatie, diaree, sange in materiile fecale, gaze intestinale, scaune mai moi sau pur si simplu o modificare globala a scaunului, solicitati un consult medical la medicul de familie. Toate aceste modificari ar putea fi simptome ale cancerului in sfera ginecologica sau ale cancerului de colon.
7. Pierdere in greutate, neintentionata
Pierderea a cel putin 10 kilograme, atunci cand nu intentionati acest lucru, ar putea fi o surpriza placuta, dar acest lucru nu este normal. Desi greutatea unei femei ar putea sa fluctueze in cursul unei luni, o pierdere in greutate de 10 kg sau mai mult trebuie neaparat anuntata medicului dumneavoastra de familie.
8. Anomalii ale vulvei sau vaginului
Atunci cand apar anomalii ale vulvei sau vaginului, trebuie sa fiti atenta daca nu sunt prezente rani, basici, modificari ale culorii pielii sau scurgeri de secretii. Femeile trebuie sa isi autoexamineze vulva si vaginul cu regularitate pentru a oberva daca apar astfel de modificari.
9. Modificari ale sanilor
In timpul autoexaminarii lunare a sanilor, obligatorie, femeile ar trebui sa cerceteze daca nu au aparut noduli, rani, inflamatii, scurgeri la nivelul mameloanelor, incretituri, roseata sau tumefiere. Anuntati-l pe medicul dumneavoastra de familie in cazul in care a aparut orice modificare, cat mai curand posibil.
10. Oboseala
Oboseala este unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului. De obicei este mai frecvent in stadiile avansate, dar poate sa apara si in stadiile timpurii. Orice tip de oboseala care va impiedica sa faceti activitatile cotidiene obisnuite trebuie investigata de un doctor.