Tradiţionala „săptămână de aur” a fost prelungită, iar vacanţa va dura anul acesta din 27 aprilie până în 6 mai, inclusiv. Sondajul arată că numai 35% din japonezi sunt satisfăcuţi de această măsură, în timp ce 45% se declară nemulţumiţi.
AFP citează declaraţia unui angajat în domeniul financiar, la Tokyo: „Recunosc că, având 10 zile de vacanţă dintr-o dată, nu prea ştiu cu ce să-mi umplu timpul. Aş putea călători, dar va fi plin şi scump peste tot. Probabil că până la urmă o să rămân la părinţi”.
Părerea sa este şi a celor mai mulţi japonezi, care nu sunt obişnuiţi cu concediile lungi. Conform datelor ministerului muncii, anul trecut angajaţii şi-au luat în medie doar nouă zile libere din cele 18 la care ar avea dreptul în medie.
Şi cei care vor lucra în perioada de vacanţă sunt îngrijoraţi. O astfel de persoană a explicat pe Twitter: „Pentru părinţii din sectorul serviciilor (de exemplu din restaurante) e o problemă dificilă. Centrele de îngrijire, creşele – totul va fi închis”.
Nici băncile nu vor avea program de lucru, iar clienţii sunt sfătuiţi să retragă suficient numerar, pentru a nu rămâne fără bani dacă se golesc bancomatele.
Cele mai multe magazine vor fi totuşi deschise, iar operatorii din turism se aşteaptă la o cerere crescută. „Pentru majoritatea ofertelor noastre s-au găsit cumpărători încă de anul trecut”, a explicat un purtător de cuvânt al Nippon Travel Agency, adăugând că mulţi clienţi s-au înscris pe liste de aşteptare.
În afară de vacanţă, japonezii primesc cu seninătate şi bunăvoinţă abdicarea împăratului Akihito şi începutul noii ere imperiale, care a fost deja denumită oficial Reiwa (frumoasa armonie). Un sondaj al televiziunii publice NHK arată că marea majoritate exprimă sentimente pozitive şi respect pentru suveran, 22% din cei care au răspuns sunt indiferenţi, dar nu se manifestă aproape deloc ostilitate.